Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Το μεγαλείο των Αρχαίων Ελλήνων: Η «άγνωστη» ευχή της μάνας στον γιό, με έξι λέξεις και μόνο φωνήεντα

Ανατριχίλα!

30 Μαρτίου 2023 16:49
Το μεγαλείο των Αρχαίων Ελλήνων: Η «άγνωστη» ευχή της μάνας στον γιό, με έξι λέξεις και μόνο φωνήεντα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το μεγαλείο των Αρχαίων Ελλήνων φαίνεται ακόμα και μέσα από την «άγνωστη» ευχή της μάνας στον γιό, με έξι λέξεις και μόνο φωνήεντα. Παράλληλα, διαβάστε εδώ το μυστικό των Αρχαίων Ελλήνων για να έχουν την λίμπιντο πάντα ανεβασμένη.

Ανιχνεύοντας την ελληνική γλώσσα μπορεί κανείς να διακρίνει τον πλούτο των λέξεων και τη γοητεία της γλώσσας μας. Άλλωστε είναι χαρακτηριστικό που ο συγγραφέας Ζακ Λακαριέρ έλεγε: «Στην Ελληνική υπάρχει ένας ίλιγγος λέξεων, διότι μόνον αυτή εξερεύνησε, κατέγραψε και ανέλυσε τις ενδότατες διαδικασίες της ομιλίας και της γλώσσης, όσο καμία άλλη γλώσσα».

Προσέξτε, λοιπόν, κάτι:

«OΙΑ ΗΩ Ω ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ», που σημαίνει: «Όπως η αυγή, γιε μου να είσαι πάντα!». Έξι (6) λέξεις, δεκατέσσερα (14) φωνήεντα, μια φράση.

Ούτε ένα σύμφωνο, σε μια πλήρη φράση! Σε ποια άλλη γλώσσα μπορεί να συμβεί αυτό; Μάλλον μόνον στην Ελληνική…

 Η «άγνωστη» ευχή της μάνας στον γιό, με έξι λέξεις και μόνο φωνήεντα

Αρχαία ελληνική γλώσσα: Αναλυτικά η ευχή της Ελληνίδας μάνας

ΟΙΑ σημαίνει όπως

Ω ΥΙΕ γιε μου

ΑΕΙ ΕΙ Να είσαι πάντα!

ΗΩ είναι η αυγή

Δε θα άντεχες ούτε μέρα: 5 ακραία σκηνικά που θα βίωνες αν ζούσες στην Αρχαία Ελλάδα

Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Η Αρχαία Ελλάδα είναι γνωστή για τον πολιτισμό όπως τον ξέρουμε. Οι άνθρωποι της, επίσης, φρόντισαν να «δουλέψουν» τόσο το μυαλό όσο και το σώμα.

Αυτή ήταν η γενέτειρα της σύγχρονης φιλοσοφίας ενώ αυτή ήταν η εποχή που μας άνοιξε τα μάτια στα μαθηματικά, την ιατρική αλλά και την ηθική, η οποία, σε πολλές περιπτώσεις, παραμένει επίκαιρη μέχρι σήμερα. Α, μην το ξεχάσουμε αυτό, είναι σημαντικό: H Αρχαία Ελλάδα έδωσε στον κόσμο την έννοια της δημοκρατίας, έστω κι αν ταυτόχρονα έχτισε και την κοινωνία της στις πλάτες των σκλάβων. Το τελευταίο δεν το μάθατε από εμάς.

Αλλά η ζωή τότε δεν ήταν μόνο αγώνες, ρητορική και συμπόσια. Το αντίθετο. Ήταν σκληρή, ειδικά για τις κατώτερες κοινωνικές τάξεις ή για τις γυναίκες. Για την ακρίβεια, ακόμα κι αν είχατε γεννηθεί με προνόμια, θα έπρεπε να υπομείνετε μερικές πραγματικά φρικτές παραδόσεις αλλά και έθιμα.

