Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023

Άγιος Ανανίας: Ο Απόστολος που τιμάται σήμερα (1/10) και το μαρτυρικό του τέλος

Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Υψηλού Λέσβου και Κύκκου Κύπρου

1 Οκτωβρίου 2023 12:43
Άγιος Ανανίας: Ο Απόστολος που τιμάται σήμερα (1/10) και το μαρτυρικό του τέλος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Άγιος Ανανίας: Απόστολος εκ των Εβδομήκοντα της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται σήμερα (1/10). Δείτε παρακάτω το βίο και το μαρτυρικό του τέλος.

Ο Ανανίας ήταν μαθητής του Χριστού και ζούσε στη Δαμασκό. Συνδέθηκε με τη θαυμαστή θεραπεία από την τύφλωση και με τη βάπτιση του Αποστόλου Παύλου (Πραξ. θ, 10). Σύμφωνα με την παράδοση ορίστηκε επίσκοπος Δαμασκού και μαρτύρησε δια λιθοβολισμού. Παράλληλα, αυτός είναι ο βίος της Αγίας Φιλοθέης.

Κάνετε υπακοή με όλη την καρδιά σας στον ακριβή κανόνα της χριστιανικής διδασκαλίας. Τέτοιος άνθρωπος υπακοής στο Θεό ήταν και ο απόστολος Ανανίας. Διότι, όταν ο Θεός του είπε με όραμα να συναντήσει το Σαύλο, που ήταν ο φόβος και ο τρόμος των χριστιανών, έκανε υπακοή στα λόγια του Κυρίου. Αμέσως πήγε στην Ευθεία οδό και αναζήτησε το σπίτι του Ιούδα, όπου ήταν ο Σαύλος. Τον θεράπευσε, τον βάπτισε χριστιανό, και έπειτα αυτός, με το όνομα Παύλος, έγινε ο μέγας Απόστολος των Εθνών. Κατόπιν ο Ανανίας πήγε στην Ελευθερούπολη, όπου με τη διδασκαλία του είλκυσε στο Χριστό πολυάριθμες ψυχές.

Ο θόρυβος όμως που δημιούργησε η αποστολική του δράση, έκανε τον ηγεμόνα Λουκιανό να τον συλλάβει. Χρησιμοποίησε πολλούς και ποικίλους τρόπους προκειμένου να αλλαξοπιστήσει ο Ανανίας. Αλλά ο Ανανίας έμεινε αμετακίνητος στα χριστιανικά του φρονήματα. Τότε ο Λουκιανός τον μαστίγωσε με νεύρα βοδιών. Έπειτα, με σιδερένια νύχια του ξέσχισε τα πλευρά και έκαψε τις πληγές του με αναμμένες λαμπάδες. Τέλος, αφού τον έβγαλε έξω από την πόλη, τον λιθοβόλησε. Έτσι, ο Ανανίας πήρε το αμαράντινο στεφάνι της υπακοής στο θέλημα του Θεού. Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Υψηλού Λέσβου και Κύκκου Κύπρου. Η Ορθόδοξη Εκκλησία εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Ανανία την 1η Οκτωβρίου.

Απολυτίκιο

Ως έμπλεως χάριτος, του Τρισηλίου φωτός, το σκεύος εφώτισας, της εκλογής του Χριστού, Ανανία Απόστολε, όθεν ανακηρύξας, ευσέβειας τον λόγον, άθλοις εβεβαιώσω, την σωτήριον χάριν δι’ ης τοις σε ευφημούσι, δίδου τα πρόσφορα.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share