Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Όταν κάηκαν το «Μινιόν» και το «Κατράντζος», τα δύο πιο θρυλικά πολυκατάστημα της Αθήνας

Σαν σήμερα 19 Δεκεμβρίου

19 Δεκεμβρίου 2022 12:46
Όταν κάηκαν το «Μινιόν» και το «Κατράντζος», τα δύο πιο θρυλικά πολυκατάστημα της Αθήνας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το θρυλικό πολυκατάστημα «Μινιόν», που πρωτοεμφανίστηκε στο κέντρο της Αθήνας με την ιδέα να φέρνει έναν Άγιο Βασίλη για να δίνει δώρα στα παιδιά, θα ξαναγίνει ένα σύγχρονο, πολυώροφο πολυκατάστημα, το οποίο θα συμβάλει στην ανάπλαση της Ομόνοιας.

Πριν από αυτό όμως, πάμε να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν και στα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου του 1980, όταν δύο ταυτόχρονες πυρκαγιές κατέστρεψαν δύο από τα ιστορικότερα πολυκαταστήματα της Αθήνας, το «Μινιόν» και το «Κατράντζος» και μάλιστα κατά τη διάρκεια εορταστικής περιόδου.

Ήταν 03:07 τα ξημερώματα, όταν αυτόπτες μάρτυρες και στα δύο πολυκαταστήματα άκουσαν εκρήξεις. Δευτερόλεπτα αργότερα έβλεπαν τις φλόγες να καίνε και τα δύο κτήρια.

Μισή ώρα αργότερα έφτασε στα σημεία η Πυροσβεστική, με 38 οχήματα και 170 άνδρες, γνωρίζοντας όμως ότι το έργο που έπρεπε να επιτελέσει, ήταν αρκετά δύσκολο. Κύριο μέλημα των εργαζομένων στην Πυροσβεστική ήταν, όπως έλεγαν, να αποτραπεί η επέκταση της πυρκαγιάς στα διπλανά κτήρια. Οι Αρχές από την πρώτη κιόλας στιγμή μίλησαν για τρομοκρατικές ενέργειες.

Δεν έμεινε τίποτα από τα δύο κτήρια. Από το Μινιόν απέμεινε μόνο ο σκελετός ενώ το κτήριο του Κατράντζου κατάρρευσε.

Την ανάληψη ευθύνης για τους εμπρησμούς θα την πάρουν λίγο αργότερα, στις 22 Δεκεμβρίου η νεοεμφανιζόμενη ομάδα «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80», που ήταν παρακλάδι του ΕΛΑ.

Στην σχετική της προκήρυξη αναφέρει: «Κάθε επιχείρηση, έτσι και αυτές στηρίζονται στην εκμετάλλευση των προλετάριων. Τα αφεντικά εκμεταλλεύονται την ανάγκη των προλετάριων να έχουν ένα εισόδημα για να ζήσουν και τους στριμώχνουν στο μεροκάματο, την αλλοτρίωση και τη μιζέρια».

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share