Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023

Μαρία Αντουανέτα: Στο φως της δημοσιότητας τα γράμματα που έστελνε στον εραστή της

Ο μεγάλος της έρωτας για τον Σουηδό κόμη Άξελ φον Φέρσεν

1 Νοεμβρίου 2021 14:20
Μαρία Αντουανέτα: Στο φως της δημοσιότητας τα γράμματα που έστελνε στον εραστή της
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Την απιστία της Μαρίας Αντουανέτα αποκαλύπτει η σύγχρονη επιστήμη με την βοήθεια της οποίας, Γάλλοι ερευνητές κατάφεραν να διαβάσουν λέξεις-κλειδιά που μαρτυρούν την βαθιά αγάπη του παράνομου ζευγαριού.

Η μέθοδος φασματοσκοπίας φθορισμού ακτίνων Χ ρίχνει φως στο περιεχόμενο των ερωτικών επιστολών της Μαρίας Αντουανέτα προς τον εραστή της, Σουηδό κόμη Άξελ φον Φέρσεν.


Τον Ιανουάριο του 1972, η Μαρία Αντουανέτα έστελνε παθιασμένα γράμματα στον εραστή της που έγραφαν, μεταξύ άλλων: «Σ’ αγαπώ παράφορα. Δεν υπάρχει ούτε μια στιγμή που να μη σε λατρεύω, να μη σε ποθώ».

Οκτώ ανάλογες επιστολές ήρθαν στο φως από ομάδα ερευνητών του Γαλλικού Κέντρου Ερευνών και Συντήρησης Έργων Τέχνης και Συλλογών, που χρησιμοποίησε ότι πιο προηγμένο από πλευράς τεχνολογίας, για να αποκαλύψει τη σχέση - φωτιά ανάμεσα στον Κόμη και την βασίλισσα.

Περαιτέρω ανάλυση αποκάλυψε ότι και στις οκτώ επιστολές υπήρχαν λέξεις όπως, «αγαπημένος», «λατρεύω» και «τρελά», και, για το λόγο αυτό, ο κόμης Φέρσεν κράτησε αντίγραφα των επιστολών αλλάζοντας τις λέξεις που τον ενοχοποιούσαν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ιστορικοί κατηγορούν την Μαρία - Αντουανέτα για μοιχεία. Το 2001 είχε κυκλοφορήσει βιογραφία της που υπέγραφε η Αντονία Φρέιζερ που αναφερόταν στην ανάρμοστη σχέση τους. Η Μαρία Αντουανέτα ήταν ερωτευμένη με τον Σουηδό κόμη.

Εκτός από τις ερωτικές επιστολές, το ημερολόγιο του Φέρζεν, έγραφε ότι ο Σουηδός κόμης αγαπούσε κάποια που ονομαζόταν «Elle» (το κωδικό όνομα του για τη βασίλισσα), αλλά πώς δεν μπορούσε να την νυμφευτεί επειδή ήταν ήδη παντρεμένος.

 Άξελ-φον-Φέρσεν

Αν και οι ιστορικοί διαφωνούσαν επί χρόνια για την σχέση που διατηρούσαν η Μαρία Αντουανέτα και ο κόμης της Σουηδίας, αν δηλαδή αυτή ήταν ρομαντική, σεξουαλική ή απλά πλατωνική, η σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία βάζει τα πράγματα στη θέση τους επιβεβαιώνοντας ότι η Μαρία Αντουανέτα είχε εραστή.

Μέχρι το 1789, ο σύζυγος της Μαρίας Αντουανέτα, βασιλιάς Λουδοβίκος ο16ος ενδιαφερόταν πρώτα για το κυνήγι και τα ρολόγια του και μετά για την σύζυγό του.


Στο σημείο αυτό έρχεται ο Σουηδός κόμης Άξελ ντε Φέρσεν να καλύψει το... κενό. Η αλληλογραφία των δύο γαλαζοαίματων αποδεικνύει επίσης ότι, ο Σουηδός κόμης ήταν πατέρας δύο παιδιών της. Σύμφωνα με το βιβλίο Βρετανίδας ιστορικού, η κόρη της Μαρίας Αντουανέτα, Σόφι, που πέθανε όταν ήταν μωρό, και ο γιος της, Λουδοβίκος Κάρολος, είχαν πατέρα τον Σουηδό κόμη.


Αξίζει να σημειωθεί ότι, στις 16 Οκτωβρίου του 1793, όταν η Μαρία Αντουανέτα καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία της προδοσίας, ήταν πιο μισητή γυναίκα στη Γαλλία. Η νεαρή βασίλισσα κατηγορήθηκε για προδοσία και γιατί ήταν αποστασιοποιημένη ξοδεύοντας χρήματα από τον κρατικό κορβανά για πανάκριβα ρούχα και κοσμήματα.

TAGS
 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share