Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σπύρος Φωκάς: Η γόης του ελληνικού κινηματογράφου με τη διεθνή καριέρα - Το Hollywood, τα χρέη που τον έστειλαν νοσοκομείο και το παρασκήνιο με τη Ζωή Λάσκαρη

Η ζωή και η μεγάλη πορεία του κορυφαίου Έλληνα ηθοποιού

17 Αυγούστου 2021 09:29
Σπύρος Φωκάς: Η γόης του ελληνικού κινηματογράφου με τη διεθνή καριέρα - Το Hollywood, τα χρέη που τον έστειλαν νοσοκομείο και το παρασκήνιο με τη Ζωή Λάσκαρη
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Σπύρος Φωκάς βιώνει για άλλη μια φορά πολύ δύσκολες ώρες, καθώς διακομίστηκε ξανά στο νοσοκομείο με σοβαρό πρόβλημα υγείας, ευελπιστώντας πως και αυτή την φορά θα βγει νικητής, έχοντας αποκαλέσει κάποτε τον εαυτό του ως «λιοντάρι».

Ο ίδιος έχει διαγράψει μια λαμπρή καριέρα εδώ και πολλά χρόνια που είχε τα πάντα. Σπουδαίες ελληνικές ταινίες, καριέρα στο εξωτερικό, μεγάλες παραγωγές σε σειρές και την απόλυτη αποδοχή από το κοινό και τους συναδέλφους του.

Ο Φωκάς, παράλληλα, είχε μια... πολύ ενδιαφέρουσα ζωή, με αρκετά σκαμπανεβάσματα και πτυχές, που την καθιστούν αρκετά «πικάντικη».

Το... είχε με τον φακό και πήγε στο Hollywood

Ο Σπύρος Φωκάς γεννήθηκε στην Πάτρα και ο κινηματογραφικός φακός φώτισε για πρώτη φορά το πρόσωπό του το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα».

Η ταινία προβλήθηκε τότε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν η αφετηρία για την διεθνή καριέρα του. Μετά από αυτή τη διάκριση, όντας και απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη, δεν άργησε να πάρει το ρίσκο και να πάει στην Ιταλία, στα στούντιο της Τσινετσιτά, όπου και αξιοποίησε τις οντισιόν και τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν.

Έτσι, συμμετέχει σε διεθνείς παραγωγές, όπως στις ταινίες «Όταν θέλει η γυναίκα» του Βιντσέντε Μινέλι πλάι στην μεγάλη Λάιζα Μινέλι και «Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι, πλάι στην αξέχαστη Κατίνα Παξινού. Ειδικότερα με την εμφάνιση του στην ταινία του Φράνκο Ρόσι «Ο Θάνατος ενός Φίλου», απογειώνεται η κινηματογραφική του καριέρα, αφού κερδίζει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρντο.

Σπύρος Φωκάς Χόλιγουντ

Στη συνέχεια ο Σπύρος Φωκάς κάνει το μεγάλο βήμα προς το Χόλιγουντ, συμμετέχοντας πλέον σε αμιγώς αμερικάνικες παραγωγές. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ’60 και κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Δαλιανίδη, γυρίζει στην Φίνος Φίλμ δύο ταινίες πλάι στην Ζωή Λάσκαρη, τον «Εγωισμό» και τη «Στεφανία», που άφησαν εποχή. Δεν άργησε όμως να ξαναφύγει για την Αμερική, όπου πρωταγωνίστησε σε ταινίες που έκαναν μεγάλη εμπορική επιτυχία, όπως το «Διαμάντι του Νείλου» και «Ράμπο 3».

Συνολικά ο Σπύρος Φωκάς έπαιξε σε 36 ταινίες, 2 εκ των οποίων της Φίνος Φιλμ. Σε όλη την κινηματογραφική καριέρα του έπαιξε με επιτυχία σε πάνω από 30 ταινίες, οι περισσότερες στην Ιταλία και στην Αμερική, και αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού.

Σημαντική τέλος ήταν και η παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση, πρωταγωνιστώντας σε κοινωνικές και δραματικές σειρές, ανάμεσά τους οι: «Ανατομία ενός εγκλήματος», «Δύο Ξένοι», «Οι κληρονόμοι», «Της αγάπης μαχαιριά», «Φιλί ζωής» κλπ.

