Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Χαρτονόμισμα των Δραχμών έκρυβε κάτι προφητικό πίσω του - Το είχαν πάρει χαμπάρι ελάχιστοι

Απίστευτο!

31 Μαΐου 2023 14:00
Χαρτονόμισμα των Δραχμών έκρυβε κάτι προφητικό πίσω του - Το είχαν πάρει χαμπάρι ελάχιστοι
EUROKINISSI-ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΙΑΡΑΣ
Από Κυριάκος Μελλίδης

Είχατε ποτέ παρατηρήσει τα ελληνικά χαρτονομίσματα και τις δραχμές; Κάποια από αυτά έκρυβαν κρυφά μηνύματα από πίσω, τα οποία σοκάρουν όταν τα βλέπουμε χρόνια μετά. Το Athensmagazine.gr θα σας παρουσιάσει τα πάντα, όπως έκανε και με το χαρτονόμισμα των δραχμών που αποσύρθηκε αμέσως.

Τα χαρτονομίσματα των οποίων η αρχική χρήση δεν ήταν ίδια με εκείνη των μεταλλικών νομισμάτων, αποτελούσαν "υποσχετικές". Δηλαδή, ήταν ένα κείμενο που το συνέτασσε ο εκδότης και υποσχόταν την καταβολή του αναγραφόμενου ποσού στο πρόσωπο με το οποίο έκανε την συναλλαγή.

Με την εξέλιξη της διαδικασίας αυτής έπαψαν να αναγράφονται τα στοιχεία του δικαιούχου στο κείμενο και στο τέλος δικαιούχος ήταν οποιοδήποτε είχε στα χέρια του το συγκεκριμένο χαρτί με το κείμενο. Η ανάγκη για ασφάλεια και την αποφυγή παραχάραξης ήταν εκείνη που οδήγησε τους εκδότες των χαρτονομισμάτων στην χρήση συμβόλων, ειδικών μελανιών, χαρτιών κλπ.

Αλλά τα επιλεγμένα κατά καιρούς σχέδια και σύμβολα, φανερά ή μη, έχουν μια τεράστια ιστορία από πίσω τους. Το ιερό μυθικό πουλί, τον Φοίνικα, που συμβολίζει την αναγέννηση, ήταν επίσης αγαπημένο θέμα για τα ελληνικά χαρτονομίσματα.

Χρησιμοποιήθηκε με το τέλος της γερμανικής κατοχής αλλά και από το Απριλιανό καθεστώς. Αναμφισβήτητα, τα σύμβολα των χαρτονομισμάτων και πολύ περισσότερο τα κρυφά, προσφέρονται για ιστορίες και θεωρίες συνομωσίας. Και όσο επίσημες εξηγήσεις δεν υπάρχουν γι' αυτά, τόσο η κουβέντα και το ερώτημα "σύμπτωση ή σκοπιμότητα;" θα συνεχίζεται.

Χαρτονόμισμα με προφητικό σύμβολο
Χαρτονόμισμα με προφητικό σύμβολο

Με... προσοχή το κλικ: Αυτό θα ήταν σήμερα το ελληνικό χρέος με δραχμές

Το ελληνικό χρέος δεν είναι το πιο ευκαταφρόνητο στον κόσμο κι αυτό έχει διαπιστωθεί… με αρκετό πόνο την τελευταία δεκαετία, μέσα από τις καταστάσεις, που έχουμε περάσει, ειδικά αν το αναγάγουμε σε δραχμές.

Μέσα στα χρόνια, και δη από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, που μας έστειλε το 2010 στο μνημόνιο, ξεκίνησε μια κουβέντα για το αν ήταν σωστή η απόφαση να αφήσουμε το εθνικό μας νόμισμα και αν θα έπρεπε να επιστέψουμε. Για πολλούς λόγους, ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν καταστροφικό κι ένας εξ αυτών είναι το εθνικό χρέος.

Αν υπολογίσουμε, δηλαδή, το εθνικό μας χρέος σε δραχμές, το νούμερο είναι ιλιγγιώδες. Συγκεκριμένα, με μια πρόχειρη αναζήτηση και σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, το χρέος φτάνει στα 372 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με την υπάρχουσα ισοτιμία με τις δραχμές, αυτό θα βρισκότνα στα 126.758.776.850.570,38 δραχμές, αν τώρα επιστρέφαμε σε εθνικό νόμισμα, χωρίς να συνυπολογίσουμε πιθανές υποτιμήσεις και νέους δανεισμούς, για να αντέξει η οικονομία.

Σκεφτείτε, δηλαδή, πού θα έφτανε τελικά το εθνικό χρέος, αν ήδη βρισκόμαστε σε αριθμό με… τρις εκατομμύρια, αν και μπορείτε να πουλήσετε αρκετά καλά τις δραχμές που σας έχουν μείνει.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share