Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

10 Ιανουαρίου - Ημερομηνία "κόλαφος" για την ελληνική οικονομία: Όταν οι Έλληνες έγιναν κατά 15,5% «φτωχότεροι» εν μία νυκτί

Έχουμε να το θυμόμαστε

10 Ιανουαρίου 2023 12:42
10 Ιανουαρίου - Ημερομηνία
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σαν σήμερα: Στις 10 Ιανουαρίου 1983, σαν σήμερα, ο Γεράσιμος Αρσένης, Υπουργός τότε Οικονομικών της κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου έκανε μία ανατρεπτική δήλωση. Η δραχμή θα έχανε την αξία της κατά 15,5% και αυτό συγκλόνισε όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη.

Με την ευκαιρία, δείτε ποιο κέρμα από τις Δραχμές μπορείς να πουλήσεις έως 3.000 ευρώ

Κατά μία έννοια, οι Έλληνες είχαν γίνει αντίστοιχα «φτωχότεροι» σε σύγκριση με τους κατοίκους των άλλων κρατών.

10 Ιανουαρίου - Ημερομηνία 'κόλαφος' για την ελληνική οικονομία: Όταν οι Έλληνες έγιναν κατά 15,5% «φτωχότεροι» εν μία νυκτί

Η ανακοίνωση της υποτίμησης σήμαινε πως σε μία στιγμή η δραχμή, το εθνικό μας νόμισμα τότε, έχανε το 15,5% της αξίας της έναντι του δολαρίου και των υπολοίπων ξένων νομισμάτων. Τα ξένα προϊόντα γίνονταν αυτομάτως ακριβότερα, ομοίως και τα ταξίδια στο εξωτερικό, ενώ κάθε μορφή χρέους που αποτιμούταν σε δολάρια, μάρκα ή άλλα ξένα νομίσματα γινόταν ακόμη πιο δυσβάσταχτη.

Σοκ και δέος: Το μυστικό σύμβολο που υπήρχε στο χαρτονόμισμα των 500 δραχμών με τον Καποδίστρια και κανείς δεν το είχε πάρει χαμπάρι

Οι δραχμές μας φαίνεται πως είχαν τα δικά τους σύμβολα πέραν των φανερών απεικονίσεων προσώπων, καθώς μετά από χρόνια έγινε αντιληπτό εκείνο, που υπήρχε στο χαρτονόμισμα των 500 δραχμών.

Συγκεκριμένα, το χαρτονόμισμα των 500 δραχμών με τον Καποδίστρια, στην άνω δεξιά γωνία σχηματίζεται ένα εξάκτινο αστέρι, ενώ κάτω δεξιά υπήρχε ένα κτίριο χωρίς να αναγράφεται η ταυτότητά του.

Πρόκειται για το θέατρο της Κέρκυρας που καταστράφηκε κατά την διάρκεια του Β’ παγκοσμίου Πολέμου και αποτέλεσε το πρώτο σημείο συνάντησης της στοάς «Ανατολή», της πρώτης μασονικής στοάς της Ελλάδας.

Σοκ και δέος: Το μυστικό σύμβολο που υπήρχε στο χαρτονόμισμα των 500 δραχμών με τον Καποδίστρια και κανείς δεν το είχε πάρει χαμπάρι

Εντύπωση προκαλούσε και το κεντρικό σημείο του χαρτονομίσματος, όπου υπήρχε μια μασονική χειραψία δυο χεριών που περιβάλλονται από ένα ουροβορο όφι – χαρακτηριστικό μασονικό σύμβολο – και όλα αυτά πάνω από ένα βιβλίο όπου πολλοί μελετητές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την Σολομωνική», με μια άλλη απεικόνιση να προκαλεί αντίδραση.

Απίστευτη αξία: Δεν πάει το μυαλό σας πόσο πωλούνται κέρματα των 100 δραχμών με το αστέρι της Βεργίνας!

Πόσο πουλιούνται κέρματα των 100 δραχμών με τον Μ. Αλέξανδρο και το αστέρι της Βεργίνας; Μοσχοπουλιούνται για τους συλλέκτες, οι δραχμές που έχουν απομείνει ως αναμνηστικά μιας άλλης οικονομικής εποχής στα συρτάρια των Ελλήνων.

Σε ιστοσελίδα αγγελιών γίνεται πραγματικό… παζάρι με τα ελληνικά νομίσματα. Σε μία από αυτές τις αγγελίες, τέσσερα κέρματα των 100 δραχμών, κοπής 2.000 με τον Μέγα Αλέξανδρο και το αστέρι της Βεργίνας, πωλούνται προς 5.000 ευρώ.

Δείτε την αγγελία στο Athensmagazine.gr:

Σοκ και δέος: Το μυστικό σύμβολο που υπήρχε στο χαρτονόμισμα των 500 δραχμών με τον Καποδίστρια και κανείς δεν το είχε πάρει χαμπάρι

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share