Σπύρος Φωκάς καριέρα

Η... πρώην που του τα «έφαγε» και τα χρέη που τον έστειλαν στο νοσοκομείο

«Είχα τέσσερις γυναίκες στη ζωή μου και τις παντρεύτηκα όλες. Α, και μια γκόμενα. Πέντε σύνολο. Η τρίτη σύζυγος μου έβαλε τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι. Μάλιστα λέει ότι έφυγε ο Φωκάς και δεν μας έδωσε φράγκο. Τα είχε πάρει όλα. Μισό εκατομμύριο δολάρια. Για εμένα είναι πολλά, για τον Λάτση μπορεί να μην είναι τίποτα.», αποκάλυψε τον Ιούνιο ο Σπύρος Φωκάς.

Οι προηγούμενοι τρεις γάμοι του Σπύρου Φωκά ήταν οι εξής. Σε ηλικία μόλις 21 ετών παντρεύτηκε στην Αγία Φιλοθέη τη Νία Λιβαδά, μαζί με την οποία έζησε στην Ιταλία για 10 χρόνια.

Στη συνέχεια γνώρισε και παντρεύτηκε μία αεροσυνοδό της «Ολυμπιακής» με την οποία πέρασε άλλα 10 χρόνια της ζωής του, ενώ η τρίτη του σύζυγος, με την οποία επίσης έζησε για περίπου 10 χρόνια ήταν η Ελληνοαμερικανίδα Ρενέ Πάπας.

Σπύρος Φωκάς πρώην

Η Ρενέ Πάπας αξίζει να αναφερθεί ότι για ένα διάστημα στα τέλη της δεκαετίας του ’90 είχε διατελέσει καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ της Ολυμπίας (είχε φέρει τον σπουδαίο Μπαρίσνικοφ).

Ο Σπύρος Φωκάς είχε πει για τον 4ο γάμο του: «Παντρευόμαστε με τη Λίλιαν τον Απρίλιο με πολιτικό γάμο. Αποφασίσαμε μάλιστα να γίνει υπό το φως των “Παιδιών του πατρός”. Στη διάρκεια της επαφής μας δεθήκαμε πάρα πολύ. Έτσι θα μας παντρέψουν οι τέσσερις ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης και συγγραφέας της παράστασης Στέφανος Κακαβούλης. Εγώ πια τους λέω “τα κουμπαράκια μου”.

Θα παντρευτούμε στην Αθήνα. Ο γάμος μας θα γίνει μία από τις πρώτες εβδομάδες του Απρίλη, Δευτέρα ή Τρίτη και έπειτα θα πάμε να παίξουμε στο θέατρο» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η ηθοποιός και σύντροφος του τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια και μικρότερη του σε ηλικία, Λίλιαν Παναγιωτοπούλου.

Όσο για τον τρόπο που της έκανε την πρόταση γάμου, ο Σπύρος Φωκάς που έχει γεννηθεί στην Πάτρα το 1937, αποκάλυψε ότι της είπε απλά, «πρέπει να σε αποκαταστήσω».

Ο ίδιος είχε βρεθεί ξανά στο νοσοκομείο με πόνους στην καρδιά και αυτό οφαιλόταν στα χέρη, που είχε συσσωρεύσει από τότε που ζούσε στην Αθήνα, αφού τώρα τον βρίσκουμε στο Καλαμάκι Κορινθίας.

Η σύζυγός του Λίλιαν δήλωσε σε μια γνωστή εφημερίδα πως: «Περάσαμε μια τραγική κατάσταση όλο αυτό το διάστημα, τόσο με τη ΔΕΗ όσο και με την Εφορία. Ο Σπύρος για πρώτη φορά στη ζωή του έπειτα από επίμονες προσπάθειες πήρε πνευματικά δικαιώματα από τις τόσες ταινίες που έχει παίξει στον ιταλικό κινηματογράφο.

Ωστόσο, επειδή χρωστούσε στην Εφορία, όλα αυτά τα λεφτά παρακρατήθηκαν. Αποτέλεσμα, να μην έχουμε ούτε ένα ευρώ να ζήσουμε, αλλά και να πληρώσουμε το ρεύμα, οπότε η ΔΕΗ το έκοψε. Όλα αυτά δημιούργησαν στεναχώρια, δυσφορία και πόνους στην καρδιά στον Σπύρο μου, με αποτέλεσμα να εισαχθεί επειγόντως στο νοσοκομείο» δήλωσε συγκινημένη στην εφημερίδα η σύζυγός του αναφορικά με τη μεγάλη περιπέτεια που βιώνει ο ηθοποιός εδώ και μερικές ημέρες.

