Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Τζον Λένον: 42 χρόνια από τον θάνατο του ειρηνηστή θρύλου από τον εκτελεστή - θαυμαστή του

H ιστορία του ανθρώπου που την έγραψε

8 Δεκεμβρίου 2022 12:36
Τζον Λένον: 42 χρόνια από τον θάνατο του ειρηνηστή θρύλου από τον εκτελεστή - θαυμαστή του
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980, ο παγκόσμια γνωστός τραγουδιστής του κορυφαίου και διαχρονικού συγκροτήματος των Beatles, ο θρυλικός τραγουδοποιός, μουσικός, συγγραφέας και αγωνιστής της ειρήνης, Τζον Λένον, πέφτει νεκρός σε ηλικία 40 ετών έπειτα από δολοφονική επίθεση έξω από την οικία του, στο ιστορικό κτίριο Dakota της Νέας Υόρκης.

Δείτε επίσης τις συγκλονιστικές ερμηνείες της Χάρις Αλεξίου

Γύρω στις 11 η ώρα το βράδυ, ο Λένον επέστρεφε ξέγνοιαστος στο σπίτι του έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του Γιόκο Όνο, έπειτα από την ηχογράφηση των τραγουδιών Walking on Thin Ice και It Happened για τον επόμενο δίσκο του. Έξω από την Ντακότα (ένα υποβλητικό έως τρομακτικό κτίριο όπου γυρίστηκε η ταινία θρίλερ “Το μωρό της Ρόζμαρι” ένα βήμα από το Central Park στο Μανχάταν) τον περίμενε ο Μαρκ Τσάπμαν, που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον ειρηνιστή, εμβληματικό τραγουδοποιό.

Ο δράστης τον πυροβόλησε πισώπλατα, τέσσερις φορές, τραυματίζοντας τον θανάσιμα. Ο Λένον οδηγήθηκε αμέσως στο νοσοκομείο Ρούζβελτ, όπου με την άφιξή του επισημοποιήθηκε ο θάνατός του από υποογκαιμικό σοκ, που προκλήθηκε λόγω της μεγάλης απώλειας αίματος. Δύο ημέρες αργότερα, η σορός του αποτεφρώθηκε στο κοιμητήριο του Φέρνκλιφ, στη Νέα Υόρκη.

Ο θαυμαστής - Δολοφόνος

Ο δολοφόνος του Λένον - Θαυμαστής

Σύμφωνα με τις αναφορές των μαρτύρων και των αρχών, ο Τσάπμαν παρέμεινε στον τόπο του εγκλήματος μέχρι την άφιξη της αστυνομίας. Εκτός από το όπλο, στην κατοχή του υπήρχαν ένα αντίτυπο του μυθιστορήματος “Ο φύλακας στη σίκαλη” (The Catcher in the Rye) του Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ, κασέτες με τραγούδια των Beatles, καθώς και ένα αντίτυπο του δίσκου Double Fantasy, το εξώφυλλο του οποίου είχε υπογράψει ο ίδιος ο Λένον.

Βλέπετε, νωρίτερα την ίδια ημέρα, περίπου στις 4.30 το απόγευμα, ο Τσάπμαν είχε προσεγγίσει τον Λένον κατά την αναχώρησή του από το διαμέρισμά του και του ζήτησε αυτόγραφο. Ο Λένον φυσικά δεν υποψιάστηκε κάτι, καθώς συχνά ερχόταν σε επαφή με θαυμαστές του που μαζεύονταν έξω από το σπίτι του.

Ψυχικά διαταραγμένος

Οι δικηγόροι που ανέλαβαν την υπεράσπισή του Μαρκ Τσάπμαν ισχυρίστηκαν ότι έπασχε από ψυχική διαταραχή και πως βρισκόταν σε ψυχωτικό παραλήρημα όταν διέπραξε το έγκλημα. Ο ίδιος όμως είπε ότι θα δήλωνε ένοχος καθώς “η απόφασή του ήταν θέλημα Θεού” και πως «κακά πνεύματα» τον παρότρυναν να δολοφονήσει τον Λένον.

Το 2004 ομολόγησε επίσης πως ένας από τους λόγους που τον ώθησαν στην εγκληματική του ενέργεια ήταν η επιθυμία του να προβληθεί, αισθανόμενος πως μέχρι τότε ήταν ασήμαντος.

Ο δολοφόνος του Τζον Λένον

Ο Τσάπμαν καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη με όρο την παροχή ψυχιατρικής φροντίδας και βρίσκεται κλεισμένος στη φυλακή από το 1981, παρά τις εννέα εφέσεις που έχει ασκήσει κατά της απόφασης του δικαστηρίου.

Ο θρυλικός Τζον Λένον κατάφερε να γίνει παγκόσμια αγαπητός με τη μουσική και τα μηνύματά του που μιλούσαν για ειρήνη και αγάπη.

42 ολόκληρα χρόνια μετά την άδικη δολοφονία του, παραμένει ακόμα ζωντανός στην μνήμη και την καρδιά των θαυμαστών του σε όλο τον κόσμο.

Η σύντροφος του Λένον

Τα τραγούδια του συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να ακούγονται σε ολόκληρο τον πλανήτη και να συγκινούν εκατομμύρια ανθρώπων.

«Να δείτε που θα πάω είτε από αεροπορικό ατύχημα, είτε από σφαίρα κάποιου τρελού θαυμαστή μου»

Ο ίδιος, με το μακάβριο χιούμορ που τον διέκρινε, μας είχε προϊδεάσει για το τέλος του: «Να δείτε που θα πάω είτε από αεροπορικό ατύχημα, είτε από σφαίρα κάποιου τρελού θαυμαστή μου» είχε πει σε μια συνέντευξη του, χρόνια πριν το τραγικό συμβάν. Προφητικό…

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share