Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Freddie Mercury: 30 χρόνια χωρίς τον θρύλο της ροκ - Τα λόγια του πριν πεθάνει που τον δικαίωσαν

Ανεξίτηλος για πάντα!

28 Νοεμβρίου 2021 18:44
Freddie Mercury: 30 χρόνια χωρίς τον θρύλο της ροκ - Τα λόγια του πριν πεθάνει που τον δικαίωσαν
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Freddie Mercury, ο θρυλικός τραγουδιστής των "Queen", έχει παραμείνει ανεξίτηλος στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας παγκοσμίως. Έχουν περάσει 30 χρόνια από τον θάνατό του και εξακολουθεί να παραμένει θρύλος, με τα τραγούδια να ακούγονται μέχρι και σήμερα από εκατομμύρια ανθρώπους.

"Δεν θα γίνω ένας ροκ σταρ. Θα γίνω θρύλος", είχε δηλώσει στο παρελθόν ο ίδιος και το παρόν τον δικαιώνει, αφού κατόρθωσε να πραγματοποιήσει τα λόγια του και στην πράξη. Με την ευκαιρία δες εδώ το ακυκλοφόρητο τραγούδι των Queen.

Πράγματι, τα τραγούδια του έχουν σφραγίσει την μουσική βιομηχανία και δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που να μην έχει σιγοτραγουδήσει έστω ένα τραγούδι του.

Η ιστορία του

Ο Farrokh Bulsara, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στη Ζανζιβάρη, στις 5 Φεβρουαρίου του 1946. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στην Ινδία, "δοκιμάζοντας" τον εαυτό του σε διαφορετικούς ρόλους από αυτόν που τον έχουμε συνηθίσει, όπως αυτού του μποξέρ, αλλά και του γραφίστα. Η οικογένειά του μετακόμισε στο Μίντλσεξ της Αγγλίας, όπου και ο Freddie Mercury ξεκίνησε να φοιτά στο Ealing College of Art, στο τμήμα της γραφιστικής. Όλα άλλαξαν ωστόσο, καθώς η αγάπη του για την μουσική δεν κρυβόταν…

Ξεκίνησε την περιπέτειά του στη μουσική, στο κολέγιο της Βομβάης, με το συγκρότημα Hectics. Εκεί, οι φίλοι του, τού απέδωσαν το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Freddie, με το οποίο και έγινε γνωστός αργότερα, για το υπόλοιπο της ζωή του. Η λαμπρή του καριέρα ωστόσο ξεκίνησε με την καρμική του συνάντηση με τους: Roger Taylor και Brian May, ιδρυτές ενός μικρού συγκροτήματος, με το όνομα "The Smile".

Έπειτα από λίγο καιρό, οι Smile διαλύθηκαν όταν ο Tim Staffell αποχώρησε και επανενώθηκαν τον Απρίλιο του 1970, όταν ο Freddie Mercury μπήκε στο συγκρότημα ως τραγουδιστής, αλλάζοντας το όνομα της μπάντας σε Queen. Περίπου έναν χρόνο αργότερα, (1η Μαρτίου του 1971) το τελευταίο μέλος του συγκροτήματος, ο μπασίστας, John Deacon προστέθηκε και ο δρόμος τους προς την επιτυχία, ξεκίνησε.

Η καριέρα

To 1973, το συγκρότημα κυκλοφόρησε το πρώτο τους άλμπουμ με το όνομά τους αλλά δεν έκανε ιδιαίτερη αίσθηση. Την ίδια αλλά κάπως καλύτερη τύχη είχαν τα δύο επόμενα άλμπουμ Queen II και Sheer Heart Attack.

Λίγο πριν την κυκλοφορία του A Night at the Opera, οι Queen εμπιστεύτηκαν για προσωπική ακρόαση στον φίλο τους Κένι Έβερετ (γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και κωμικός της Βρετανίας) το Bohemian Rhapsody, το οποίο εκείνος βρήκε υπέροχο. Λόγω της πρωτοτυπίας του τραγουδιού, το άλμπουμ A Night at the Opera σημείωσε επιτυχία. Παρέμεινε εννέα εβδομάδες το 1975 στο Νο1 στα charts της Αγγλίας και άλλες έξι το 1991, μετά τον θάνατο του Μέρκιουρι. Ανάμεσα στις πολλές διακρίσεις που έχει κατακτήσει το συγκεκριμένο τραγούδι, τοποθετήθηκε πρώτο στη λίστα British Hit Singles - Top 100 Singles του Βιβλίου Γκίνες. Η προώθησή του συνοδεύτηκε από το πρώτο στην ιστορία σκηνοθετημένο βίντεοκλιπ.

Οι Queen είχαν πλέον καθιερωθεί αναπτύσσοντας τη δική τους προσωπικότητα. Η ιδιαίτερη φωνή του Μέρκιουρι και ο ξεχωριστός ήχος της κιθάρας του Μπράιαν Μέι (κιθάρα την οποία κατασκεύασε ο ίδιος) τους έφεραν στην κορυφή.

Το επόμενο άλμπουμ τους A Day at the Races περιείχε το Somebody to Love, το οποίο είχε επίσης αρκετά στοιχεία οπερετικών φωνητικών. Ακόμη πιο ψηλά ανέβηκαν με το άλμπουμ News of the World από το οποίο βγήκαν οι επιτυχίες We Will Rock You και We Are the Champions.
Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1970 ακολούθησαν τα άλμπουμ Jazz και The Game. Από το τελευταίο ξεχώρισε το Another One Bites the Dust. Οι Queen άρχισαν να πειραματίζονται και με άλλα είδη μουσικής. Αυτό έγινε πιο έντονο με την κυκλοφορία του άλμπουμ Hot Space στις αρχές του 1980. Δεν είχε ιδιαίτερη επιτυχία αν και υπήρχε ένα πολύ αξιόλογο κομμάτι ντουέτο με τον Ντέιβιντ Μπόουι, το Under Pressure.

Οι Queen άλλαξαν αρκετά και το παρουσιαστικό τους. Άφησαν πίσω το glam στυλ που επέβαλε η ροκ κουλτούρα της δεκαετίας του 1970 και προσαρμόστηκαν στο κλίμα της εποχής. Ο Μέρκιουρι άφησε μουστάκι και εμφανιζόταν πλέον χωρίς μακιγιάζ και μαύρα νύχια.

Λίγο αργότερα έγραψαν τη μουσική για την ταινία Flash Gordon (1980). To 1984 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ The Works. Πιο γνωστά κομμάτια από αυτό είναι το I Want to Break Free, Radio Ga Ga και το Hammer to Fall.

Το 1985 συμμετείχαν στο Live Aid μαζί με πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες και «έκλεψαν την παράσταση», όπως είχε παραδεχτεί ο στενός τους φίλος Έλτον Τζον.[27] Εμπνευσμένοι από το κλίμα του Live Aid, ηχογράφησαν το One Vision που συμπεριλήφθηκε στο άλμπουμ A Kind of Magic. Κομμάτια του άλμπουμ αποτέλεσαν εν μέρη το soundtrack της ταινίας Highlander (1986), συγκεκριμένα τα A Kind of Magic και Princes of the Universe, ενώ επίσης ο Μέι εμπνεύστηκε από την ταινία και έγραψε γι' αυτή το Who Wants to Live Forever.[28][29] Η τελευταία περιοδεία του συγκροτήματος ονομάζεται Magic Tour και πραγματοποιήθηκε με 26 συναυλίες στην Ευρώπη το 1986.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share