Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Καταιγιδοφόρο νέφος» για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: «Μετά από 28 αποστολές στον βυθό της Αλεξάνδρειας...»

«Η βασιλική νεκρόπολη δεν έχει βρεθεί, προφανώς ισοπεδώθηκε...»

16 Φεβρουαρίου 2023 10:52
«Καταιγιδοφόρο νέφος» για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: «Μετά από 28 αποστολές στον βυθό της Αλεξάνδρειας...»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τη βεβαιότητά του ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλέξανδρου βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια εκφράζει, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Χάρης Τζάλας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης, συγγραφέας, μελετητής της τοπογραφίας της Αλεξάνδρειας και υπεύθυνος των ενάλιων ερευνών της ελληνικής αποστολής που δραστηριοποιείται τις δύο τελευταίες δεκαετίες.

Σημειώνεται πως το 1998 συστάθηκε το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας με στόχο την ενάλια έρευνα, πρόταση που του απηύθυναν οι ίδιες οι αιγυπτιακές αρχές. Έκτοτε έχουν οργανωθεί και πραγματοποιηθεί 28 αποστολές στο βυθό της Αλεξάνδρειας. Την ίδια ώρα, θυμίζουμε και την αδιανόητη έκπληξη με την τοποθεσία του τάφου του Μέγα Αλέξανδρου: «Στη σημερινή εποχή διασώζονται τα 2.5 από τα 3 μέτρα ύψους με 35 μέτρα διάμετρο και διαθέτουν...»

ΧΑΡΗΣ ΤΖΑΛΑΣ
EUROKINISSI

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τζάλας δηλώνει 100% βέβαιος ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια:

«Η βασιλική νεκρόπολη δεν έχει βρεθεί, προφανώς ισοπεδώθηκε, δεν γνωρίζουμε καν τη θέση της. Η Αλεξάνδρεια έχει διαλυθεί από τσουνάμι, από φοβερούς σεισμούς, οι χριστιανοί κατέστρεψαν ό,τι μπορούσαν, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν, με την κατάκτηση των Αράβων η πόλη από 500.000 έφτασε να έχει 2.000 κατοίκους.

Στο πέρασμα των αιώνων ο Αλέξανδρος έπαψε να λατρεύεται σαν θεός, οπότε σιγά σιγά χάνει τη σημασία του και οι άνθρωποι παύουν να ασχολούνται με τον τάφο.Εξάλλου το χρυσάφι είχε αφαιρεθεί από την Κλεοπάτρα και η χρυσή σαρκοφάγος από τον Πτολεμαίο τον 4ο. Ωστόσο έχουμε μαρτυρίες από 4-5 αυτοκράτορες που είχαν επισκεφτεί τον τάφο στην Αλεξάνδρεια.

Τον Ιούλιο Καίσαρα, τον Οκτάβιο, που βγαίνει δακρυσμένος και όταν τον ρωτούν οι στρατηγοί του γιατί κλαίει, εκείνος απαντά ότι “όσα έκανε ο Αλέξανδρος μέχρι τα 33 χρόνια του εγώ δεν θα τα κάνω όλη την υπόλοιπη ζωή μου”.

Έχουμε τον Καλιγούλα, που παίρνει τον μεταλλικό θώρακα του Αλέξανδρου καθώς θεωρεί ότι είναι μετεμψύχωσή του, τον Σεπτίμιο Σεβήρο, που σφραγίζει τον τάφο, και τον Καρακάλλα, από τους χειρότερους αυτοκράτορες, που ανοίγει τον τάφο, τον προσκυνά και αφήνει τη χλαμύδα του» λέει στην «Εφ.Συν» ο κ. Τζάλας, προσθέτοντας πως «ο τάφος έχει τρελάνει πολλούς Έλληνες. Δεν ξέρω γιατί, αλλά θεωρούν ότι τον τάφο του Αλέξανδρου πρέπει να τον βρει Έλληνας, όχι μελετώντας βιβλία και σχέδια, αλλά γιατί τον βλέπουν στον ύπνο τους».

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share