Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Ο παλαιοανθρωπολόγος που σκάβει βαθιά για να βρει τους προγόνους μας

Ο Nengo ξεκίνησε εργασία στα μέσα της δεκαετίας του 1980

19 Ιανουαρίου 2022 13:28
Ο παλαιοανθρωπολόγος που σκάβει βαθιά για να βρει τους προγόνους μας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Isaiah Nengo, γεννημένος στο Ναϊρόμπι, ήταν στο γυμνάσιο όταν βρήκε το έργο της ζωής του, σε ένα ταξίδι στα Εθνικά Μουσεία της Κένυας. Μια διάλεξη εκείνη την ημέρα από τον διάσημο παλαιοανθρωπολόγο Richard Leakey καθήλωσε τον Nengo. Μετά το κολέγιο προσφέρθηκε εθελοντικά εκεί και ο Leakey τον βοήθησε να πάρει Ph.D. πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Με την ευκαιρία ανακάλυψε εδώ τις ενώσεις κάνναβης που προστατεύουν από τον κορωνοϊό.

Ο Nengo ξεκίνησε την επιτόπια εργασία στα μέσα της δεκαετίας του 1980 στη δυτική Κένυα, όπου το πρώτο απολίθωμα που ανέσκαψε ήταν η λεκάνη ενός πιθήκου 17 εκατομμυρίων ετών. «Δεν ήξερα εκείνη τη στιγμή πόσο τυχερός ήμουν», λέει γελώντας.

Το 2014 ηγήθηκε μιας αποστολής στη λεκάνη Turkana της Κένυας που ανακάλυψε το πιο πλήρες απολιθωμένο κρανίο πιθήκου που βρέθηκε ποτέ, έναν πρόγονο 13 εκατομμυρίων ετών των σημερινών πιθήκων και των ανθρώπων. Η ομάδα έδωσε στον ιδιοκτήτη του κρανίου το ψευδώνυμο Alesi, από τη λέξη Turkana που σημαίνει «πρόγονος».

Ο παλαιοανθρωπολόγος που σκάβει βαθιά για να βρει τους προγόνους μας

Ο Nengo διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Stony Brook της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο Turkana της Κένυας. Διαχειρίζεται επίσης ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην ανθρώπινη εξελικτική βιολογία που ξεκίνησε στο Πανεπιστήμιο Turkana το 2017. Με στόχο την ανάπτυξη τοπικής τεχνογνωσίας και ερευνητικής ικανότητας, το πρόγραμμα έχει δεχθεί μέχρι στιγμής οκτώ φοιτητές, όλοι Κενυάτες, έξι από τους οποίους γυναίκες. Ο Nengo θα ήθελε να προσθέσει μαθητές από γειτονικές χώρες τα επόμενα χρόνια. «Η εκπαίδευση Αφρικανών από την Ανατολική Αφρική δεν είναι φιλανθρωπία», λέει. «Είναι πραγματικά απαραίτητη για την επιστήμη».

Πηγή: nationalgeographic.com

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share