Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κι' όμως: Στην αρχαία Μεσοποταμία πληρώνονταν με… μπύρα!

Στην αρχαιότητα, το αλκοόλ σε αραιή μορφή θεωρούνταν ως μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών

20 Μαΐου 2022 08:31
Κι' όμως: Στην αρχαία Μεσοποταμία πληρώνονταν με… μπύρα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί στις μέρας μας ο κόσμος να πληρώνεται με χρήματα, ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν πάντοτε έτσι... Όπως δείχνει η ανακάλυψη μιας πήλινης επιγραφής περίπου 5.000 ετών, οι εργαζόμενοι στην αρχαία Μεσοποταμία πληρώνονταν για τη δουλειά τους σε λίτρα μπύρας – μια μορφή αμοιβής που φαίνεται απίστευτη να την σκεφτούμε.

Με την ευκαιρία δείτε τι χρώμα νυφικό φόραγαν παλιά οι γυναίκες.

Η επιγραφή που βρέθηκε χρονολογείται στο 3300 π.Χ. και είναι ένα από τα πρώτα γνωστά παραδείγματα της ανθρώπινης γραφής. Βρέθηκε στην πόλη Ουρούκ, σε αυτό που τώρα αποκαλούμε Ιράκ. Όπως εξηγεί ο Alison George στο New Scientist, στην πινακίδα εμφανίζεται ένας άνθρωπος που τρώει από ένα πιάτο -που σημαίνει «σιτηρέσιο»- και πίνει από ένα κωνικό αγγείο – που σημαίνει «μπύρα».

Οι γραμμές στην επιφάνεια υποδηλώνουν την ποσότητα των μερίδων μπύρας που καταβάλλονταν σε έναν συγκεκριμένο εργαζόμενο, ενώ μας παρουσιάζει το «παλαιότερο γνωστό είδος μισθού στον κόσμο», υπονοώντας επίσης ότι η έννοια του εργαζομένου και του εργοδότη ήταν γνωστή πριν από 5 χιλιετίες.

Κι' όμως: Στην αρχαία Μεσοποταμία πληρώνονταν με… μπύρα!

«Το σύστημα γραφής είναι η σφηνοειδής και επέτρεψε στους διαχειριστές στη Μεσοποταμία να τηρούν λογαριασμούς», εξηγεί το BBC. «Αυτό που είναι εκπληκτικό είναι ότι πρόκειται για μια κοινωνία όπου η οικονομία βρίσκεται στα πρώτα της στάδια, δεν υπάρχει νόμισμα, δεν υπάρχουν χρήματα», ανέφερε ο Gus O’Donnell, επικεφαλής της βρετανικής δημόσιας υπηρεσίας στο BBC.

«Αλλά ενώ η εν λόγω επιγραφή μπορεί να αντιπροσωπεύει την παλαιότερη γνωστή απόδειξη της μπύρας ως πληρωμή για την εργασία, ήδη γνωρίζουμε ότι στην Αρχαία Αίγυπτο οι εργάτες των πυραμίδων πληρώνονταν με 4 έως 5 λίτρα την ημέρα…

…Τα αλκοολούχα ποτά αντί πληρωμής είχαν ως στόχο να κρατήσουν τους εργαζομένους σε μια διαρκή κατάσταση ευφορίας ώστε να είναι πιο υποχωρητικοί στις απαιτήσεις τους. Άλλωστε, στην αρχαιότητα, το αλκοόλ σε αραιή μορφή θεωρούνταν ως μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών», αναφέρει η Annalee Newitz, Βρετανή αρχαιολόγος.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share