Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Καμία Λάσκαρη και καμία Καρέζη: Η γυναίκα που έγινε η πραγματική «εχθρός» της Αλίκης Βουγιουκλάκη και μετά άλλαξε ζωή

Είχε... τις αντιζηλίες της

7 Οκτωβρίου 2022 14:10
Καμία Λάσκαρη και καμία Καρέζη: Η γυναίκα που έγινε η πραγματική «εχθρός» της Αλίκης Βουγιουκλάκη και μετά άλλαξε ζωή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη ήταν για πολύ καιρό η απόλυτη Ελληνίδα σταρ και μέχρι σήμερα το όνομά της συζητείται, ωστόσο φυσικά είχε τις δικές της... αντιζηλίες, με τις αποκαλύψεις να έρχονται ως «φωτιά» για την ιστορική ηθοποιό.

Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση από όλες ήταν εκείνη, που υποδύθηκε την αντίζηλο της Βουγιουκλάκη στην ταινία «Η αγάπη μας» που έμεινε στην ιστορία για την ατάκα «Τσακίσου». Ήταν από τις κορυφαίες ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

Ο λόγος για την Κατερίνα Χέλμη, την ανακάλυψη του Φίνου, ο οποίος την είδε στο θέατρο να υποδύεται μια από τις ιερόδουλες στο θεατρικό «Κόκκινα Φανάρια» και της πρότεινε να παίξει στην ταινία «Νόμος 4000» του Γιάννη Δαλιανίδη.

Από τότε ξεκίνησε η καριέρα της στον κινηματογράφο και μέχρι τη δεκαετία του ’70 είχε παίξει σε περισσότερες από 20 ταινίες.

Η ζωή και η πορεία της μεγάλης αντιζήλου

Γεννήθηκε στην Αθήνα και καταγόταν από την Κεφαλονιά. Μεγάλωσε στην Πλάκα, καθώς ο πατέρας της διατηρούσε εμπορικό κατάστημα ανδρικών και είχε και ραφείο με μεγάλη πελατεία. Η Χέλμη φοίτησε στα καλύτερα σχολεία και σπούδασε δραματική τέχνη στη σχολή του Εθνικού και του θεάτρου Τέχνης.

Ήταν συμφοιτήτρια με την ηθοποιό Λίλη Παπαγιάννη, τη Μάρθα Βούρτση και τον Κώστα Καζάκο.

Τελικά ύστερα από προτροπή του Διαμαντόπουλου, γράφτηκε και στη σχολή του Πέλου Κατσέλη, απ’όπου αποφοίτησε. Η πρώτη της εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε στα 18 της χρόνια με την ταινία «Μπάρμπα Γιάννης Κανατάς». Υποδυόταν την Πλακιώτισσα που της έκαναν καντάδες και λίγο αργότερα ξεκίνησε τη θεατρική της πορεία με παρότρυνση της φίλης της Μαίρης Χρονοπούλου.

Τη δεκαετία του ’60 την ανακάλυψε ο Φίνος και έπαιξε στις ταινίες «Ίλιγγος», «Χωρίς Ταυτότητα» και «Κόκκινα Φανάρια». Όπως είχε πει, ο Δαμιανός πήγε της ηθοποιούς σε ένα καταγώγιο για να δούνε πώς ντύνονται και πώς στήνονται οι πόρνες. Η Χέλμη έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας και έγινε γνωστή από τον ρόλο της Μαρίνας.

Το 1968 υποδύθηκε την Εύα Τσάμη, συμπρωταγωνίστρια του Δημήτρη Ραζέλου, η οποία έπειτα από ένα ατύχημα αποσύρεται από το θέατρο και τη θέση της παίρνει η Μαρίνα, την οποία ενσάρκωνε η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Η Χέλμη είχε τις καλύτερες αναμνήσεις της από τη συνεργασία της με την ελληνίδα σταρ και δεν είχε ποτέ ανταγωνισμό με τις γυναίκες συναδέλφους της. Συνήθως έπαιζε ρόλους σκληρών γυναικών, γιατί όπως είχε πει: «Οι χαζοκυρίες με φτερά και καπέλα δεν με ενδιέφεραν. Τις έχω παίξει βέβαια κι αυτές».

Το 2001 συμμετείχε επίσης στην ταινία «Αλεξάνδρεια» της Μαρίας Ηλιού και το 2007 στον «Ελ Γκρέκο» του Γιάννη Σμαραγδή. Το 1997, σε ηλικία 50 ετών παντρεύτηκε τον παιδικό της έρωτα, τον ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Σβολόπουλο με τον οποίο είναι μαζί μια εικοσαετία. Δεν απέκτησε παιδιά και ήταν η πρώτη ελληνίδα καλλιτέχνιδα που δήλωσε δημόσια ότι ασπάστηκε τη Σαϊεντολογία. Όπως ανέφερε, ο λόγος είναι ότι την εκφράζει γιατί μπορεί να απαλύνει τον φόβο του θανάτου. «Σε κάνει να φεύγεις ήρεμα και ειρηνικά», ανέφερε. Βέβαια σε συνέντευξή που έδωσε αργότερα υποστήριξε πως είναι χριστιανή και ότι παρερμηνεύτηκαν τα λόγια της.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share