Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Χώρες που άλλαξαν τα ονόματά τους: Πώς λειτούργησε;

Το ξέρατε;

17 Δεκεμβρίου 2021 10:23
Χώρες που άλλαξαν τα ονόματά τους: Πώς λειτούργησε;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τον Απρίλιο του 2018, ο τελευταίος απόλυτος μονάρχης της Αφρικής γιόρτασε την 50ή επέτειο της ανεξαρτησίας του έθνους του από τη Βρετανία με μια αλλαγή ονόματος: Αντί για τη Σουαζιλάνδη, το νότιο αφρικανικό έθνος έγινε γνωστό ως το Βασίλειο του Εσβατίνι. Με την ευκαιρία διάβασε εδώ πώς εξελίχθηκαν τα Χριστούγεννα στο πέρασμα των αιώνων.

«Οι αφρικανικές χώρες όταν απόκτησαν την ανεξαρτησία τους επανήλθαν στα αρχαία τους ονόματα πριν αποικιστούν», είπε ο βασιλιάς Mswati III σε πλήθος που συγκεντρώθηκε για τον εορτασμό της ημέρας της ανεξαρτησίας εκείνης της χρονιάς. «Έτσι από εδώ και στο εξής, η χώρα θα είναι επίσημα γνωστή ως το Βασίλειο του Εσβατίνι».

Ο βασιλιάς είχε επίσης παραπονεθεί από καιρό ότι οι άνθρωποι εκτός Αφρικής μπέρδεψαν τη χώρα του με την Ελβετία. Και υπάρχουν ομοιότητες: το Εσβατίνι, «η γη των Σουαζί», είναι επίσης μεσόγειος και έχει μερικά βουνά. Αλλά είναι πολύ μικρότερο - και βρίσκεται στα ανατολικά σύνορα της Νότιας Αφρικής, ακριβώς νότια του Εθνικού Πάρκου Kruger. Επίσης, σε αντίθεση με την άμεση δημοκρατία της Ελβετίας, ο βασιλιάς Mswati κληρονόμησε τον θρόνο το 1986 από τον πατέρα του, τον βασιλιά Sobhuza II, ο οποίος βασίλεψε για 82 χρόνια.

Η αλλαγή του ονόματος μιας χώρας συνοδεύεται από επιπλοκές - συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης επιστολόχαρτων και επίσημων πινακίδων, πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων, στολών του στρατού, εθνικών αθλητικών ομάδων—ακόμα και του επίσημου νομίσματος μιας χώρας.

Χώρες που άλλαξαν τα ονόματά τους: Πώς λειτούργησε;

Γιατί η ΠΓΔΜ άλλαξε το όνομα της

Η ΠΓΔΜ είναι η πιο πρόσφατη χώρα που άλλαξε το όνομά της. Το 2019, το έθνος παλαιότερα γνωστό ως Δημοκρατία της Μακεδονίας έγινε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας είχε προωθήσει την αλλαγή ως βασικό βήμα προς τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και τελικά την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Η απόφαση ακολούθησε διαφωνίες δεκαετιών με την ελληνική κυβέρνηση στην Αθήνα για τη χρήση του ονόματος Μακεδονία.

Το μάρκετινγκ και όχι η λανθασμένη ταυτότητα, είναι ο λόγος που η Τσεχική Δημοκρατία θέλει τώρα να είναι γνωστή ως Τσεχία. Οι αξιωματούχοι εκεί δήλωσαν ότι η ύπαρξη ενός μονολεκτικού ονόματος θα διευκόλυνε την προβολή της ταυτότητάς του στην εθνική σκηνή. Εξάλλου, η Γαλλία είναι επίσημα «η Γαλλική Δημοκρατία», υποστήριξαν. Η ίδια η Τσεχική Δημοκρατία είναι σχετικά νέα, καθώς δημιουργήθηκε μαζί με τη Σλοβακική Δημοκρατία όταν η Τσεχοσλοβακία χωρίστηκε στα δύο το 1993. Η χρήση της λέξης Τσεχίας έγινε επίσημη το 2016.

