Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες δεν έτρωγαν ποτέ ψωμί;

Εσείς το γνωρίζατε;

23 Νοεμβρίου 2021 12:09
Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες δεν έτρωγαν ποτέ ψωμί;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το ψωμί αποτελεί ένα προϊόν που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι μας καθώς συνοδεύει τα περισσότερα γεύματα μας. Οι Αρχαίοι Έλληνες όμως είχαν αντίθετη άποψη και γι' αυτό δεν το έτρωγαν ποτέ. Αυτή είναι μία ακόμη διατροφική συνήθεια των Αρχαίων Ελλήνων που μας... παραξενεύει, δείτε εδώ γιατί έτρωγαν καθημερινά ξερά σύκα.

Στη σύγχρονη εποχή που ζούμε, ο κόσμος έχει πολλές επιλογές όσον αφορά τις διατροφικές του συνήθειες. Θέλει να φάει κάτι υγιεινό, τρώει τη σαλάτα του. Θέλει κρεατικό; Ψήνει την μπριζόλα ή παραγγέλνει σουβλάκια. Θέλει junk food; Τα φαστ φουντ είναι κοντά. Όπως και να το κάνουμε, επιλογές υπάρχουν και είναι άπειρες.

Είτε σου αρέσει το καλό, είτε το «βρώμικο» φαγητό στις περισσότερες περιπτώσεις θα έχεις έναν κοινό παρονομαστή. Μια τροφή που την τρως από μικρό παιδί και δεν ήξερες ότι παίζει τεράστιο ρόλο στη διαφορά σου με τους αρχαίους προγόνους σου και δεν είναι άλλη από το ψωμί.

Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες δεν έτρωγαν ποτέ ψωμί;

Στο παρελθόν ο κόσμος δεν είχε την πολυτέλεια να καταναλώνει μια βασική τροφή όπως το ψωμί. Και από τι παράγεται το ψωμί; Από σιτάρι. Στο σιτάρι λοιπόν περιέχεται η γλουτένη, η οποία στη σύγχρονη εποχή κάνει το εξής κακό. Κρατάει τον εγκέφαλο σε υπνηλία.

Οι αρχαίοι, σιτάρι δεν έβαζαν στο στόμα τους, διότι δεν υπήρχε. Καλλιεργούσαν το δημητριακό Ζέα, πλούσιο σε μαγνήσιο που θεωρείται η τροφή του εγκεφάλου.

Τι έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες και αδυνάτιζαν;

Οι Αρχαίοι Έλληνες διακρίνονταν πάντα για τα καλλίγραμμα κορμιά τους. Οι αιώνες άλλαξαν κατά πολύ τις διατροφικές μας συνήθειες, με αποτέλεσμα η παχυσαρκία να μπει στην ζωή μας ως η «νόσος του 21ου αιώνα».

Οι πρόγονοί μας, ωστόσο, πρόσεχαν με κάθε λεπτομέρεια την διατροφή τους, κρατώντας την σε ισορροπία, δημιουργώντας ολόκληρη... σχολή βασιζόμενη στον τρόπο με τον οποίο έτρωγαν.

Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες δεν έτρωγαν ποτέ ψωμί;

Τι προτιμούσαν στο τραπέζι τους;

Σύμφωνα με όσα έχουν βρεθεί σε αγγεία και γραπτά της αρχαιότητας, επέλεγαν το τυρί, το κριθάρι, το ελαιόλαδο, το κρασί, τα σύκα, τα κρεμμύδια και φυσικά τις ελιές, ενώ ανάλογα με την τοποθεσία της κάθε περιοχής υπήρχε στο τραπέζι και το κρέας ή το ψάρι. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν το μόνο που αγνοούσαμε, δείτε εδώ τι χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Έλληνες αντί για χαρτί υγείας.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share