Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα, 30 Ιανουαρίου!

Τα γεγονότα που συγκλόνισαν τον πλανήτη!

30 Ιανουαρίου 2023 07:05
Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα, 30 Ιανουαρίου!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Διαβάστε αναλυτικά στο Athensmagazine.gr τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα, 30 Ιανουαρίου!

Να σας θυμίσουμε τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν στις 29 Ιανουαρίου.

Γεγονότα

1823

Ανεύρεση της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Τήνου, μετά το όραμα της μοναχής Πελαγίας.

Εικόνα Παναγίας της Τήνου

1923

Υπογράφεται στη Λωζάνη η σύμβαση ανταλλαγής πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Από την εφαρμογή της σύμβασης εξαιρούνται οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης και οι μουσουλμάνοι της ελληνικής Θράκης.

1945

Σοβιετικό υποβρύχιο τορπιλίζει και βυθίζει στ’ ανοιχτά του Ντάντσιχ το γερμανικό πλοίο «Βίλχελμ Γκούστλοφ», με συνέπεια να βρουν το θάνατο περίπου 8.000 Γερμανοί επαναπατριζόμενοι. Το επεισόδιο αυτό θα εμπνεύσει τον νομπελίστα Γερμανό συγγραφέα Γκίντερ Γκρας στο μυθιστόρημά του «Σαν τον κάβουρα».

1988

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Τουργκούτ Οζάλ συναντώνται στο Νταβός. Μετά τη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα δηλώσει: «Πετύχαμε το καλύτερο δυνατό». Αργότερα θα παραδεχθεί: «Mea culpa».

1996

Κρίση των Ιμίων: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Του εκφράζει την ελληνική θέση ότι η χώρα μας δεν επιθυμεί την ένταση, αλλά εφόσον προκληθεί θα αντιδράσει δυναμικά. Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να αποσύρει το άγημα, όχι όμως και την ελληνική σημαία. Στα Ίμια σπεύδουν τα πολεμικά πλοία «Ναυαρίνο» και «Θεμιστοκλής». Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι υπάρχουν και άλλα νησιά του Αιγαίου με ασαφές νομικό καθεστώς και δεν αποδέχεται την ελληνική πρόταση (αποχώρηση του αγήματος, όχι της σημαίας).

2015

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, παγώνει τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανακοινώνοντάς του ότι η κυβέρνηση δεν συνεργάζεται με την τρόικα. Το βίντεο της συνέντευξης Τύπου κάνει το γύρο του κόσμου. Διαμορφώνεται συγκρουσιακό κλίμα και ακολουθούν τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με Μάριο Ντράγκι, Γερούν Ντάισελμπλουμ και Μάρτιν Σουλτς.

Βαρουφάκης Ντάισενμπλουμ

Γεννήσεις

1882

Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ, 32ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο μοναδικός που εξελέγη τέσσερις φορές στο αξίωμα αυτό. (Θαν. 12/4/1945)

1927

Ούλοφ Πάλμε, Σουηδός πολιτικός. Διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός της χώρας του, προτού δολοφονηθεί το 1986. (Θαν. 28/2/1986)

1930

Τζιν Χάκμαν, Αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος δύο φορές με Όσκαρ για τις ταινίες του «Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία» και «Οι Ασυγχώρητοι».

Θάνατοι

1948

Μαχάτμα (Μοχαντάς Καραμτσάντ) Γκάντι, Ινδός πολιτικός, που δολοφονήθηκε από ινδουιστές εξτρεμιστές. (Γεν. 2/10/1869)

Μαχάτμα Γκάντι

1951

Φέρντιναντ Πόρσε, Αυστριακός κατασκευαστής αυτοκινήτων, ιδρυτής της φερώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας και σχεδιαστής του θρυλικού Σκαραβαίου. (Γεν. 3/9/1875)

2007

Νίκος Κούρκουλος, Έλληνας ηθοποιός και διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου. (Γεν. 5/12/1934)

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share