Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

«Η βασιλική νεκρόπολη ισοπεδώθηκε, τον έχουν θαμμένο με τον Ιούλιο Καίσαρα, τον Καλιγούλα και...» - Ανατριχιάζουν οι λεπτομέρειες της αποκάλυψης για τον τάφο του Μέγα Αλέξανδρου

Η αληθινή τοποθεσία που διαλύθηκε και λεηλατήθηκε

16 Ιανουαρίου 2023 08:27
«Η βασιλική νεκρόπολη ισοπεδώθηκε, τον έχουν θαμμένο με τον Ιούλιο Καίσαρα, τον Καλιγούλα και...» - Ανατριχιάζουν οι λεπτομέρειες της αποκάλυψης για τον τάφο του Μέγα Αλέξανδρου
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το θέμα του τάφου του Μεγάλου Αλεξάνδρου και το πού βρίσκεται αυτός, θα αποτελεί πάντοτε ένα μεγάλο ερώτημα, με τους αρχαιολόγους να τον αναζητούν, αν και πολλοί συγκλίνουν προς την Αλεξάνδρεια.

Συγκεκριμένα, τη βεβαιότητά του ότι ο τάφος του Αλέξανδρου βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια εκφράζει, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Χάρης Τζάλας, πρόεδρος του Ινστιτούτου Προστασίας Ναυτικής Παράδοσης, συγγραφέας, μελετητής της τοπογραφίας της Αλεξάνδρειας και υπεύθυνος των ενάλιων ερευνών της ελληνικής αποστολής που δραστηριοποιείται τις δύο τελευταίες δεκαετίες, με άλλους να αναφέρουν πως ο τάφος έχει ήδη βρεθεί.

Σημειώνεται πως το 1998 συστάθηκε το Ελληνικό Ινστιτούτο Μελετών Αρχαίας και Μεσαιωνικής Αλεξάνδρειας με στόχο την ενάλια έρευνα, πρόταση που του απηύθυναν οι ίδιες οι αιγυπτιακές αρχές. Έκτοτε έχουν οργανωθεί και πραγματοποιηθεί 28 αποστολές στο βυθό της Αλεξάνδρειας.

Η εκτίμηση για την Αλεξάνδρεια

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τζάλας δηλώνει 100% βέβαιος ότι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου βρίσκεται στην Αλεξάνδρεια.

«Η βασιλική νεκρόπολη δεν έχει βρεθεί, προφανώς ισοπεδώθηκε, δεν γνωρίζουμε καν τη θέση της. Η Αλεξάνδρεια έχει διαλυθεί από τσουνάμι, από φοβερούς σεισμούς, οι χριστιανοί κατέστρεψαν ό,τι μπορούσαν, ενώ τα χρόνια που ακολούθησαν, με την κατάκτηση των Αράβων η πόλη από 500.000 έφτασε να έχει 2.000 κατοίκους.

Στο πέρασμα των αιώνων ο Αλέξανδρος έπαψε να λατρεύεται σαν θεός, οπότε σιγά σιγά χάνει τη σημασία του και οι άνθρωποι παύουν να ασχολούνται με τον τάφο.

Εξάλλου το χρυσάφι είχε αφαιρεθεί από την Κλεοπάτρα και η χρυσή σαρκοφάγος από τον Πτολεμαίο τον 4ο. Ωστόσο έχουμε μαρτυρίες από 4-5 αυτοκράτορες που είχαν επισκεφτεί τον τάφο στην Αλεξάνδρεια. Τον Ιούλιο Καίσαρα, τον Οκτάβιο, που βγαίνει δακρυσμένος και όταν τον ρωτούν οι στρατηγοί του γιατί κλαίει, εκείνος απαντά ότι “όσα έκανε ο Αλέξανδρος μέχρι τα 33 χρόνια του εγώ δεν θα τα κάνω όλη την υπόλοιπη ζωή μου”. Έχουμε τον Καλιγούλα, που παίρνει τον μεταλλικό θώρακα του Αλέξανδρου καθώς θεωρεί ότι είναι μετεμψύχωσή του, τον Σεπτίμιο Σεβήρο, που σφραγίζει τον τάφο, και τον Καρακάλλα, από τους χειρότερους αυτοκράτορες, που ανοίγει τον τάφο, τον προσκυνά και αφήνει τη χλαμύδα του». λέει στην «Εφ.Συν» ο κ. Τζάλας, προσθέτοντας πως «ο τάφος έχει τρελάνει πολλούς Έλληνες.

