Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Σα να μην πέρασε μια μέρα: Σε αυτή την ελληνική πόλη υπάρχει πλατεία που τα πάντα θυμίζουν εποχές Δραχμών! (photo)

Απέδειξαν έμπρακτα τη νοσταλγία τους για το εθνικό νόμισμα

28 Ιανουαρίου 2023 20:52
Σα να μην πέρασε μια μέρα: Σε αυτή την ελληνική πόλη υπάρχει πλατεία που τα πάντα θυμίζουν εποχές Δραχμών! (photo)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αρχές του 2002 το ευρώ μπήκε στη ζωή μας αντικαθιστώντας τη Δραχμή. Η οποία όμως έδωσε το όνομα της σε πλατεία της Καρδίτσας. Για να θυμούνται το, επί σχεδόν δύο αιώνες (1833 η πρώτη κυκλοφορία), εθνικό νόμισμα και οι επόμενες γενιές.

Η πλατεία Δραχμής βρίσκεται στην διασταύρωση των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και Παλαιολόγου, κοντά στην οδό Λάππα και είναι μία καινούργια πλατεία με αυτό να είναι και το πρώτο όνομα που της δόθηκε το 2002. Εμπνευστής και «νονός» ο τότε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αποστόλης Πίτσαβος, επί δημαρχίας του αειμνήστου Χρήστου Τέγου.

Με τον κ. Πίτσαβο επικοινώνησε το KarditsaLive.Net και μας είπε πως αρχικά ο συγκεκριμένος χώρος ήταν ένα ενιαίο οικόπεδο με σπίτι, που ξεκινούσε από την οδό Παλαιολόγου και έφθανε στην οδό Λάππα. Μετά τον θάνατο των ιδιοκτητών και με ενέργειες της τότε Δημοτικής Αρχής το μισό πέρασε στον Δήμο και αποφασίστηκε να γίνει πλατεία.

Δείτε επίσης: Πανελλήνιος «σεισμός» με τις δραχμές - Βρέθηκαν νομίσματα αξίας 500 εκατ. ευρώ!

Πλατεία Δραχμής Καρδίτσα

Η απόφαση να ονομαστεί πλατεία Δραχμής πάρθηκε από την επιτροπή ονοματοδοσίας, στην οποία συμμετείχε ο κ. Πίτσαβος, που έκανε και την εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε στις 29 Αυγούστου του 2002 και την ενέκρινε ομόφωνα. Ήταν μία πρόταση που πήγαζε από το γεγονός ότι η Δραχμή την ίδια χρονιά είχε περάσει στην ιστορία, αλλά το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας δεν ήθελε να περάσει και στη λήθη.

Η αλήθεια πάντως είναι πως ούτε οι ίδιοι οι Καρδιτσιώτες δεν γνωρίζουν το όνομα της συγκεκριμένης πλατείας και αυτό γιατί ποτέ εκ των υστέρων δεν προβλήθηκε ή δεν επιχειρήθηκε να προβληθεί.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως σύμφωνα με τον κ. Πίτσαβο στις σκέψεις ήταν να τοποθετηθεί ένα αντίγραφο Δραχμής σε μεγάλο μέγεθος που ουσιαστικά θα γνωστοποιεί στο τι είναι αφιερωμένο το όνομα της πλατείας, αλλά το σχέδιο έμεινε στα χαρτιά.

Σήμερα, 18 χρόνια μετά το ευρώ και έχοντας κοντά την συμπλήρωση 20ετίας από την εγκαθίδρυσή του έναντι της Δραχμής, ίσως να ήταν καλό να επιχειρηθεί από το Δήμο η ανάδειξη της πλατείας που φέρει το όνομα του πάλαι ποτέ εθνικού μας νομίσματος, ως ένα ακόμα σημείο αναφοράς για την Καρδίτσα.

Πηγή: karditsalive.net

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share