Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Ποιος ήταν ο Δάκης; Οι μεγάλες επιτυχίες, η καταγωγή και το τραγούδι που κόντεψε να του καταστρέψει την καριέρα

Η πορεία της ζωής του

29 Μαΐου 2022 12:30
Ποιος ήταν ο Δάκης; Οι μεγάλες επιτυχίες, η καταγωγή και το τραγούδι που κόντεψε να του καταστρέψει την καριέρα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πανελλήνια θλίψη σκόρπησε η είδηση για τον θάνατο του μεγάλου καλλιτέχνη Δάκη, ο οποίος έχασε την μάχη με τον καρκίνο σήμερα Κυριακή 29/05, σε ηλικία 78 ετών.

Ποιος ήταν ο Δάκης

Μπορεί όλοι να το ξέρουν ως Δάκη, ωστόσο τον πραγματικό του όνομα ήταν Βρασίδας Χαραλαμπίδης. Γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Η μητέρα του, αποκαλώντας τον χαϊδευτικά «Βρασιδάκη» όταν ήταν μικρός, έδωσε το έναυσμα για το όνομα του μεγάλου καλλιτέχνη που θα μεσουρανούσε από τότε μέχρι σήμερα με το όνομα Δάκης.

Το βιογραφικό

Γεννηθείς στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 26 Αυγούστου 1943, ο Δάκης είναι και ξάδερφος του αείμνηστου Ντέμη Ρούσσου, ενός ακόμη σπουδαίου Έλληνα μουσικού και τραγουδιστή. Ο πατέρας του ήταν λογιστής και δεν είχε κάποια ιδιαίτερη σχέση με τη μουσική. Ασχολήθηκε αρχικά με την μουσική σε νεαρή ηλικία, όταν ξεκίνησε να τραγουδάει ερασιτεχνικά σε μαγαζιά της Αλεξάνδρειας.

Το 1963 μετακόμισε μόνιμα στην Ελλάδα και τον αμέσως επόμενο χρόνο ξεκίνησε να εμφανίζεται σε νυχτερινά κέντρα ενώ κυκλοφορεί και τον πρώτο του δίσκο στα αγγλικά με τίτλο “Deep in the heart of Athens”. Τον δίσκο τον ηχογράφησε με τη βοήθεια του συγκροτήματος “Πλέη Μπόυς” οι οποίοι ήταν παλιοί φίλοι του ενώ προχώρησε σε αρκετές εμφανίσεις μαζί τους στο νυχτερινό κέντρο όπου εμφανιζόταν το συγκρότημα. Στη συνέχεια κυκλοφόρησε και άλλους ξενόγλωσσους δίσκους που γνώρισαν τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό.

Η επαγγελματική καριέρα

Το 1968 ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο στα Ελληνικά με τίτλο «Γεια σου σ′ ευχαριστώ» με τον συνθέτη Κώστα Ξενάκη και αμέσως μετά ακολουθεί η πρώτη του συνεργασία με τον Μίμη Πλέσσα και τις διαχρονικές επιτυχίες Τόσα καλοκαίρια και Εκείνο το πρωί στην Κηφισιά όπου η ανταπόκριση του κοινού τον τοποθέτησε γρήγορα στους πλέον περιζήτητους ερμηνευτές εκείνης της εποχής.

Συνεργάστηκε με Έλληνες συνθέτες όπως: Μίμης Πλέσσας, Γιάννης Σπανός, Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Κώστας Χατζής, Ρόμπερτ Ουίλιαμς, Αλέξης Παπαδημητρίου, Γιώργος Μανίκας, Σάκης Τσιλίκης, Χάρης Χαλκίτης, Βαγγέλης Πιτσιλαδής, Γιώργος Κριμιζάκης, Κώστας Ξενάκης, Γιώργος Θεοφάνους, Νίκος Λαβράνος, Νίκος Καρβέλας, Αλέκος Χρυσοβέργης, Γιώργος Θεοδοσιάδης κ.ά.

Συνολικά ο Δάκης έχει κυκλοφορήσει 39 δίσκους, 19 singles. Ο πιο πρόσφατος του δίσκος βγήκε το 2008 με τίτλο “Moments” του Μίμη Πλέσσα όπου ερμήνευσε τραγούδια σε 7 διαφορετικές γλώσσες.

Κορυφαίες επιτυχίες

Από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του, σημειώθηκε στις 17 Απριλίου του 1967, όταν άνοιξε την πρώτη συναυλία που έδωσε στην Ελλάδα το θρυλικό συγκρότημα της ροκ “Rolling Stones” στο στάδιο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα, πλάι στους Idols, We Five, Τάσο Παπασταμάτη, M.G.C, Guidone και Loubogg. Σύμφωνα με τον ίδιο στην εκπομπή “Μουσικό Κουτί” “Ο Νίκος Μαστοράκης με έκλεισε, είπα τα τραγούδια μου και μετά δεν έμεινα να τους ακούσω.”

Ο Δάκης έχει επίσης πραγματοποιήσει και εμφανίσεις σε γνωστές ελληνικές ταινίες όπως “Η θεία μου η χίπισσα” και “Γοργόνες και μάγκες”. Έχει τραγουδήσει σε αρκετά γνωστά κέντρα διασκέδασης και έχει συνεργαστεί με πληθώρα καλλιτεχνών και συνθετών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως τους Γιώργος Κατσαρός, Γιώργος Χατζηνάσιος, Γιώργος Θεοφάνους, Νίκος Καρβέλας, Rolling Stones, Σαρλ Αζναβούρ, Δαλιδά, Μίλβα, Τζο Ντασέν, Μαρινέλλα, Κώστα Χατζή, Γιάννη Πάριο, Χάρις Αλεξίου, Άννα Βίσση και άλλους.

Το τραγούδι που πίστευε ότι θα καταστρέψει την καριέρα του

Στην πορεία της καριέρας του υπήρξε ένα τραγούδι που πίστεψε ότι ίσως του κατέστρεφε την καριέρα.

“Το τραγούδι «Tu veux ou tu veux pas?» το έκανα πριν πολλά χρόνια στο ξεκίνημα της καριέρας μου και μου το έδωσαν να το μάθω σε μια εκτέλεση της Μπριζίτ Μπαρντό και βέβαια το έλεγε με νάζι και θηλυκότητα. Το πρόβλημά μου ήταν πως θα το πω. Όταν το ερμήνευσα και άκουσα το αποτέλεσμα, είπα στον κύριο Μάτσα «Σας παρακαλώ, μη το βγάλετε το τραγούδι γιατί είναι ντροπή» Μου είπε να μείνω ήσυχος και όταν πήρα τον δίσκο είδα έντρομος ότι το τραγούδι είναι μέσα. Λέω πάει, καταστράφηκε η καριέρα μου. Παραδόξως το τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία”, είχε δηλώσει ο τραγουδιστής μιλώντας στην εκπομπή Dot.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share