Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

«Είχε ανοιχτόχρωμο δέρμα, ζεστά μάτια και συνήθεια να...» - Έτσι ήταν φυσιογνωμικά ο Μέγας Αλέξανδρος

Πώς έμοιαζε ο μεγάλος στρατηλάτης;

26 Νοεμβρίου 2022 08:24
«Είχε ανοιχτόχρωμο δέρμα, ζεστά μάτια και συνήθεια να...» - Έτσι ήταν φυσιογνωμικά ο Μέγας Αλέξανδρος
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Μέγας Αλέξανδρος αποτελεί το μεγαλύτερο στρατηλάτη όλων των εποχών και ίσως την πιο σπουδαία προσωπικότητα, με τον ίδιο να «χτίζει» το «μύθο» του στη σύντομη ζωή του.

Στις εκστρατείες του, άλλωστε, ο Αλέξανδρος δεν έχασε ποτέ μάχη. Σε πολλές από τις πιο σημαντικές και αποφασιστικές νίκες του, ο Αλέξανδρος υπερτερούσε σημαντικά, ενώ ο στρατός του αποτελούνταν από καλά εκπαιδευμένους βετεράνους, και ο ίδιος είχε εξαιρετική αντίληψη της στρατιωτικής στρατηγικής. Ήταν επίσης έτοιμος να πάρει μεγάλα ρίσκα, να ηγηθεί με σθένος και να πάει στη μάχη με τους άνδρες πρώτος, όχι φυσικά χωρίς να κινδυνέψει να χάσει τη ζωή του.

Στον ποταμό Γρανικό, για παράδειγμα, η ζωή του σώθηκε στο τσακ χάρη στην παρέμβαση του Κλείτου του Μαύρου, ο οποίος κατάφερε να κόψει το χέρι ενός Πέρση προτού καταφέρει θανατηφόρο χτύπημα.

Μεγάλο, πάντως, είναι το μυστήριο του θανάτου του. Οι περισσότεροι αρχαίοι ιστορικοί συμφωνούν ότι ο Αλέξανδρος πέθανε από δηλητήριο αγνώστου δράστη. Οι σύγχρονοι ιστορικοί υποστηρίζουν επίσης ότι ο Αλέξανδρος δεν πέθανε από δηλητήριο, αλλά από ασθένειες όπως η ελονοσία ή ο τυφοειδής πυρετός.

Άλλες ασθένειες που λέγεται ότι τον σκότωσαν είναι η μηνιγγίτιδα ή ακόμα και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Οι ιστορικοί σημειώνουν επίσης ότι τη στιγμή του θανάτου του, η υγεία του Αλέξανδρου είχε από καιρό επιδεινωθεί λόγω του αλκοολισμού του. Οι μελέτες για τα αίτια του θανάτου του, όπως και για τον τάφο του μεγάλου κατακτητή, συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Οι μύθοι για τη γέννηση και το πώς έμοιαζε

Ο Πλούταρχος ισχυρίζεται ότι η μητέρα του Αλέξανδρου ονειρεύτηκε ότι κεραυνός χτύπησε τη μήτρα της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Σύμφωνα με τον θρύλο, ο κεραυνός προκάλεσε μια φωτιά που έκαιγε για αρκετή ώρα πριν σβήσει. Ένας άλλος θρύλος λέει ότι ο πατέρας του Αλέξανδρου ονειρευόταν τον εαυτό του να σημαδεύει την έγκυο κοιλιά της γυναίκας του με μια σφραγίδα. Ο Πλούταρχος ερμηνεύει αυτά τα όνειρα ως αποδείξεις της θεϊκής καταγωγής του Αλέξανδρου, πατέρας του οποίου λέγεται πως ήταν ο ίδιος ο… Δίας.

Ο Πλούταρχος στήριξε την περιγραφή του Αλέξανδρου σε γλυπτά και επίσημα έγγραφα που χρονολογούνται από την εποχή που έζησε. Σύμφωνα με τον Πλούταρχο λοιπόν, ο Αλέξανδρος είχε ανοιχτόχρωμο δέρμα, ζεστά μάτια και συνήθεια να γέρνει το κεφάλι του προς τα αριστερά. Στο βιβλίο «Ρομάντζο του Αλέξανδρου», αναφέρεται ότι ο Αλέξανδρος είχε ετεροχρωμία, με ένα μπλε μάτι και ένα καφέ μάτι, ενώ ο Βρετανός ιστορικός Πίτερ Γκριν ισχυρίζεται ότι ο Αλέξανδρος ήταν πολύ κοντός ακόμη και για τα μακεδονικά πρότυπα, αλλά είχε γερή και στιβαρή κατασκευή.

Μέγας Αλέξανδρος φυσιογνωμία

Επίσης, ήταν συνήθως ξυρισμένος, τη στιγμή που άλλοι Μακεδόνες άφηναν γένια. Η ιστορικός Τζόαν Φλέτσερ ισχυρίζεται επίσης ότι είχε ξανθά μαλλιά, αν και σύμφωνα με τον Ρωμαίο δάσκαλο Αέλιο, ο Αλέξανδρος ήταν κοκκινοτρίχης.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share