Στο «φως» σοκαριστική ανατροπή: Βρέθηκε ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου - «Εντοπίστηκε σε τζαμί που βρίσκεται...»
Όλα τα νέα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα
Η ακριβής τοποθεσία του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου έχει προκαλέσει τεράστια σύγχυση ανάμεσα σε ιστορικούς και αρχαιολόγους.
Είναι το θέμα που εξάπτει τη φαντασία, καλλιεργεί προσδοκίες και βεβαίως, έχει καταφέρει όχι απλά να διαψεύσει, αλλά επιπλέον, να γελοιοποιήσει ουκ ολίγους αρχαιολόγους. Στο τζαμί Νεμπί Ντάνιελ, σύμφωνα με την αραβική παράδοση, βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Επιστήμονες οι οποίοι άφησαν τη φαντασία τους να καλπάσει, έπεσαν θύμα αυθαίρετων υποθέσεων εργασίας και αγνόησαν παντελώς τις ιστορικές πηγές, αναζητώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα πιο απίθανα σημεία, διασύρθηκαν με τον χειρότερο τρόπο. Και η μεγάλη ανακάλυψη του μνημείου της Αμφίπολης δίνει την αφορμή αναζωπύρωσης κάθε πιθανής εκδοχής και φουντώνει την σεναριολογία για το πού τελικά ετάφη ο Αλέξανδρος.
Βεβαίως, ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου παραμένει το ... Άγιο Δισκοπότηρο της Αρχαιολογίας. Οι περισσότερες (και πιο σοβαρές) θεωρίες για το σημείο ταφής του στρατηλάτη αφορούν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στην πόλη που ίδρυσε ο ίδιος. Η Αλεξάνδρεια αναφέρεται στις ιστορικές πηγές, ενώ το μεγαλοπρεπές μαυσωλείο του Αλεξάνδρου έμεινε γνωστό στην Αλεξάνδρεια ως «Σώμα» ή «Σήμα».
Διαβάστε επίσης: Κανείς δεν το περίμενε: Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του Μεγάλου Αλεξάνδρου - «Οι τρεις επιθυμίες που είχε ήταν...»
Η επίθεση των χριστιανών στην Αλεξάνδρεια
Ωστόσο, μία από τις μελανές σελίδες στην ιστορίας της πόλης, γράφεται στα τέλη του 4ου αι. μ.Χ., και πιθανώς συνδέεται με τον Αλέξανδρο. Είναι η μεγάλη επίθεση των χριστιανών υπό τον πατριάρχη Θεόφιλο, εναντίον των «εθνικών», κατά τη διάρκεια της οποίας ισοπεδώθηκε η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το Σεράπειον και το Μουσείον, ενώ το περίφημο «μαυσωλείο» χάθηκε στα χαλάσματα.
Αλεξάνδρεια, περιοχή Κομ ελ Ντικ
Από τις πιο πρόσφατες υποθέσεις είναι αυτή που είδε το φως της δημοσιότητας στις αρχές του περασμένου Μαΐου, σύμφωνα με την οποία, σαρκοφάγος σε κρύπτη αρχαίας χριστιανικής εκκλησίας στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου αποδίδεται από πολωνούς αρχαιολόγους και ιστορικούς στον Αλέξανδρο.
Το μαυσωλείο από μάρμαρο και χρυσό, αριστούργημα αρχιτεκτονικής, βρέθηκε στην περιοχή Κομ ελ Ντικ, σε κρύπτη παλαιοχριστιανικής εκκλησίας στην καρδιά της Αλεξάνδρειας, σε απόταση μόλις 60 μέτρων από το τζαμί Νεμπί Ντάνιελ, όπου σύμφωνα με την αραβική παράδοση βρίσκεται ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και όπου ήδη διεξάγονται ανασκαφές.
Ο τάφος υπήρξε τόπος προσκυνήματος για αιώνες. Μεταξύ των διάσημων επισκεπτών ήταν Ρωμαίοι αυτοκράτορες, όπως ο Ιούλιος Καίσαρας και ο Γάιος Οκτάβιος, περισσότερο γνωστός ως Αύγουστος, για τον οποίον λέγεται ότι εναπόθεσε λουλούδια στον τάφο, όπως και ένα χρυσό διάδημα πάνω στο μουμιοποιημένο κεφάλι του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
Η τελευταία καταγεγραμμένη επίσκεψη στον τάφο ήταν του Ρωμαίου αυτοκράτορα Καρακάλλα -ο οποίος υπήρξε λάτρης του Αλέξανδρου, σε σημείο εμμονής- περίπου ένα χρόνο πριν τη δολοφονία του, το 215 μ.Χ.
Στην κρυστάλλινη σαρκοφάγο που ανακαλύφθηκε στο μαυσωλείο, υπάρχουν 37 οστά, τα οποία αποδίδονται σε άρρενα. Η ομάδα των πολωνών αρχαιολόγων και ιστορικών που έκανε την ανακάλυψη εξετάζει τα 37 οστά -με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα και άλλα τεστ- ελπίζοντας ότι θα ταυτιστούν με τον Αλέξανδρο.
Δεν είναι μόνο η κρυστάλλινη σαρκοφάγος που έχει πληγεί. Η λεηλασία της σαρκοφάγου, που τοποθετείται κατά τη διάρκεια αναταραχών οι οποίες έπληξαν την Αλεξάνδρεια επί Αυρηλίου, γύρω στα 270 π.Χ. είχε στόχο και τα οστά, τα οποία είναι και αυτά σπασμένα.
