Σάββατο, 03 Ιουνίου 2023

Τα Σόδομα και τα Γόμορρα στην Αρχαία Ελλάδα: Η "πρόστυχη" γιορτή κατά την οποία οι Αρχαίοι Έλληνες οργίαζαν δίχως προηγούμενο

Θα πάθετε σοκ!

20 Μαρτίου 2023 22:49
Τα Σόδομα και τα Γόμορρα στην Αρχαία Ελλάδα: Η
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα Αλώα ήταν μία από τις γιορτές που τελούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες συστηματικά κάθε χρόνο προς τιμήν της Θεάς Δήμητρας γνωστής ως Αλωαίης (θεά των καρπών της γης), του Διονύσου (θεού του αμπέλου και του οίνου) και του Ποσειδώνα Φυταλμίου (θεού της παράλιας βλάστησης). Τα Αλώα υπήρξαν τρισυπόστατη αγροτική εορτή της αρχαιότητας και οι συνήθειες της λατρείας των θεών στα πλαίσιά της μας παραπέμπουν στο χαρακτηρισμό της γιορτής αυτής ως πρόστυχης. Έχει αναφερθεί επίσης, ότι εορτάζονταν και προς τιμή της Περσεφόνης, κόρης της Δήμητρας. Με την ευκαιρία, δείτε την παράξενη παράδοση για την γυναικεία μοιχεία στην Αρχαία Ελλάδα.

Τα Αλώα τελούνταν γύρω από τα αλώνια της Αττικής και επεκτείνονταν μέχρι την Ελευσίνα, όπου και κατέληγαν, έπειτα ακολουθούσε η Ποσειδώνια Πομπή και τελικά η μύηση στα μυστήρια της Δήμητρας και της Περσεφόνης. Υπάρχουν δύο εκδοχές για την περίοδο τέλεσης αυτής της γιορτής: Η πρώτη θέλει τα Αλώα να τελούνται τον μήνα Ιούνιο (Εκατομβαιώνα) με τη συγκομιδή των Σπαρτών και η δεύτερη το μήνα Δεκέμβριο (Ποσειδεώνα) με τον τρύγο και το άνοιγμα νέου κρασιού. Στα Αλώα δε συμμετείχε ιεροφάντης, αλλά ιέρεια, η οποία μυούσε τις υπό μύηση γυναίκες και όλες μαζί αντάλλασσαν ελεύθερους λόγους, σκώμματα και στο τέλος δειπνούσαν. Στο δείπνο περιλαμβάνονταν όλα τα φαγητά εκτός από τα απαγορευμένα στις τελετές (αυγά, ρόδι κλπ). Γιατί όμως χαρακτηρίστηκε πρόστυχη;

Τα Σόδομα και τα Γόμορρα στην Αρχαία Ελλάδα: Η 'πρόστυχη' γιορτή κατά την οποία οι Αρχαίοι Έλληνες οργίαζαν δίχως προηγούμενο

Οι γυναίκες σε αυτή τη γιορτή είχαν ομοιώματα σε σχήμα γενετικών οργάνων και φαγητά σε αντίστοιχα σχήματα φαλλών και αιδοίων. Με τη λήξη του δείπνου έθαβαν τους φαλλούς στη γη, διότι πίστευαν ότι με αυτό τον τρόπο ενισχύονταν η βλάστηση και η γονιμότητα. Εκτός των άλλων, στα Αλώα ανταλλάσσονταν αισχρολογίες μεταξύ όλων των γυναικών ακόμη και η ιέρεια προέτρεπε σε απιστίες τις παντρεμένες και χόρευαν οργιαστικά μεταξύ τους. Από τον 4ο π.Χ. αιώνα συμμετείχαν εταίρες και οι γυναίκες ξεχύνονταν στους δρόμους χορεύοντας προκλητικά τραγούδια. Γενικά, τα Αλώα στην αρχαιότητα υπήρξαν γυναικεία γιορτή και τελούνταν νύχτα αν και οι σωθείσες πληροφορίες δεν είναι αρκετές συγκριτικά με άλλες συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων. Τα Αλώα επιπλέον, έχουν δύο εκδοχές εννοιολογικής προέλευσης: Η πρώτη αναφέρει ότι τα Αλώα σημαίνουν το αλώνι, κατά τον Φιλόχορο και η δεύτερη ότι αλωαί σημαίνουν φυτείες αμπελιών σύμφωνα με τον σχολιαστή του Λουκιανού. Τα Αλώα διαρκούσαν αρκετές ημέρες και με τη λήξη τους ακολουθούσαν οι Πάτριοι Αγώνες, στους οποίους δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής όλοι οι Αρχαίοι Αθηναίοι πολίτες, όπως είθισται σε άλλες τελετές. Ωστόσο, σε αυτή τη γιορτή οι έφηβοι είχαν το δικαίωμα δημόσιας δημηγορίας.

Καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω την αιτία χαρακτηρισμού ως πρόστυχης γιορτής της αρχαιότητας τα Αλώα, καθώς στη σύγχρονη εποχή δεν είναι κάτι που συνηθίζεται η χρήση περίεργων ομοιωμάτων και προκλητικών χορών με χρήση άσεμνου λεξιλογίου αν και στην αρχαιότητα αυτό ήταν μία συνήθεια και θεωρούνταν φυσιολογικό.

Μέλι: 5 θαυματουργές ιδιότητες που γνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες - Η 3η είναι απαραίτητη για κάθε έγκυο γυναίκα

Μέλι: Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι ακριβώς είναι και γιατί είναι τόσο καλό για μας; Διαβάστε παρακάτω 5 θαυματουργές ιδιότητες που γνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες, με την 3η να είναι απαραίτητη για κάθε έγκυο γυναίκα. Παράλληλα, δείτε τι θα συμβεί στο σώμα σας αν καταναλώσετε μια κουταλιά μέλι με σκόρδο για 7 ημέρες.

1. Περισσότερη ενέργεια

Μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Memphis βρήκε πως το μέλι είναι μία πολύ καλή πηγή ενέργειας για αθλητές. Αυτό γιατί αντίθετα με τους άλλους υδατάνθρακες, το μέλι δεν αυξάνει τα σάκχαρα στο αίμα μετά την αρχική κορύφωση. Επίσης, είδαν πως βελτιώνει την δύναμη και την ταχύτητα σε αθλητές αντοχής.

2. Καύση λίπους.

Όχι μόνο δίνει ενέργεια, αλλά βοηθάει και στην καύση του λίπους! Επιστήμονες είδαν πως μία κουταλιά την μέρα από μέλι πριν τον ύπνο, μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε λίπος. Αυτό συμβαίνει γιατί το μέλι αυξάνει τον μεταβολισμό και μειώνει τις ορμόνες του άγχους ενώ κοιμάστε. Δοκιμάστε ένα ρόφημα με κανέλα και μέλι κάθε βράδυ πριν τον ύπνο.

3. Ανακουφίζει από την ναυτία

Εάν συνδυαστεί με λεμόνι, το μέλι μπορεί να κάνει θαύματα ενάντια στην ναυτία. Πολλές έγκυες γυναίκες που υποφέρουν από ζαλάδες το ξέρουν αυτό, αλλά η Blessed Herbs εξηγεί τον λόγο. Η στυπτικότητα του λεμονιού καθαρίζει τις τοξίνες από το στομάχι. Αλλά χρειάζεται και το μέλι έτσι ώστε να μπορεί απελευθερώσει πιο αργά την καθαριστική του δύναμη.

Μέλι: 5 θαυματουργές ιδιότητες που γνώριζαν οι αρχαίοι Έλληνες - Η 3η είναι απαραίτητη για κάθε έγκυο γυναίκα

4. Γιατρεύει κοψίματα και εγκαύματα

Σύμφωνα με τον Dr. Axe, το μέλι κάνει πολύ καλό στα κοψίματα και τις πληγές, ειδικά το μέλι φλαμουριάς. Λόγω των αντιβιωτικών ιδιοτήτων του, το μέλι μπορεί ακόμα να βοηθήσει και ενάντια στην ακμή.

5. Σταματάει τον βήχα

Το WebMD λέει πως με μόλις 2 κ.γ μέλι 30 λεπτά πριν τον ύπνο, μπορεί να περιοριστεί κατά πολύ ο βήχας. Η μέθοδος αυτή είναι ασφαλής και αποτελεσματική για ενήλικες και παιδιά άνω του ενός έτους.

Μέλι και κανέλα: Θεραπευτικές ιδιότητες

Ο συνδυασμός μελιού και κανέλας έχει απίστευτες θεραπευτικές ιδιότητες που μακροπρόθεσμα θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε φαρμακευτικά σκευάσματα.