Σπύρος Φωκάς σύζυγος

Ο «Εγωισμός» με τη Λάσκαρη

Πέντε χρόνια μετά τη στέψη της σε «Σταρ Ελλάς» η εκθαμβωτική τότε Ζωή Λάσκαρη σμίγει στο ασπρόμαυρο εκράν της Finos Film με τον international κούκλο πατρινό ηθοποιό Σπύρο Φωκά, ο οποίος είχε μόλις γυρίσει από το εξωτερικό μετά τη συμμετοχή του στο θρυλικό φιλμ «Ο Ρόκκο και τα Αδέλφια του», δίπλα στον Αλέν Ντελόν και την Κλαούντια Καρντινάλε. Η ερωτική ταινία «Εγωισμός» του 1964 με την εκκολαπτόμενη σταρ πανέμορφη με ντύσιμο εκείνης της εποχής, αλλά και γυμνές σκηνές, διέθετε μάλιστα και μια αφίσα –σκάνδαλο που λογοκρίθηκε, με την αστυνομία να σκεπάζει την εικόνα του ζεύγους Λάσκαρη- Φωκά.

Όπως θεωρήθηκε, το ντουέτο προσέβαλε τα τότε ήθη της ελληνικής κοινωνίας και κρίθηκε ως προσβολή της δημόσιας αιδούς, έστω κι αν δεν φαινόταν στην αφίσα κάποιο «απαγορευμένο» σημείο του κορμιού τους. Η Ζωή Λάσκαρη πιστεύοντας πως η αντιδράσεις ήταν υπερβολικές φωτογραφήθηκε λίγο μετά στο μπάνιο του σπιτιού της μέσα σε σαπουνάδες για δημοσίευμα της εφημερίδας «Εμπρός». Hταν ένα δικό της «όχι» στην επιβολή των αλλοτινών συμβάσεων στην τέχνη, που τελικά αποτέλεσε την καλύτερη διαφήμιση για την ταινία. Το ότι ο «Εγωισμός» έκοψε 344.675 εισιτήρια και ήρθε στην 9η θέση ανάμεσα στις 93 ταινίες της σεζόν εκείνης δεν το περίμενε ούτε ο ίδιος ο μέντορας της Λάσκαρη, Γιάννης Δαλιανίδης.

Σπύρος Φωκάς Ζωή Λάσκαρη

Η Λάσκαρη του 1964 ένιωθε σίγουρη για τον εαυτό της, όπως έσπευδε να διευκρινίσει: «Γδύνομαι ίσως με ευκολία - έτσι προστάζει το σενάριο - κάτω από το φως των προβολέων, μπροστά στα ψυχρά μάτια των τεχνικών και των φωτογράφων, δεν κάνω όμως το ίδιο στο σπίτι μου. Αν την ώρα που αλλάζω τη νυχτικιά μου για να πλαγιάσω να κοιμηθώ μου φωνάξει κάποιος "Σε βλέπουν", θα προσπαθήσω να σκεπαστώ ή θα κλείσω τα παντζούρια μου. Ξέρω ότι πολλοί θα με χαρακτηρίζουν άσχημα. Θα πιστεύουν ίσως ότι έδωσα "γη και ύδωρ" για ν' ανέβω, ότι έκανα συμβιβασμούς και παζάρια. Όμως, εγώ δεν βλέπω καμιά αλλαγή. Είμαι ό,τι ήμουνα και πριν ανεβώ».

Το παρασκήνιο της ταινίας λέει επίσης πως ο Σπύρος Φωκάς, πανύψηλος και αχέρωγος, με θητεία στην Τσινετσιτά, δεν περίμενε πως θα περάσει δοκιμαστικό για παίξει δίπλα στην ανερχόμενη Λάσκαρη. Όταν όμως του το ζήτησε ο Δαλιανίδης, το δέχθηκε με αξιομνημόνευτο επαγγελματισμό και πήρε το ρόλο του «Κώστα» αρραβωνιαστικού της αδελφής της προκλητικής και εγωπαθούς«Μαρίας». Αρχικά μάλιστα, μαζί τους θα έπαιζε η Ελενα Ναθαναήλ που ο Φωκάς θεωρούσε ανέκαθεν την ωραιότερη ελληνίδα ηθοποιό, αλλά τελικά ο ρόλος της δόθηκε στη Τζένη Ρουσσέα. Ο Σπύρος Φωκάς έμεινε στη μνήμη μας στη σκηνή του «σέικ» χορού με τη Λάσκαρη (του είπε «Ελα δεν είναι δύσκολο») και μετά σύμφωνα με την πλοκή ο ήρωάς του παθιασμένος με την «άτακτη» Μαρία γίνεται καταχραστής στην τράπεζα που εργάζεται. Οι δυο ωραίοι ηθοποιοί πάντως συνεργάστηκαν και πάλι δυο χρόνια μετά στην επίσης τολμηρή ταινία «Στεφανία».

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share