Δεν ξέρω γιατί, αλλά θεωρούν ότι τον τάφο του Αλέξανδρου πρέπει να τον βρει Έλληνας, όχι μελετώντας βιβλία και σχέδια, αλλά γιατί τον βλέπουν στον ύπνο τους».

Ο Μέγας Αλέξανδρος δεν ήθελε γυναίκες! Η πραγματική του σχέση με τον Ηφαιστίωνα!

«Φοβόντουσαν ότι μπορεί να είναι γυναικωτός και η Ολυμπιάδα τον ικέτευε να συνουσιαστεί με την Καλλίξεινα». Ηταν ο Μέγας Αλέξανδρος ομοφυλόφιλος; Υπήρξε ο Ηφαιστίωνας κάτι περισσότερο από στενός του φίλος;

Mια αναδρομή σε ιστορικές πηγές και κείμενα για τους δύο άντρες ρίχνει περισσότερο φως σε αυτή την υπόθεση -που κάποιους τους εξοργίζει. Η Αthens Voice έκανε μια σχετική έρευνα μέσω της στήλης Gay Super Hero.

Μεταξύ άλλων, το άρθρο ανατρέχει στις ακόλουθες ιστορικές πηγές: «Βέβαιο πρέπει να θεωρηθεί ότι ο Αλέξανδρος σπούδαζε στη Μίεζα μαζί με τον ωραίο Ηφαιστίωνα που το άγαλμά του -χαμένο πια- έπλασε ο Λύσιππος... Εκεί στη Μίεζα πίστεψαν οι δυο τους -κάποιες ώρες που στους "υποσκίους περιπάτους" έγινε η φιλία τους έκσταση- πως ήταν η επανενσάρκωση του Αχιλλέα και του Πάτροκλου».

«Ιστορία του Ελληνικού Έθνους» (Εκδοτική Αθηνών, 1980) Τόμος Δ', σελ.15

«Ο Αλέξανδρος περιφρονούσε τις ηδονές των γυναικών σε τέτοιο βαθμό που η μητέρα του Ολυμπιάδα φοβόταν ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει απογόνους».

«Ο Ιερώνυμος στις επιστολές του γράφει ότι, σύμφωνα με τον Θεόφραστο, ο Αλέξανδρος δεν είχε μεγάλη έφεση στα αφροδίσια. Η Ολυμπιάδα και ο Φίλιππος το γνώριζαν πολύ καλά αυτό και έστειλαν τη Θεσσαλή εταίρα Καλλίξεινα, μια πανέμορφη γυναίκα, να πλαγιάσει μαζί του. Φοβόντουσαν ότι μπορεί να είναι γυναικωτός (ευλαβούντο γαρ μη γυννίς είη) και η Ολυμπιάδα τον ικέτευε να συνουσιαστεί με την Καλλίξεινα».

«Ο Αλέξανδρος πρόσφερε στεφάνι στον τάφο του Αχιλλέα και ο Ηφαιστίων στον τάφο του Πάτροκλου, υπαινισσόμενος ότι και αυτός ήταν ερώμενος του Αλέξανδρου όπως και ο Πάτροκλος ήταν του Αχιλλέα».
Κλαύδιος Αιλιανός (Ρωμαίος ιστορικός του 3ου αιώνα μ.Χ.) «Ποικίλη Ιστορία»

«Ο Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίων, αφού προσευχήθηκαν στους θεούς να είναι το ίδιο πιστοί ο ένας στον άλλο όσο και ο Αχιλλέας στον Πάτροκλο, έβγαλαν τα ρούχα τους και έτρεξαν γύρω από τον τάφο γυμνοί».

«Και μου λένε ότι άρχισες να μιμείσαι τις συνήθειες των κατακτημένων Περσών, ότι άρχισες να φοράς τα ρούχα των βασιλιάδων τους και ζητούσες από τους ελεύθερους Μακεδόνες να σε προσκυνούν σύμφωνα με τα περσικά έθιμα! Όσο για τους αγώνες που διοργάνωνες και τους σοφούς που έριχνες στα κλουβιά με τα λιοντάρια και την υπερβολική σου αγάπη για τον Ηφαιστίωνα, όσο λιγότερα πω τόσο το καλύτερο».

«Αν θέλεις να γίνεις καλός καγαθός, πέτα το στέμμα που έχεις στο κεφάλι σου και έλα σε μας. Αλλά δεν θα μπορέσεις ποτέ να το κάνεις γιατί σε κυβερνούν οι μηροί του Ηφαιστίωνα».

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share