Από τη βασική υγιεινή μέχρι την περιποίηση και τις ιατρικές θεραπείες, τα πράγματα έμοιαζαν πολύ διαφορετικά από το πώς είναι σήμερα. Είναι λογικό; Είναι. Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να ζήσουμε ξανά έτσι. Πάρτε μια βαθιά ανάσα λοιπόν γατί θα βουτήξουμε στη σκοτεινή πλευρά της Αρχαίας Ελλάδας, αυτή που θα βιώνατε αν είχατε γεννηθεί εκείνα τα χρόνια.

Δείτε επίσης: «Κασσωρις, Κόβαλος, Πόσθων...»: Τα 10 πιο περίεργα «βρωμόλογα» των Αρχαίων Ελλήνων

Αρχαίοι Έλληνες

Υγεία

Αν κάποιος γιατρός αντιμετώπιζε τους ασθενείς σήμερα όπως έκαναν οι γιατροί της Αρχαίας Ελλάδας, τότε μπορεί και να μην υπήρχε Ελλάδα. Βαρύ, αλλά δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα.

Στην Αρχαία Ελλάδα, η ιατρική βασιζόταν στην ιδέα ότι το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από μια σειρά υγρών. Ένας καλός γιατρός, λοιπόν, έπρεπε να γνωρίζει πώς μοιάζουν και τι γεύση έχουν.

Έτσι, εάν αισθανόσασταν άρρωστος, ένας γιατρός θα εξέταζε τον εμετό σας και θα τον δοκίμαζε. Ξέρετε τι πίστευαν επίσης; Ότι τα ούρα ενός υγιούς ατόμου έπρεπε να έχουν γεύση ακριβώς όπως ο χυμός σύκου. Οι θεραπείες ήταν εξίσου αποκρουστικές.

Για παράδειγμα, τα περιττώματα του μουλαριού αναμεμειγμένα με κρασί θεωρούνταν αποτελεσματική συνολική θεραπεία για τα «γυναικεία προβλήματα». Θα σταματήσουμε εδώ.

Η τουαλέτα

Οι ναοί και άλλα μεγάλα κτίρια της Αρχαίας Ελλάδας ήταν εντυπωσιακά. Πώς μύριζαν όμως; Μην το σχολιάσουμε καλύτερα διότι, ενώ η Ελλάδα σίγουρα έκανε κάποια τεράστια βήματα προς τα εμπρός όσον αφορά τους ανθρώπους της, οι «συνήθειες περιποίησης» τους θα θεωρούνταν πραγματικά αηδιαστικές με τα σημερινά πρότυπα. Και είναι λογικό. Αυτό που πρέπει να πούμε όμως, είναι ότι όσο λιγότερα χρήματα είχατε, τόσο χειρότερες ήταν οι συνθήκες που έπρεπε να υπομείνετε.

Αρχαίοι Έλληνες

Οι Αρχαίοι Έλληνες άρχισαν να εισάγουν στις τουαλέτες καθίσματα κατά μήκος ενός πάγκου πάνω από τρεχούμενο νερό συνδεδεμένα με ένα μεγάλο σύστημα αποχέτευσης. Μέχρι εδώ όλα (σχεδόν) καλά.

Επιπλέον, στο αποκορύφωμα της ελληνιστικής περιόδου, τα περισσότερα σπίτια της μεσαίας τάξης είχαν τις δικές τους τουαλέτες. Αλλά. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ζούσαν στην Αρχαία Ελλάδα ήταν αγρότες ή χειρώνακτες. Για αυτούς, η τουαλέτα σήμαινε απλώς οκλαδόν σε ένα χωράφι ή έξω από το σπίτι.

Τα προάστια μιας πόλης, για να μην αναφέρουμε τα αρχαία ελληνικά χωριά ή τις μικρότερες κοινότητες, θα ήταν βρομερά και εξαιρετικά ανθυγιεινά. Το χαρτί υγείας δεν είχε εφευρεθεί ακόμη, γι' αυτό χρησιμοποιήθηκαν μικρά, λεία βότσαλα για το σκούπισμα.

Στις δημόσιες τουαλέτες, συλλογές από βότσαλα μπορούσαν να βρεθούν ακόμα στην είσοδο, και συχνά επαναχρησιμοποιούνταν πολλές φορές. Εναλλακτικά, οι Έλληνες ένα κουρέλι στερεωμένο σε ένα ραβδί για τον καθαρισμό.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share