Χώρες που άλλαξαν τα ονόματά τους: Πώς λειτούργησε;

Το πράσινο Ακρωτήριο

Σε μια άλλη πρόσφατη αλλαγή ονόματος χώρας, το Πράσινο Ακρωτήριο - ένα έθνος με 10 νησιά και μισό εκατομμύριο κατοίκους στον κεντρικό Ατλαντικό Ωκεανό - έγινε «Cabo Verde» το 2013. Το νέο όνομα είναι στην πραγματικότητα το αρχικό όνομα που έδωσαν οι Πορτογάλοι ναυτικοί στα ακατοίκητα νησιά το 1444. Cabo Verde σημαίνει πράσινο ακρωτήριο.

Χώρες που άλλαξαν τα ονόματά τους: Πώς λειτούργησε;

Γιουγκοσλαβία

Ίσως η πιο περίπλοκη σειρά αλλαγών ονόματος χώρας περιστρέφεται γύρω από μια χώρα της Κεντρικής Ευρώπης που δεν υπάρχει πλέον. Η Γιουγκοσλαβία συγκεντρώθηκε για πρώτη φορά μετά από τα συντρίμμια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου και ονομάστηκε επίσημα Βασίλειο των Σέρβων, των Κροατών και των Σλοβένων.

Το 1929 μετονομάστηκε σε Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, μια κομμουνιστική κυβέρνηση ανέλαβε τον έλεγχο και τη μετονόμασε σε Ομοσπονδιακή Λαϊκή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Το 1963 μετονομάστηκε ξανά σε Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και μια σειρά βίαιων εσωτερικών συγκρούσεων, η Γιουγκοσλαβία διαλύθηκε το 1992. Μετά από διάφορες αλλαγές συνόρων και περισσότερες συγκρούσεις, το έδαφος της πρώην Γιουγκοσλαβίας αποτελείται σήμερα από τα σύγχρονα κράτη της Σερβίας, της Κροατίας, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, της Σλοβενίας , Μακεδονία και Μαυροβούνιο. Η αυτόνομη επαρχία Κοσόβου και Μετόχια της Σερβίας κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της το 2008.

Πολλές αλλαγές ονόματος για την Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό έχει επίσης υποστεί πολλές αλλαγές ονόματος. Από το 1885 έως το 1908 ονομαζόταν (χωρίς σκόπιμη ειρωνεία) το Ελεύθερο Κράτος του Κονγκό ενώ διοικούνταν βάναυσα ως ιδιωτική επιχείρηση από τον βασιλιά Λεοπόλδο Β' του Βελγίου.

Αργότερα έγινε το Βελγικό Κονγκό, μετά το Κονγκό-Λεοπόλντβιλ και τελικά μετά την ανεξαρτησία του το 1960, η Δημοκρατία του Κονγκό. Λίγα χρόνια αργότερα, τροποποιήθηκε σε Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Το 1971 ο δικτάτορας Mobutu Sese Seko την ονόμασε Δημοκρατία του Ζαΐρ, ίσως επειδή το Ζαΐρ ήταν μια εναλλακτική ονομασία για τον ποταμό Κονγκό. Μετά την πτώση του Mobutu, το όνομα άλλαξε ξανά σε "Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό" το 1997.

Άλλες σημαντικές αλλαγές ονόματος

  • Βασίλειο της Καμπότζης → Δημοκρατία των Χμερ → Καμπουτσέα → Καμπότζη (1991)
  • Γαλλική Somaliland → Territory of the Afars and the Issas → Djibouti (1977)
  • Νησιά Gilbert → Κιριμπάτι (1979)
  • Πορτογαλικό Τιμόρ → Ανατολικό Τιμόρ → Ανατολικό Τιμόρ (2002)
  • Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική → Νοτιοδυτική Αφρική → Ναμίμπια (1990)
  • Άνω Βόλτα → Μπουρκίνα Φάσο (1984)

Πηγή: nationalgeographic.com

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share