Όσο για το ερώτημα, γιατί η σαρκοφάγος είναι κρυστάλλινη, μία πρώτη εξήγηση που είχε δώσει η ομάδα των Πολωνών, είναι ότι, η αρχική χρυσή λάρνακα εκλάπη. Και δη, από τον Πτολεμαίο βασιλιά Παρείσακτο ή Κόκκη (107 - 68 π.Χ.). Στη θέση βρέθηκαν επίσης, σπασμένα αγγεία πτολεμαϊκής και ρωμαϊκής περιόδου.
Αλεξάνδρεια, κάτω από το τζαμί Ναμπί Ντανιέλ ο ξεναγός Ambroise Schilizzi είχε υποστηρίξει ότι διέκρινε τη ...
μούμια του Αλεξάνδρου σ’ έναν υπόγειο θάλαμο κάτω από το τζαμί του Ναμπί Ντανιέλ. Ολα αυτά, κοιτάζοντας μέσα από μια μικροσκοπική τρύπα στην ξύλινη πόρτα. Είναι 1850. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, ο Χάινριχ Σλίμαν φτάνει στην Αλεξάνδρεια με σκοπό να κάνει ανασκαφή στην περιοχή γύρω από το τέμενος. Δεν πήρε ποτέ την άδεια από τις αιγυπτιακές αρχές.
Αλεξάνδρεια, ρωμαϊκό νεκροταφείο
Ενας τάφος από αλάβαστρο που αποκαλύφθηκε το 1930, στο ρωμαϊκό νεκροταφείο της Αλεξάνδρειας, αποδόθηκε από τον ιταλό αρχαιολόγο Achille Adriani, στον Αλέξανδρο. Ερευνες που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια δεν απέδωσαν.
Λίβανος, λόφοι Σιδώνας
Ένας ακόμη «τάφος του Αλεξάνδρου» είχε ανακαλυφθεί κοντά στους λόφους της Σιδώνας, στον σημερινό Λίβανο. Αυτή τη φορά ο ... Ιντιάνα Τζόουνς ήταν ο ζωγράφος και συλλέκτης Οσμάν Χάμντι Μπέι. Λέγεται ότι, η σαρκοφάγος είχε μεταφερθεί στο Οθωμανικό Αυτοκρατορικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης, ως έκθεμα σε εξέχουσα θέση, όπου για ένα διάστημα αποτέλεσε ακαταμάχητο πόλο έλξης επισκεπτών.
Βενετία, Άγιος Μάρκος
Ναι, έχει κυκλοφορήσει και αυτό το σενάριο, σύμφωνα με το οποίο τη σορό του Μεγάλου Αλεξάνδρου μετέφερε και δη, κατά λάθος, ένα ζεύγος Βενετών εμπόρων, πεπεισμένο πως επρόκειτο για τη σορό του Αγίου Μάρκου.
Αίγυπτος, όαση της Σίβα
Αυτή είναι μία από τις ιστορίες που μάλλον μας διέσυρε διεθνώς -ευτυχώς, τότε το υπουργείο Πολιτισμού διαχειρίστηκε ψύχραιμα το θέμα, το οποίο και «έκλεισε» εγκαίρως.
Η αρχαιολόγος Λιάνα Σουλβατζή είχε προκαλέσει «θόρυβο» στα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν «αποκάλυψε» ότι ο Μέγας Αλέξανδρος έχει ταφεί στην Οαση της Σϊβα. Η Σουλβατζή είχε «πέσει έξω» τέσσερις αιώνες... Η ιστορία άρχισε το 1992 με το πρώτο μνημείο που βρήκε και το οποίο χαρακτήρισε ως «τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» και συνεχίστηκε το 1995, με το δεύτερο μνημείο, το οποίο, επίσης, βρήκε και απίσης ονόμασε «τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» βασιζόμενη σε επιγραφές και αναιρώντας το πρώτο...
Στη σαρκοφάγο του φαραώ Νεκτανέμπο Β΄
Μία άλλη υπόθεση εργασίας είναι πως ο τάφος καταστράφηκε κατά τη διάρκεια των χριστιανικών διωγμών της Αλεξάνδρειας, στις αρχές του 5ου αιώνα, αλλά και πως το σώμα του μεγάλου στρατηλάτη τοποθετήθηκε στην - άδεια- σαρκοφάγο του Φαραώ Νεκτανέμπο Β΄.
Ουζμπεκιστάν, Ισκεντέρ Ζουλκερνάι
Αλλά και το Ουζμπεκιστάν ανακοίνωσε κάποια στιγμή ότι κατέχει τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται κάτω από ένα στέγαστρο στο χωριό Ισκεντέρ Ζουλκερνάι.
Οι κάτοικοι του χωριού Iskender Zulkernaj στο Ουζμπεκιστάν ισχυρίστηκαν πως εκεί βρίσκεται θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος (τάδε έφη σκοπιανή δημοσιογράφος η οποία βρέθηκε εκεί για να μεταδώσει την «ανακάλυψη», η οποία παρουσιάστηκε σε εκπομπή της Sun TV).
Αμφίπολη
Πολλοί θα ήθελαν το ταφικό μνημείο που αποκαλύφθηκε να είναι ο τάφος του στρατηλάτη -παρότι η βασιλική πρωτεύουσα των Μακεδόνων είναι οι Αιγές και η Αμφίπολη δεν αναφέρεται (ούτε καν υποννοείται) στις πηγές, ως πιθανό σημείο ταφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου.