Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ποια ήταν η Ιλάειρα; Η σχέση της με τη Μεσσηνία και η απαγωγή

Δεν είχαμε ιδέα!

1 Μαρτίου 2022 10:20
Ποια ήταν η Ιλάειρα; Η σχέση της με τη Μεσσηνία και η απαγωγή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με αφορμή την εν δυνάμει σύζυγο του Μαυρίκιου Μαυρικίου, Ιλάειρα Ζήση, σας παρουσιάζουμε την ιστορία που κρύβεται πίσω από το όνομά της με βάση την μυθολογία.

Σύμφωνα λοιπόν με την μύθο η Ιλάειρα ήταν κόρη του βασιλιά της Μεσσηνίας Λεύκιππου και αδελφή της Φοίβης. Οι Ιλάειρα και Φοίβη απήχθησαν από τους Διόσκουρους Κάστορα και Πολυδεύκη. Οι δυο τους ήταν ξαδέλφια των Διόσκουρων, και την εποχή της απαγωγής, ήταν ήδη αρραβωνιασμένες με τους Ίδα και Λυγκέα, επίσης ξαδέλφια τους (γιούς του αδελφού του Λεύκιππου, Αφαρέα).

Δείτε επίσης: Ελάχιστοι το γνώριζαν: Αυτή είναι η καταγωγή της Ιλάειρας Ζήση, μέλλουσα κυρία Μαυρικίου

Αποτέλεσμα της απαγωγής ήταν ο πόλεμος μεταξύ των Ίδα και Λυγκέα κατά Κάστορα και Πολυδεύκη, στον οποίο βρήκαν άδοξο τέλος οι Διόσκουροι.

Ο πίνακας του Ρούμπενς

Ο Φλαμανδός καλλιτέχνης Πέτερ Πάουλ Ρούμπενς είχε ζωγραφίσει το 1618 την «Αρπαγή των θυγατέρων του Λευκίππου» και σήμερα ο πίνακας εκτίθεται στην Παλαιά Πινακοθήκη του Μονάχου.

Ο πίνακας απεικονίζει την αρπαγή των θυγατέρων του Λευκίππου: Οι Διόσκουροι, ο θνητός Κάστορας και ο αθάνατος Πολυδεύκης, απάγουν τις θυγατέρες του Λευκίππου Φοίβη και Ιλάειρα. Ο Κάστορας, ο γητευτής των αλόγων, αναγνωρίζεται από την πανοπλία του, ενώ ο πυγμάχος Πολυδεύκης εμφανίζεται γυμνός από τη μέση και άνω.

πίνακας ρούμπενς απαγωγή Ιλάειρας

Ξεχωρίζουν, επίσης, από τα άλογά τους: Αυτό του Κάστορα συμπεριφέρεται ήρεμα υποστηριζόμενο από έναν ερωτιδέα, ενώ του Πολυδεύκη είναι ανασηκωμένο στα πίσω πόδια του. Τα μαύρα φτερά του ερωτιδέα προδιαγράφουν το πεπρωμένο των Διόσκουρων. Η Φοίβη και η Ιλάειρα δεν έχουν κάποιο χαρακτηριστικό που να τις ξεχωρίζει.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share