Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ούτε Κολοκοτρώνης ούτε Παπανικολάου: Αυτός ήταν ο πρώτος διάσημος που έβαλε το πρόσωπό του στα νομίσματα των δραχμών στην Αρχαία Ελλάδα

Το άξιζε τόσο μεγάλη προσωπικότητα που ήταν

28 Νοεμβρίου 2022 13:46
Ούτε Κολοκοτρώνης ούτε Παπανικολάου: Αυτός ήταν ο πρώτος διάσημος που έβαλε το πρόσωπό του στα νομίσματα των δραχμών στην Αρχαία Ελλάδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Οι δραχμές έχουν πολύ μεγάλη ιστορία, ξεκινώντας από την αρχαιότητα κιόλας και φτάνοντας μέχρι τη σύγχρονη εποχή, για να αντικατασταθούν το 2002 στην Ελλάδα από το ευρώ, φτάνοντας σε σημείο να νοσταλγούμε όμως το παλιό μας νόμισμα.

Το νόμισμα υπήρχε, ουσιαστικά, από την Αρχαία Ελλάδα, όπου είχαμε επίσης απεικονίσεις σημαντικών προσώπων της εποχής, με τον πρώτο εξ αυτών να συναντάται στα μεγάλα του επιτεύγματα τον 5ο αιώνα π.Χ.

Μεγάλος στρατηγός και... πρώτος στα νομίσματα

Πρόκειται, φυσικά, για τον Θεμιστοκλή, τον εμπνευστή της νίκης στη Σαλαμίνα επί των Περσών. Υπήρξε αρχηγός της δημοκρατικής παράταξης στην κλασική Αθήνα, έλαβε μέρος στη Μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. και στη Ναυμαχία του Αρτεμισίου το 480 π.Χ.

Έμεινε όμως γνωστός ως ο θεμελιωτής της ναυτικής δύναμης της Αθήνας και ως ο κυριότερος συντελεστής της αποφασιστικής νίκης των Ελλήνων εναντίον των Περσών στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. στις 22 Σεπτεμβρίου, που σηματοδότησε την αρχή του τέλους της περσικής παρουσίας στη Μεσόγειο.

Θεμιστοκλής στις δραχμές

Ο Θεμιστοκλής αναμφίβολα υπήρξε ένας διορατικός πολιτικός και ένας μεγαλοφυής ηγέτης που ενδυνάμωσε το δημοκρατικό πολίτευμα της Αθήνας, κατέστησε την Αθήνα πρώτη ναυτική δύναμη στη Μεσόγειο και απάλλαξε την Ελλάδα από την περσική απειλή, παρότι συναντούσε συνεχώς αντιδράσεις στην εφαρμογή των σχεδίων του.

Κατά τον Πλούταρχο, ο Θεμιστοκλής υπήρξε ο κύριος συντελεστής της σωτηρίας της Ελλάδας. Ο προσωπικός του θρίαμβος, η ναυμαχία της Σαλαμίνας, αποτελεί καμπή στους περσικούς πολέμους και μία από τις σπουδαιότερες ναυτικές συγκρούσεις στην ιστορία, με τον ίδιο όπως αναφέρουν οι μαρτυρίες να είναι και ο πρώτος που έβαλε το πρόσωπό του στα νομίσματα.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share