Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

"Η Δασκάλα με τα Ξανθά Μαλλιά": Δείτε που γυρίστηκε η ταινία και πως είναι σήμερα κάποια από αυτά τα σημεία

Κάποια παραμένουν ίδια

25 Οκτωβρίου 2022 11:27
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πόσες φορές έχουμε δεί την ταινία «Η Δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά». Αν ρωτάτε εμένα πολλές και κάθε φορά παρατηρώ και κάτι διαφορετικό. Πολλές φορές αναρωτήθηκα που γυρίστηκαν αυτές οι σκηνές και πώς είναι σήμερα αυτά τα σημεία. Που ήταν το σχολείο που γυρίστηκε η σκηνή με την Αλίκη Βουγιουκλάκη να κάνει μάθημα ως δασκάλα στα παιδιά του σχολείου; Που ήταν το καφενείο του Γαρμπή; Με την ευκαιρία, δείτε την τελευταία εμφάνιση της Αλίκης Βουγιουκλάκη με την Ελένη Μενεγάκη.

Η υπόθεση

Άνοιξη του 1940. Μια νεαρή και όμορφη δασκάλα, η Μυρτώ Θεοδώρου, διορίζεται για πρώτη φορά σε ένα απομακρυσμένο χωριό της Πιερίας, την Κρυόβρυση. Οι χωριανοί καθιστούν αρχικά την προσαρμογή της δύσκολη, γεγονός που επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο όταν η Μυρτώ ερωτεύεται στην πορεία με τον γιο του Κοινοτάρχη, τον Στέφανο.

Αιτία ο Γαρμπής, ο μπακάλης του χωριού, που ξεσηκώνει τους κατοίκους εναντίον της, αφενός από εκδίκηση προς τον Στέφανο επειδή αρνήθηκε για γυναίκα του την αδερφή του, αφετέρου από εκδίκηση προς την ίδια την Μυρτώ που δεν ανταποκρίθηκε στον έρωτα του. Παρά τις δυσκολίες και τα σχόλια της κλειστής κοινωνίας, ο Στέφανος παντρεύεται τελικά με την Μυρτώ στις 27 Οκτωβρίου 1940. Την επομένη του γάμου τους όμως, οι Ιταλοί κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ελλάδα και ο Στέφανος αναγκάζεται να φύγει στο μέτωπο για να πολεμήσει.

Σε μια επίθεση των Ιταλών τραυματίζεται σοβαρά και από λάθος δηλώνεται νεκρός. Μοναδική πλέον αφοσίωση της Μυρτώς, θεωρώντας πως είναι χήρα, είναι να κάνει την ζωή των μαθητών της όμορφη μέσα στη δίνη του πολέμου. Οι δύσκολες καταστάσεις όμως που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει, τόσο λόγω της Γερμανικής Κατοχής που ακολουθεί όσο και της συνεχιζόμενης αρνητικής συμπεριφοράς των κατοίκων, την αναγκάζουν να ζητήσει τη βοήθεια του Άγγελου. Ενός δασκάλου και παιδικού της φίλου, που φτάνει στο χωριό από την Αθήνα για να σταθεί στο πλευρό της.

Ο πατέρας του Στέφανου, που αγαπά την Μυρτώ σαν να είναι κόρη του, επιδιώκει να την παντρέψει με τον Άγγελο, προκείμενου η νύφη του να έχει ένα στήριγμα σε αυτά τα δύσκολα χρόνια. Τη στιγμή όμως του γάμου, εμφανίζεται αναπάντεχα ο Στέφανος που όλοι θεωρούσαν νεκρό και έτσι έρχεται στην ταινία το πολυπόθητο happy end.

Τα γυρίσματα έγιναν στην Μακρινίτσα οπου για τις ανάγκες της ταινίας “ονομάστηκε” Κρυόβρυση Πιερίας και στο σταθμό τραίνου στα Άνω Λεχώνια. Σύμφωνα με την wikipedia, ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν «Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά» και μάλιστα είχαν ήδη τυπωθεί και αφίσες. Όμως δημιουργήθηκε θέμα με τους κληρονόμους του Στρατή Μυριβήλη, ο οποίος είχε γράψει το πασίγνωστο μυθιστόρημα «Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια» και έτσι ο τίτλος άλλαξε σε «Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά» για να μην γίνεται λανθασμένο μπέρδεμα με το μυθιστόρημα.

Τα σημεία της Μακρινίτσας όπου γυρίστηκε η ταινία

Το Δημοτικό σχολείο της Μακρινίτσας

 'Η Δασκάλα με τα Ξανθά Μαλλιά': Δείτε που γυρίστηκε η ταινία και πως είναι σήμερα κάποια από αυτά τα σημεία

Το σπίτι όπου έμενε η δασκάλα Μυρτώ με τον ηλικιωμένο δάσκαλο Αρτέμη, πριν παντρευτεί το Στέφανο

'Η Δασκάλα με τα Ξανθά Μαλλιά': Δείτε που γυρίστηκε η ταινία και πως είναι σήμερα κάποια από αυτά τα σημεία

Η πλατεία της Μακρινίτσας με την εκκλησία του Αγ. Ιωάννου και την πηγή με το τρεχουμενο νερό (εκεί όπου σκοτώθηκαν ο Γαρμπής με τον υπάλληλο του Μιχαλιό)

'Η Δασκάλα με τα Ξανθά Μαλλιά': Δείτε που γυρίστηκε η ταινία και πως είναι σήμερα κάποια από αυτά τα σημεία

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share