Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Τι λένε τα αθλητικά σου παπούτσια για σένα

Μία ενδιαφέρουσα ιστορία

19 Ιανουαρίου 2022 14:22
Τι λένε τα αθλητικά σου παπούτσια για σένα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για αρκετές δεκαετίες, τα αθλητικά παπούτσια έχουν επισφραγίσει τo status τους ως νόμισμα της ποπ κουλτούρας. Το 1986, οι θρύλοι του χιπ χοπ της Νέας Υόρκης, Run DMC, δημιούργησαν έναν πρωτοποριακό ύμνο (και συμφωνία 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων για την έγκριση της επωνυμίας) με το επιτυχημένο κομμάτι τους My Adidas. Με την ευκαιρία ανακάλυψε εδώ τα νέα παπούτσια που δένονται μόνα τους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι δηλώσεις για αθλητικά παπούτσια και οι καντάδες συνεχίστηκαν πιο σκληρά και πιο γρήγορα από τότε, είτε είναι ο Dr Dre παρουσιάζοντας το "παρθένο" απόθεμα Nike Air Force 1 ή το πρόσφατο αμφιλεγόμενο/συλλεκτικό "Satan Shoes" του Lil Nas X. Το Μουσείο Design του Λονδίνου αφιέρωσε επίσης την τελευταία του έκθεση, Sneakers Unboxed: Studio to Street, στο φαινόμενο των υποδημάτων.

«Αυτό που μου άρεσε ήταν να αφηγηθώ την ιστορία των sneakers σε ένα σχεδιαστικό πλαίσιο, καθώς είναι πανταχού παρόντα καθημερινά σχεδιασμένα αντικείμενα που έχουν αποκτήσει τόσο μεγάλο νόημα στη ζωή πολλών ανθρώπων», λέει η Ligaya Salazar, η επιμελήτρια του Sneakers Unboxed.

Πολλές από τις καθοριστικές του εικόνες προέρχονται από σκηνές στο δρόμο και μαύρες πολιτιστικές καινοτομίες. Το σόου περιλαμβάνει τις ζωηρές φωτογραφίες της Martha Cooper από τις αρχές της δεκαετίας του '80 με breakdancers της Νέας Υόρκης που αθλούνται με την ισχυρή Puma Clydes, αλλού, το σύντομο έγγραφο της Grace Ladoja το 2015 Air Max – The Uniform εξερευνά τα αγαπημένα υποδήματα της βρώμικης σκηνής του Λονδίνου.

Τι λένε τα αθλητικά σου παπούτσια για σένα

Η κουλτούρα των αθλητικών παπουτσιών

Η κουλτούρα των αθλητικών παπουτσιών εμφανίστηκε στην οθόνη σε ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους, συμπεριλαμβανομένου του γεμάτου αστέρια Just for Kicks (2005), αλλά και οι φανταστικές ταινίες τροφοδοτούν το μυστήριο του. Όταν ο θρύλος των πολεμικών τεχνών Bruce Lee φόρεσε τα αθλητικά παπούτσια Onitsuka Tiger στις αρχές της δεκαετίας του '70, ξεκίνησε τη λατρεία της ιαπωνικής μάρκας.

Ο ενδυματολογικός φόρος τιμής της Uma Thurman στο Kill Bill Vol.1 (2003) του Quentin Tarantino θα αποδειχτεί επιδραστικός από μόνος του. Μια λαμπρή διαφημιστική αφίσα για τους Aliens (1986) δήλωνε: "REEBOK προεπισκόπηση ενός παπουτσιού που δεν θα δεις για 150 χρόνια", με την ηρωίδα επιστημονικής φαντασίας της Sigourney Weaver να φοράει χωρίς κορδόνια αθλητικά παπούτσια "Alien Stomper", σχεδιασμένα από τον Tuan Lee.

Τι λένε τα αθλητικά σου παπούτσια για σένα

Μία νέα γενιά παπουτσιών

Οι θαυμαστές θα χρειαζόταν στην πραγματικότητα να περιμένουν μόνο 30 χρόνια για την ειδική έκδοση Alien Stompers – αν και η αρχική κυκλοφορία του 2016 παραλείπει παράξενα τα γυναικεία μεγέθη.

Στο Back to the Future II (1989), ο ήρωας που ταξιδεύει στο χρόνο του Michael J Fox φοράει Nike Mags υψηλής τεχνολογίας, μια έκδοση του 2016 αυτών των αθλητικών παπουτσιών είναι προς το παρόν καταχωρισμένη στις £198.928 στον ιστότοπο μεταπώλησης StockX.

Το Space Jam (1996) είχε την έμπνευση για τα αθλητικά παπούτσια και τα αθλητικά παπούτσια του ΝΒΑ, ο Μάικλ Τζόρνταν που έπεσε στο γήπεδο μαζί με χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων των Looney Tunes. Ο ΛεΜπρόν Τζέιμς πρωταγωνιστεί στο σίκουελ του 2021 Space Jam: A New Legacy, το οποίο προσφέρει επίσης μια νέα γενιά παπουτσιών Nike με δέσιμο.

Κουστούμια και sneakers

Ο Chris Hill, ο ανώτερος διευθυντής συνεργασιών ποπ κουλτούρας και streetwear της Reebok, περιγράφει τη σειρά αθλητικών παπουτσιών Ghostbusters "Classic Leather" στο blog της μάρκας (Οκτώβριος 2020): "Οι άνθρωποι ντύνονται με τα κοστούμια [Ghostbusters] όλη την ώρα, έτσι είναι κάπως της εκδοχής του παπουτσιού αυτού… Στην εξωτερική σόλα, ένα από αυτά έχει μια πράσινη κηλίδα που λάμπει στο σκούρο, σαν να μπήκατε στη γλίτσα. Στη συνέχεια, υπάρχει ένα μικρό χτύπημα της κίτρινης και μαύρης λωρίδας γύρω από τη φτέρνα για να το ωραιοποιήσετε λίγο."

Εν τω μεταξύ, η σύγχρονη τέχνη απαθανατίζει τα αθλητικά παπούτσια ως αντικείμενα πόθου – από τα τεράστιας κλίμακας τοπία των συλλογών Nike του Γερμανού φωτογράφου Andreas Gursky, μέχρι τους πίνακες Holy Trainerty του Βρετανού καλλιτέχνη Reuben Dangoor.

«Υπάρχει ένας όρος που χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στην κουλτούρα των sneaker που το περιγράφει τέλεια: προνόμιο sneaker», λέει ο Salazar. "Αυτό το προνόμιο δεν έχει να κάνει μόνο με το πόσο πλούσιος είσαι, αλλά και με τη δική σου θέση στον κλάδο.

Πηγή: bbc.com

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share