Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2023

Άγιος Φωκάς: Ο βίος του Ιερομάρτυρα που τιμάται σήμερα (22/9) και ο βασανιστικός θάνατος

Ο Φωκάς ήταν επίσκοπος Σινώπης και μαρτύρησε επί του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού

22 Σεπτεμβρίου 2023 11:52
Άγιος Φωκάς: Ο βίος του Ιερομάρτυρα που τιμάται σήμερα (22/9) και ο βασανιστικός θάνατος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Άγιος Φωκάς ο θαυματουργός, επίσκοπος Σινώπης, γεννήθηκε στη Σινώπη του Ευξείνου Πόντου και τιμάται σήμερα (22/9). Διαβάστε παρακάτω για το βίο και το βασανιστικό θάνατό του.

Ο πατέρας του Πάμφυλος ήταν ναυπηγός στο επάγγελμα και τη μητέρα του την έλεγαν Μαρία. Ο Φωκάς από μικρό παιδί εντρυφούσε στην ανάγνωση των Γραφών, και εκείνο που ιδιαίτερα τον διέκρινε ήταν η θερμή και ειλικρινής αγάπη που είχε προς το Θεό, αλλά και προς τους συνανθρώπους του. Παράλληλα, αυτός είναι ο βίος της Αγίας Φιλοθέης.

Διότι οδηγό στην αγάπη του αυτή είχε πάντα τα θεόπνευστα λόγια της Αγίας Γραφής: «Ὁ ἀγαπῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ ἐν τῷ φωτὶ μένει,… ὁ δὲ μισῶν τὸν ἀδελφὸν αὐτοῦ ἐν τὴ σκοτία ἐστι» (Α’ επιστολή Ιωάννου, Β’ 10-11). Εκείνος, δηλαδή, που αγαπά τον αδελφόν του, μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό φως. Ενώ αντίθετα, εκείνος που μισεί τον αδελφό του, μένει μέσα στο πνευματικό και ηθικό σκοτάδι.

Αναδείχθηκε Επίσκοπος Σινώπης και ευτύχησε να έχει το χάρισμα της επιτέλεσης θαυμάτων στο όνομα του Τριαδικού Θεού. Ανέπτυξε έντονη ιεραποστολική δραστηριότητα στην περιοχή της Επισκοπής του, γεγονός που δεν πέρασε απαρατήρητο σε κάποιους φανατικούς ειδωλολάτρες. Πράγματι, ο Έπαρχος Αφρικανός, διέταξε την σύλληψή του και τον έριξαν σε καυτό λουτρό, όπου και παρέδωσε το πνεύμα του, επί των χρόνων του αυτοκράτορος Τραϊανού (98 – 117 μ.Χ.).

Απολυτίκιο

Εκ βρέφους του Πνεύματος, οφθείς δοχείον λαμπρόν, θαυμάτων επλούτησας, την παρ’ αυτού δωρεάν, Φωκά Ιερώτατε, όθεν ιερουργήσας, τω Σωτήρι οσίως, έπιες εν αθλήσει, το ποτήριον τούτου, ω πρέσβευε δεόμεθα, υπέρ των ψυχών ημών.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share