Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

Πώς και πότε δημιουργήθηκαν τα λαμπάκια χριστουγεννιάτικου δέντρου;

Το ξέρατε;

24 Δεκεμβρίου 2021 16:17
Πώς και πότε δημιουργήθηκαν τα λαμπάκια χριστουγεννιάτικου δέντρου;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Όπως πολλά πράγματα που σχετίζονται με τα ηλεκτρικά, έτσι και η ιστορία των ηλεκτρικών χριστουγεννιάτικων λαμπτήρων ξεκινά με τον Τόμας Έντισον. Με την ευκαιρία μάθε εδώ πώς εξελίχθηκαν τα Χριστούγεννα στο πέρασμα των αιώνων.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου των Χριστουγέννων του 1880, ο Έντισον, ο οποίος είχε εφεύρει τον λαμπτήρα πυρακτώσεως τον προηγούμενο χρόνο, κρέμασε σειρές ηλεκτρικών φώτων έξω από το εργαστήριό του στο Μένλο Παρκ του Νιου Τζέρσεϊ.

Ένα άρθρο στους New York Times στις 21 Δεκεμβρίου 1880 περιέγραφε μια επίσκεψη αξιωματούχων από την κυβέρνηση της Νέας Υόρκης στο εργαστήριο του Έντισον στο Μένλο Παρκ. Ο περίπατος από τον σιδηροδρομικό σταθμό μέχρι το κτίριο του Έντισον ήταν γεμάτος με ηλεκτρικές λάμπες και φωτίστηκε με 290 λαμπτήρες «που ρίχνουν ένα απαλό φως από όλες τις πλευρές».

Δεν φαίνεται από το άρθρο ότι ο Έντισον σκόπευε τα φώτα να συνδέονται με τα Χριστούγεννα. Όμως παρέθεσε ένα γιορτινό δείπνο για την αντιπροσωπεία από τη Νέα Υόρκη και ο νέος φωτισμός φαινόταν να ταιριάζει με τη διάθεση των γιορτών.

Μέχρι εκείνη την εποχή συνηθιζόταν να φωτίζουν τα χριστουγεννιάτικα δέντρα με μικρά κεριά, κάτι που θα μπορούσε φυσικά να είναι επικίνδυνο. Το 1882, ένας υπάλληλος του Έντισον έκανε μια παράσταση με ηλεκτρικά φώτα που είχε ως στόχο να καθιερώσει την πρακτική εφαρμογή του ηλεκτρισμού στον εορτασμό των Χριστουγέννων. Ο Edward H. Johnson, στενός φίλος του Έντισον και ο πρόεδρος της εταιρείας Εντίσον που δημιουργήθηκε για να παρέχει φωτισμό στη Νέα Υόρκη, χρησιμοποίησε ηλεκτρικά φώτα για πρώτη φορά για να φωτίσει ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο.

 Πώς και πότε δημιουργήθηκαν τα λαμπάκια χριστουγεννιάτικου δέντρου;

Τα πρώτα ηλεκτρικά φώτα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου

Ο Τζόνσον έστησε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο με ηλεκτρικά φώτα και με τυπικό στυλ για τις εταιρείες Έντισον και ζήτησε κάλυψη από τον Τύπο. Μια αποστολή του 1882 στην εφημερίδα Detroit Post and Tribune σχετικά με μια επίσκεψη στο σπίτι του Τζόνσον στη Νέα Υόρκη μπορεί να ήταν η πρώτη ειδησεογραφική κάλυψη με ηλεκτρικά χριστουγεννιάτικα φώτα.

Ένα μήνα αργότερα, ένα περιοδικό της εποχής, το Electrical World, έκανε επίσης αναφορά στο δέντρο του Τζόνσον και το ονόμασε «το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο δέντρο στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Δύο χρόνια αργότερα, οι New York Times έστειλαν έναν δημοσιογράφο στο σπίτι του Johnson στην ανατολική πλευρά του Μανχάταν και μια εκπληκτικά λεπτομερής ιστορία εμφανίστηκε στην έκδοση της 27ης Δεκεμβρίου 1884.

Τα πρώτα ηλεκτρικά χριστουγεννιάτικα φώτα ήταν ακριβά

Ενώ το δέντρο του Τζόνσον θεωρήθηκε θαύμα και η εταιρεία του Έντισον προσπάθησε να διαθέσει ηλεκτρικά χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, δεν έγιναν αμέσως δημοφιλή. Το κόστος των φώτων και οι υπηρεσίες ηλεκτρολόγου για την τοποθέτησή τους ήταν απρόσιτο για το ευρύ κοινό. Ωστόσο, οι πλούσιοι άνθρωποι έκαναν πάρτι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο για να επιδείξουν τον ηλεκτρικό φωτισμό.

Ο Γκρόβερ Κλίβελαντ φέρεται να παρήγγειλε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο του Λευκού Οίκου που φωτίστηκε με λαμπτήρες Έντισον το 1895. (Το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο του Λευκού Οίκου ανήκε στον Μπέντζαμιν Χάρισον, το 1889, και φωτίστηκε με κεριά.)

Η χρήση μικρών κεριών, παρά τον εγγενή κίνδυνο, παρέμεινε η δημοφιλής μέθοδος φωτισμού των οικιακών χριστουγεννιάτικων δέντρων μέχρι και τον 20ο αιώνα.

Πηγή: thoughtco.com

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share