Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ιστορική αλήθεια για τις Δραχμές: Πανέμορφο χαρτονόμισμα με την Αγία Σοφιά δεν κυκλοφόρησε ποτέ

Πότε σχεδιάστηκε και γιατί δε βγήκε ποτέ στην κυκλοφορία

25 Απριλίου 2023 13:08
Ιστορική αλήθεια για τις Δραχμές: Πανέμορφο χαρτονόμισμα με την Αγία Σοφιά δεν κυκλοφόρησε ποτέ
Από Κυριάκος Μελλίδης

Το πεντακοσάρικο δραχμών με παράσταση της Αγία Σοφιάς προκαλεί σοκ. Σχεδιάστηκε το 1921 από την American Banknote Company και παραδόθηκε το 1923 ταυτόχρονα με τη Συνθήκη των Σεβρών,

Όταν δηλαδή, το θωρηκτό "Αβέρωφ" βρισκόταν αγκυροβολημένο στην Πόλη, όπου είχαν αποβιβαστεί ελληνικά αγήματα με στόχο την πραγματοποίηση της Μεγάλης Ιδέας. Το πεντακοσάρικο δεν κυκλοφόρησε όμως ποτέ λόγω… πληθωρισμού (κατά την επίσημη δικαιολογία). Το σπάνιο δείγμα είναι αρχειακό. Εκτός από αυτό, δείτε εδώ πόσες δραχμές ήταν τα 30 αργύρια.

Δείτε το:

Χαρτονόμισμα με την Αγια Σοφιά
Χαρτονόμισμα με την Αγια Σοφιά

Ανατριχιάζει το κρυφό σύμβολο που υπήρχε στο χαρτονόμισμα των 500 δραχμών με τον Καποδίστρια! Θα σοκαριστείτε!

Είχατε παρατηρήσει ποτέ το κρυφό σύμβολο που έκρυβε το χαρτονόμισμα των 500 δραχμών με τον Καποδίστρια; Θα ανατριχιάσετε με αυτό που ανακαλύπτουμε πολλά χρόνια μετά.

Χαρτονομίσματα με κρυφά σύμβολα, λάθος υπογραφές, δαίμονες, μασονικά σύμβολα και αριθμοί των Ιλλουμινάτι.

Στο χαρτονόμισμα των 500 δραχμών με τον Καποδίστρια, στην άνω δεξιά γωνία σχηματίζεται ένα εξάκτινο αστέρι ενώ κάτω δεξιά υπήρχε ένα κτίριο χωρίς να αναγράφεται η ταυτότητά του. «Πρόκειται για το θέατρο της Κέρκυρας που καταστράφηκε κατά την διάρκεια του Β’ παγκοσμίου Πολέμου και αποτέλεσε το πρώτο σημείο συνάντησης της στοάς «Ανατολή», της πρώτης μασονικής στοάς της Ελλάδας.

Εντύπωση προκαλούσε και το κεντρικό σημείο του χαρτονομίσματος, όπου υπήρχε μια μασονική χειραψία δυο χεριών που περιβάλλονται από ένα ουροβορο όφι – χαρακτηριστικό μασονικό σύμβολο – και όλα αυτά πάνω από ένα βιβλίο όπου πολλοί μελετητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την «Σολομωνική» υποστηρίζει ο Χρήστος Κασταμονίτης.

Χαρτονόμισμα με τον Καποδίστρια
Χαρτονόμισμα με τον Καποδίστρια

«Ταραχή» με τις Δραχμές - Το γνώριζαν ελάχιστοι και έγιναν πλούσιοι!

Ένα σκάνδαλο ήταν αυτό πριν από αρκετά χρόνια στην χώρα μας με τις δραχμές, το οποίο μάλιστα ήξεραν ελάχιστοι, αλλά τους έφτανε για να γίνουν πλούσιοι.

Το 1983 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διά του υπουργού οικονομικών Γεράσιμου Αρσένη, προχώρησε στην υποτίμηση της δραχμής κατά 15% έναντι του δολαρίου, μια απόφαση που δεν πέτυχε τον αντικειμενικό της στόχο, αποτρέποντας τη διολίσθηση του εθνικού νομίσματος, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε την αλήθεια για το ελληνικό κέρμα που «αξίζει 80.000 ευρώ».

Σε πλήρη αντίθεση, η προηγούμενη υποτίμηση της δραχμής στην ιστορία της ελληνικής οικονομίας κρίθηκε απολύτως επιτυχημένη. Το 1953 ο τότε υπουργός Συντονισμού της κυβέρνησης Αλέξανδρου Παπάγου, Σπύρος Μαρκεζίνης, ανακοίνωσε εντελώς αιφνιδιαστικά μέσω ραδιοφώνου την υποτίμηση της δραχμής κατά 50% έναντι του δολαρίου.

Στα εννέα πολύπαθα χρόνια που είχαν μεσολαβήσει από την απελευθέρωση της Ελλάδος από τη γερμανική κατοχή, το εθνικό νόμισμα είχε υποτιμηθεί επτά φορές, χωρίς, όμως, ούτε η οικονομία να εξυγιανθεί ούτε η δραχμή να γίνει αξιόπιστη. Η χρυσή λίρα ήταν το κυρίαρχο νόμισμα στις συναλλαγές, το ισοζύγιο πληρωμών και ο προϋπολογισμός μονίμως ελλειμματικά και το κράτος λειτουργούσε χάρις στα χρήματα της αμερικανικής βοηθείας.

Η μίζερη αυτή κατάσταση ανατράπηκε από τα δύο τολμηρά μέτρα του Μαρκεζίνη, που έθεσαν την ελληνική οικονομία σε μια εποχή εξυγίανσης, ισορροπίας και ανάπτυξης.

Την υποτίμηση ακολούθησε η πλήρης απελευθέρωση των εισαγωγών. Έως τότε οι εισαγωγές πραγματοποιούνταν με άδειες για ορισμένη ποσότητα που χορηγούσε το υπουργείο Εμπορίου, ή μάλλον ο Αμερικανός σύμβουλος.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share