Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Μαρία Κάλλας: Το ασίγαστο πάθος με το Αριστοτέλη Ωνάση και το μωρό που γέννησε με το όνομα «Όμηρος»

Έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα το 1977

25 Νοεμβρίου 2022 11:49
Μαρία Κάλλας: Το ασίγαστο πάθος με το Αριστοτέλη Ωνάση και το μωρό που γέννησε με το όνομα «Όμηρος»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ήταν 16 Σεπτεμβρίου του 1977, όταν κυκλοφόρησε η θλιβερή είδηση: Η Μαρία Κάλλας είχε πεθάνει από υψηλή δόση βαρβιτουρικών φαρμάκων. Γράφει σε πρόσφατη βιογραφία της διάσημης Diva η συγγραφέας Lyndsy Spence: «Ο θάνατος της Κάλλας ήταν μια θλιβερή ιστορία. Μόνη, πια, στο διαμέρισμά της στο Παρίσι, την φρόντιζαν η αδελφή της, Τζάκι και η φίλη της Βάσω Δεβέτζη, που της έδιναν τα ηρεμιστικά χάπια της. Η ζωή της θύμιζε πραγματικά τις όπερες με το τραγικό τέλος που ερμήνευσε και από αυτές δοξάστηκε».

Πολλοί ήταν αυτοί που, αβασάνιστα, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Κάλλας είχε αυτοκτονήσει. Έλεγαν ότι ποτέ δεν είχε ξεπεράσει τον χωρισμό της με τον Αριστοτέλη Ωνάση. Όμως η αιτία του θανάτου της διάσημης υψίφωνου δεν είχε να κάνει με την αυτοκτονία ή τη λανθασμένη δόση φαρμάκων.

Μαρία Κάλλας: Το ασίγαστο πάθος με τον Ωνάση και το μωρό που γέννησε με το όνομα «Όμηρος»

Μια έρευνα το 2010 έριξε περισσότερο φως στον αδόκητο θάνατο της Κάλλας και ανέτρεψε την ήδη υπάρχουσα θεωρία των βαρβιτουρικών: Τι αποκάλυπτε η έρευνα των Ιταλών γιατρών; «Η τραγουδίστρια υπέφερε από δερματομυοσίτιδα, μία εκφυλιστική νόσο που φθείρει τους μυς και τους ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του λάρυγγα. Έτσι εξηγείται και η συνεχής παρακμή της φωνής της, που είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή από τις αρχές της δεκαετίας του ’60.

Καρδιακή ανακοπή η επίσημη αιτία θανάτου

Σύμφωνα με την επίσημη ιατρική έκθεση, ο θάνατος της Κάλλας οφειλόταν σε καρδιακή ανακοπή. Όπως εξηγούν οι δύο Ιταλοί επιστήμονες, η θεραπεία για τη δερματομυοσίτιδα βασίζεται σε κορτιζονούχα και ανοσοκατασταλτικά σκευάσματα, τα οποία είναι πιθανό να επιφέρουν σταδιακά καρδιακή ανεπάρκεια. Επομένως, ο γιατροί που διενέργησαν την έρευνα συμφωνούν με την επίσημη ιατρική έκθεση, μόνο που διευκρινίζουν ότι η ανακοπή δεν ήταν τυχαίο γεγονός, αλλά το αποτέλεσμα της εκφυλιστικής μυασθένειας. Η σορός της Κάλλας αποτεφρώθηκε και η σταχτή της σκορπίστηκε – σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία της – στα νερά του Αιγαίου.

Η Κάλλας, είχε γεννηθεί ως ως Μαρία Άννα Σοφία Καικιλία Καλογεροπούλου στη Νέα Υόρκη από φτωχούς Έλληνες μετανάστες το 1923 και εξελίχθηκε ως μια από τις πιο διάσημες και λαμπερές τραγουδιστές της όπερας. Οι παραστάσεις της «Tosca» στο Covent Garden έχουν χαρακτηριστεί ως από τις σπουδαιότερες παραστάσεις όπερας όλων των εποχών.

Μαρία Κάλλας: Το ασίγαστο πάθος με τον Ωνάση και το μωρό που γέννησε με το όνομα «Όμηρος»

Είχε γεννήσει έναν γιο από τον Αριστοτέλη Ωνάση

Στις 30 Μαρτίου 1960 η Μαρία Κάλλας γέννησε το παιδί του Αριστοτέλη Ωνάση, το οποίο ονόμασε Όμηρο Λενγκρίνι.

Το παιδί γεννήθηκε με καισαρική τομή αλλά πέθανε λίγες ώρες αργότερα από αναπνευστικά προβλήματα. Η Κάλλας του έδωσε το όνομα του θείου του Ωνάση και το ψευδώνυμο «Λεγκρίνι» για να μην αποκαλυφθεί το μυστικό της.

