Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Ανατριχιαστικές εικόνες από το εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο της Λευκωσίας

Εκεί που πάγωσε ο χρόνος

22 Ιουνίου 2021 15:27
Τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Ανατριχιαστικές εικόνες από το εγκαταλελειμμένο αεροδρόμιο της Λευκωσίας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πριν από περίπου 47 χρόνια, αυτό το αεροδρόμιο ήταν ένα κομβικό σημείο, σε μια εποχή που οι εμπορικές πτήσεις εξυπηρετούσαν τον τουριστικό πληθυσμό.

Στις μέρες μας, το Κυπριακό αεροδρόμιο της Λευκωσίας είναι μια εγκαταλελειμμένη περιοχή με ερειπωμένα αεροπλάνα που παρατήθηκαν στην πίστα, και που δεν έχει δεχτεί εμπορική πτήση από το 1977.

Το αεροδρόμιο βρίσκεται κοντά στη πρωτεύουσα της Κύπρου, και χρησιμοποιείται ακόμα από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε παρακμή.

Εγκαταλείφθηκε τρία χρόνια μετά την εισβολή από τις τουρκικές δυνάμεις.

Στο αεροδρόμιο σημειώθηκαν σφοδρές μάχες, το οποίο στη συνέχεια ο ΟΗΕ έθεσε σε ελεγχόμενη νεκρή ζώνη, που είναι το όριο μεταξύ ελεύθερων περιοχών και κατεχόμενων από την Τουρκία περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά από υπογραφή συμφωνίας για κατάπαυση των πυρών.

Το αεροδρόμιο δεν είναι ανοιχτό στο κοινό, αλλά αυτή η συναρπαστική ξενάγηση 360 μοιρών επιτρέπει στους χρήστες να ρίξουν μια ματιά σε ένα από τα πιο απόκοσμα εγκαταλελειμμένα αεροδρόμια του κόσμου.

Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

Τουρκική εισβολή στην Κύπρο

H Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 (τουρκικά: Kıbrıs Barış Harekâtı, Επιχείρηση ειρήνευσης Κύπρου ή τουρκικά: Atilla Harekâtı, Επιχείρηση Αττίλας) ήταν τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 1974, πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Η Τουρκία υποστηρίζει πως η επιχείρηση αποτελεί ειρηνευτική επέμβαση νομιμοποιημένη από το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων (συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου). Τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και το Συμβούλιο της Ευρώπης την αναφέρουν ως εισβολή.

Το πραξικόπημα διατάχθηκε από την Χούντα των Αθηνών και πραγματοποιήθηκε από την κυπριακή Εθνική Φρουρά σε συνεργασία με την οργάνωση ΕΟΚΑ Β΄. Το πραξικόπημα ανέτρεψε τον πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο και στόχος του ήταν η ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Ο τοποθετημένος από τους πραξικοπηματίες νέος Πρόεδρος, Νίκος Σαμψών, ανακήρυξε την Ελληνική Δημοκρατία της Κύπρου.

Στις 20 Ιουλίου, η Τουρκία εισέβαλε στο νησί, προφασιζόμενη το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων. Οι τούρκικες δυνάμεις εντός τριών ημερών κατέλαβαν την Κερύνεια και την περιοχή γύρω από την πόλη. Στις 23 Ιουλίου κηρύχθηκε εκεχειρία και τόσο η Χούντα των Αθηνών όσο και η πραξικοπηματική κυβέρνηση της Κύπρου κατέρρευσαν. Ακολούθησαν δύο γύροι διαβουλεύσεων στη Γενεύη μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, στις οποίες η Τουρκία ζητούσε ομοσπονδιακή λύση, ανταλλαγή πληθυσμού και το 34% των εδαφών της Κύπρου να ελέγχεται από τους Τουρκοκύπριους. Στις 14 Αυγούστου, οι συνομιλίες της Γενεύης κατέρρευσαν και η Τουρκία ξεκίνησε δεύτερη επιχείρηση («Αττίλας ΙΙ») κατά την οποία κατέλαβε το 36,2% του νησιού και εκτόπισε 120 χιλιάδες Κύπριους (άλλες 20 χιλιάδες παρέμειναν εγκλωβισμένοι), ενώ συνολικά σκοτώθηκαν περίπου 3 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι.

Γύρω στις 150.000 άνθρωποι (πάνω από το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού και το ένα τρίτο των Ελληνοκυπρίων) προσφυγοποιήθηκαν. Ένα χρόνο αργότερα, 60 000 περίπου Τουρκοκύπριοι, μετακινήθηκαν από τις ελεύθερες νότιες περιοχές, στις ελεγχόμενες από τις τουρκικές δυνάμεις βόρειες περιοχές. Το 1983, ανακηρύχθηκε η Τούρκικη Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου, αναγνωρισμένη μόνο από την Τουρκία.

Η διεθνής κοινότητα θεωρεί τα εδάφη της ΤΔΒΚ ως κατεχόμενη από τις τουρκικές δυνάμεις περιοχή της Δημοκρατίας της Κύπρου! Η κατοχή εξακολουθεί να θεωρείται παράνομη, ενώ οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού ζητήματος συνεχίζονται.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share