Το καλύτερο από όλα, είναι ότι έχουν υπέροχη γεύση! Απλά αναμείξτε μικρές ποσότητες σε ζεστό νερό και χρησιμοποιήσετε το στις φρουτοσαλάτες σας ή καταναλώστε το απευθείας με το κουταλάκι!

Επίσης διαβάστε στο Athensmagazine.gr πώς μπορείτε να φτιάξετε σπιτικές καραμέλες για το βήχα με μέλι και μέντα.

Διαβάστε παρακάτω τι μπορεί να κάνει για σας το μέλι με κανέλα:

1. Κατεβάζει τα Επίπεδα της Χοληστερόλης

«Έχει αποδειχθεί πως μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα την ημέρα μειώνει σημαντικά τα επίπεδα του σακχάρουστο αίμα, των τριγλυκεριδίων, τηςLDL (κακής) χοληστερόλης και τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης σε άτομα μεσακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.»

Το μέλι, από την άλλη πλευρά, εμποδίζει την οξείδωση της LDL χοληστερόλης «κακή χοληστερόλη», που βοηθά στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση, να διευκολύνει την ροή του αίματος στην καρδιά και τοφλεβικό σύστημα.

Απλά αναμείξτε δύο κουταλιές της σούπας μέλι με τρία κουταλάκια του γλυκού κανέλα σε ένα μικρό μπολ και ρίξτε ένα κουταλάκι του γλυκού, από αυτό το μείγμα, σε κάθε γεύμα.

2. Ανακουφίζει από τους Πόνους της Αρθρίτιδας

Η αρθρίτιδα προκαλείται συχνά από φλεγμονές των ιστών των αρθρώσεων. Ο διεθνής οργανισμός για την αρθρίτιδα συστήνει ότι θα πρέπει να διαχειριστούν οι ασθενείς αυτή την κατάστασή με το να παίρνουν εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που ανακουφίζουν τον πόνο, μειώνουν τη φλεγμονή και επηρεάζουν θετικά συνολικά την υγεία.

Τόσο το μέλι όσο και η κανέλα έχουν ισχυρά αντιφλεγμονώδη οφέλη. Απλά γεμίστε ένα φλιτζάνι με βρασμένο νερό και ανακατέψτε σε αυτό δύο κουταλιές της σούπας μέλι και μια κουταλιά της σούπας κανέλα. Φτιάξτε και πιείτε το ρόφημα δύο φορές μέσα στη μέρα, το πρωί και το βράδυ, για καλύτερα αποτελέσματα.

3. Καταπολεμά τη Λοίμωξη της Χοληδόχου Κύστης

Η χοληδόχος κύστη παράγει χολή που βοηθά τις λιποδιαλυτές βιταμίνες να απορροφηθούν στο έντερο. Η υπερβολική χοληστερόλη στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμόπέτρας στη χολή, που με τη σειρά της προκαλεί βακτηριακές εκκρίσεις και μόλυνση. Αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή.

Το μέλι και η κανέλα όχι μόνο μειώνουν τη χοληστερόλη, αλλά το μέλι επουλώνει επίσης τους κατεστραμμένους ιστούς. Για να το απολαύσετε, προσθέστε δύο κουταλάκια του γλυκού κανέλα και μια μεγάλη κουταλιά μέλι σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό.

4. Θεραπεύουν από Κρυολογήματα

Τόσο μέλι όσο και η κανέλα έχουν αντι-ιικά οφέλη, τα οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά έναντι του ιού της γρίπης . Απλώς καταναλώστε 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι με 1/4 κουταλάκι του γλυκού κανέλα κάθε λίγες ώρες, όταν αισθάνεστε ένακρυολόγημα ή την απειλή της γρίπης.

5. Ενισχύει το Ανοσοποιητικό Σύστημα

Το μέλι και η κανέλα είναι αμφότερα ανοσορυθμιστικά , που σημαίνει ότι είναι ικανά να τροποποιούν ή να ρυθμίζουν μία ή περισσότερες λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος. Η κατανάλωση μικρής ποσότητας καθημερινά βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να αντιμετωπίσει τα βακτήρια, τους ιούς και τις λοιμώξεις.

Η κανέλα μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα και έτσι να επιδεινώσει τις υπάρχουσες ιατρικές παθήσεις. Για να καταναλώσετε κανέλα θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας, αν αντιμετωπίζετε κάποια πολύ σοβαρή πάθηση για την οποία παίρνετε φάρμακα.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share