Οι πληροφορίες για τη γέννηση του παιδιού προέρχονται από το βιβλίο «Greek Fire: The Story of Maria Callas and Aristole Onassis», στο οποίο αναφέρεται ότι η Κάλλας είχε μια φωτογραφία του παιδιού σε κορνίζα του σπιτιού της.

Συγγραφέας ήταν ο Ελληνοαμερικανός Νίκολας Γκέιτζ (Νικόλαος Γκατζογιάννης), ο οποίος ερεύνησε για χρόνια τη ζωή του ζευγαριού, μίλησε με συγγενείς και φίλους και αποκάλυψε άγνωστες πτυχές του βίου τους. Στο βιβλίο καταγράφει τον ταραχώδη δεσμό της Ελληνίδας ντίβας με τον Αριστοτέλη Ωνάση, που απασχόλησε για χρόνια τους ξένους δημοσιογράφους....

Η γνωριμία και ο θυελλώδης έρωτας

Το ζευγάρι είχε γνωριστεί το 1957, σε δεξίωση που διοργάνωσε η κοσμικογράφος, Έλσα Μαξγουελ. Λίγο καιρό αργότερα, ο Ωνάσης προσκάλεσε την Κάλλας και τον τότε σύζυγό και ατζέντη της, Τζιανμπατίστα Μενεγκίνι σε κρουαζιέρα με τη θαλαμηγό «Χριστίνα».

Τα επτά από τα συνολικά 23 κεφάλαια του βιβλίου αναφέρονται στην κρουαζιέρα, που πραγματοποιήθηκε εκείνο το καλοκαίρι, στα τουρκικά παράλια. Στη θαλαμηγό επέβαιναν ο Ωνάσης με την, τότε σύζυγό του, Τίνα Λιβανού, ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, η Λιζ Τέιλορ και η Κάλλας με τον σύζυγό της. Στη διάρκεια του ταξιδιού ο Ωνάσης την φλέρταρε φανερά και κάπως έτσι ξεκίνησε ο θυελλώδης έρωτας τους.

Τρεις μήνες αργότερα, η Κάλλας χώρισε τον Μενεγκίνι για να είναι μαζί του. Σύμφωνα με τον Γκέιτζ, εκείνο το καλοκαίρι η Κάλας έμεινε έγκυος από τον Ωνάση και ήταν ιδιαίτερα χαρούμενη με την είδηση της εγκυμοσύνης. Οι μόνοι άνθρωποι που το γνώριζαν ήταν οι δύο υπηρέτες της και μερικά χρόνια αργότερα, η πιανίστρια και στενή της φίλη, Βάσω Δεβετζή.

Το μυστικό που πήρε μαζί της η σοπράνο

Μάλιστα, στο βιβλίο υποστηρίζεται ότι η μοναδική στιγμή που ασχολήθηκε ο Αριστοτέλης Ωνάσης με αυτό το μωρό ήταν για να πει στην Κάλλας να εμφανίσει το μωρό με άλλο όνομα, τόσο στη γέννα, όσο και μετά το θάνατό του, ενώ ζήτησε το ίδιο ψευδώνυμο να μπει και στο μνήμα του μωρού, ώστε ποτέ κανείς να μην μάθει για την ύπαρξή του και για το πώς συνδέεται με αυτούς τους δύο.

Παράλληλα, ο Ωνάσης ανάγκασε την Κάλλας να μην πει ποτέ και σε κανέναν τίποτα για το ζήτημα αυτό. Έτσι, το γεγονός ότι ο μεγάλος έρωτας της Μαρίας Κάλλας και του Αριστοτέλη Ωνάση είχε ως αποτέλεσμα να έρθει στον κόσμο ένα παιδί παρέμεινε ένα μυστικό, το οποίο η ντίβα της Όπερας πήρε μαζί της, όταν άφησε την τελευταία της πνοή.

Στη βιογραφία του ζευγαριού, ο Αμερικανός δημοσιογράφος αναφέρει και λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση εγκυμοσύνης της Μαρίας Κάλλας, υποστηρίζοντας ότι ο Μενεγκίνι, ο σύζυγος της σοπράνο έλεγε σε όλους ότι η τραγουδίστρια αντιμετώπισε πρόωρη εμμηνόπαυση το 1957 και επειδή ήθελε πολύ να συλλάβει, είχε λάβει ειδική αγωγή με ενέσιμες ορμόνες, προκειμένου να καταφέρει να μείνει έγκυος.

Η μοναδική φωτογραφία του μωρού του Αριστοτέλη Ωνάση με την Μαρία Κάλλας

Μαρία Κάλλας: Το ασίγαστο πάθος με τον Ωνάση και το μωρό που γέννησε με το όνομα «Όμηρος»

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share