Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Άγιος Παΐσιος: «Για τίποτα να μην έχετε άγχος γιατί…»

«Το άγχος είναι του διαβόλου»

6 Αυγούστου 2021 08:38
Άγιος Παΐσιος: «Για τίποτα να μην έχετε άγχος γιατί…»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Άγιος Παΐσιος για το άγχος:

Το άγχος είναι του διαβόλου. Όταν βλέπετε άγχος, να ξέρετε ότι εκεί έχει βάλει την ουρά του το ταγκαλάκι. Ο διάβολος δεν πηγαίνει κόντρα. Αν υπάρχει μια τάση, σπρώχνει και αυτός, για να ταλαιπωρήσει και να πλανήσει τον άνθρωπο.

Τον ευαίσθητο λ.χ. τον κάνει υπερευαίσθητο. Όταν έχεις διάθεση να κάνεις μετάνοιες, σπρώχνει και ο διάβολος να κάνεις περισσότερες από την αντοχή σου και, αν οι δυνάμεις σου είναι περιορισμένες, δημιουργείται μια νευρικότητα, γιατί δεν τα βγάζεις πέρα, και στην συνέχεια σου δημιουργεί άγχος με ελαφρά απελπισία κατ’ αρχάς και μετά συνεχίζει…

Θυμάμαι, όταν ήμουν αρχάριος μοναχός, ένα διάστημα, μόλις έπεφτα να κοιμηθώ, μου έλεγε ο πειρασμός: “Κοιμάσαι; Σήκω! Τόσοι άνθρωποι υποφέρουν, τόσοι έχουν ανάγκη…” Σηκωνόμουν και έκανα μετάνοιες, ό,τι μπορούσα. Μόλις έπεφτα να κοιμηθώ, άρχιζε ξανά: “Οι άλλοι υποφέρουν κι εσύ κοιμάσαι; Σήκω!”

Σηκωνόμουν πάλι. Μέχρι που έφθασα να πω: “Αχ, να μου κόβονταν τα πόδια, τι καλά! Θα ήμουν τότε δικαιολογημένος, αφού δεν θα μπορούσα να κάνω μετάνοιες”.

Μια Μεγάλη Σαρακοστή την έβγαλα με το ζόρι, γιατί πήγαινα να στριμώξω τον εαυτό μου περισσότερο από την αντοχή μου, όπως αναφέρει το diakonima.

Όταν νιώθουμε στον αγώνα μας άγχος, να ξέρουμε ότι δεν κινούμαστε στον χώρο του Θεού. Ο Θεός δεν είναι τύραννος να μας πνίγει.

Για ακόμα μια φορά όμως τα λόγια του Αγίου Γέροντα Παϊσίου βγαίνει αληθινά. Διαβάστε στο Athensmagazine.gr άλλη μια προφητεία του Γέροντα για τις δύσκολες ημέρες του ανείπωτου πόνου των πυρκαγιών στην Ελλάδα.

Συγκλονιστικό ντοκουμέντο: Ακούστε τον Άγιο Παΐσιο να μιλάει για όσα θα συμβούν

Έχουν γραφτεί πολλά για τον Άγιο Παΐσιο. Άνθρωποι που τον γνώρισαν και που δεν τον γνώρισαν έγραψαν για τους λόγους του και τη ζωή του. «Ο γέροντας Παΐσιος μου είπε εκείνο ή το άλλο». Αμέτρητοι οι λόγοι, τα αποφθέγματα του Αγίου.

Στο ακόλουθο ηχητικό απόσπασμα θα ακούσετε τον ίδιο τον Άγιο Παΐσιο να μιλά για τα όσα προφητεύει ότι θα συμβούν. Ο Άγιος Παίσιος κατά κόσμον, Αρσένιος Ενζεπίδης, γεννήθηκε το 1924 στα Φάρασα της Καππαδοκίας, σε ένα χωριό νότια της Καισαρείας και ήταν το 8ο παιδί της οικογένειας.

Πρότυπό του ήταν ο νονός του, ο οποίος του είχε δώσει το όνομά του και είχε πει στους γονείς του ότι θα έπαιρνε τη θέση του. Πράγματι, ο νεαρός Αρσένιος επισκέφθηκε το Άγιο Όρος για πρώτη φορά στα 25 του χρόνια, όπου του έδωσαν το όνομα Αβέρκιος, και αρχικά κατέλυσε στη σκήτη του Αγίου Παντελεήμονος, στη Μονή Εσφιγμένου.

Το 1954 μόνασε στη Μονή Φιλοθέου και χάρη στο Μητροπολίτη Καισαρείας Παίσιο τον Β’ ονομάζεται Παίσιος. Το 2015 η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου τον ανακήρυξεΆγιο, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ανακηρύχθηκε και Προστάτης του Στρατιωτικού Σώματος των Διαβιβάσεων.

Ο Άγιος Παΐσιος σε σπάνιο βίντεο κατά τη Θεία Λειτουργία στο Άγιο Όρος

Σοκ προκαλεί η είδηση ότι ο Άγιος Παΐσιος εμφανίζεται σε βίντεο στο Άγιο Όρος κατά τη διάρκεια Θείας λειτουργίας. Εκεί καταγράφεται από την κάμερα η παρουσία του και οι ασπασμοί του, καθώς και η ώρα της προσευχής του.

Ο Άγιος Παΐσιος, κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης (1924-1994), είναι η μεγαλύτερη μορφή του συγχρόνου ορθοδόξου Μοναχισμού, με ακτινοβολία η οποία από πολλού έχει υπερβεί τα στενά όρια της Ελλάδος, αλλά και των ελληνοφώνων τοπικών Εκκλησιών, και έχει απλωθεί σε ολόκληρη την Ορθοδοξία.

Παράλληλα δείτε τι είχε πει ο Άγιος Παΐσιος για τον καρκίνο που σίγουρα θα σας σοκάρει.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share