Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Ελληνας παραγωγός ο «άρχοντας του καφέ» στην Κολομβία - Με καταγωγή από την Κρήτη, θεωρείται τοπικός ευεργέτης

Η απίθανη διαδρομή του

22 Ιουνίου 2021 14:30
Ελληνας παραγωγός ο «άρχοντας του καφέ» στην Κολομβία - Με καταγωγή από την Κρήτη, θεωρείται τοπικός ευεργέτης

Μπορεί ένας Kρητικός στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που μάστιζε την Ελλάδα, να βρεθεί στην Κολομβία; Μάλλον σπάνιο, αλλά όχι απίθανο. Να κερδίσει, όμως, το προσωνύμιο “πατρόν του καφέ” δηλαδή "άρχοντας του καφέ" και να αντιμετωπίζεται από τους ντόπιους ως ευεργέτης;

Αυτό είναι από σπάνιο έως απίθανο. Κι όμως, λίγη τύχη και ένας έρωτας μπορεί να αλλάξουν τόσο ριζικά τη διαδρομή κάποιου. Τουλάχιστον, αυτό συνέβη στην περίπτωση του Κρητικού Δημήτρη Χριστόπουλου. Επίσης, δες σε ποιες περιπτώσεις μπορεί να κάνει κακό στην υγεία ο καφές.

Αν και το Ηράκλειο είναι η πατρίδα του, ο Δημήτρης βρισκόταν σε ένα άλλο νησί, στη Μύκονο. Εκεί εργαζόταν ως μπαρίστα, όταν γνώρισε τη γυναίκα που έμελλε να φέρει τα πάνω κάτω. Ο καλοκαιρινός έρωτας αποδείχθηκε ανθεκτικός και στον χειμερινό καιρό και η νεαρή από την Κολομβία βρέθηκε να γνωρίζει την οικογένεια του Δημήτρη στην Κρήτη.

Ελληνας παραγωγός ο «άρχοντας του καφέ» στην Κολομβία

Αρχικά στη Μπογκοτά και κατόπιν στην εξωτική ύπαιθρο ο Δημήτρης Χριστόπουλος και η οικογένειά του έγιναν ιδιοκτήτες μιας φάρμας παραγωγής καφέ, χωρίς όμως να εγκαταλείψουν και τη δραστηριότητά τους με τα κτηματομεσιτικά. Ωστόσο, ο Κρητικός ιδιοκτήτης φάρμας παρακολουθούσε από πολύ κοντά τη διαδικασία παραγωγής καφέ και διαπίστωσε τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονταν οι αγρότες

Έτσι, προχώρησε στην αγορά ενός μηχανήματος επεξεργασίας και ψησίματος του καφέ. Με τον τρόπο αυτό αποφεύχθηκαν οι μεσάζοντες, οι συνθήκες για τους παραγωγούς βελτιώθηκαν σημαντικά και ο Δημήτρης Χριστόπουλος βρέθηκε να ηγείται ενός συνεταιρισμού και να θεωρείται τοπικός ευεργέτης.

Υποστηρίζοντας τους ντόπιους παραγωγούς

Αυτό που ξεκίνησε αρχικά ως μια απλή ασχολία για τον Δημήτριο Χριστόπουλο έχει μεταμορφωθεί σε μια ολόκληρη επιχείρηση. Πριν από 3 χρόνια, ο ίδιος δημιούργησε μια εξαγωγική εταιρία, η οποία συνεργάζεται μαζί με άλλες φάρμες στην περιοχή, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες, κάτι που οδηγεί σε μεγαλύτερα κέρδη για τους ντόπιους παραγωγούς καφέ.

Με καταγωγή από την Κρήτη, θεωρείται τοπικός ευεργέτης

«Δουλεύουμε σαν ομάδα για να μπορέσουμε να εξάγουμε τον καφέ μας απευθείας και να μας μένουν 5 φράγκα παραπάνω που λέει ο λόγος» είπε ο κ. Χριστόπουλος.

Μάλιστα, ο Έλληνας παραγωγός εκπαιδεύει πλέον ιδιοκτήτες από άλλες φάρμες, στην παραγωγή καφέ υψηλής ποιότητας, το λεγόμενο Specialty Coffee.

Κακάο: Η πιο γλυκιά παραγωγή

Εκτός από καφέ, ο Δημήτριος Χριστόπουλος ασχολείται και με την παραγωγή κακάου. Την «πιο γλυκιά παραγωγή» όπως τη χαρακτήρισε. Αυτή τη στιγμή έχει 2,000 κακαόδεντρα και ετοιμάζει να στείλει το προϊόν του στην Ελλάδα.

Όπως μας είπε, η Αυστραλία είναι επίσης μια άλλη χώρα στην οποία θέλει να φέρει τα προϊόντα του, από όπου μάλιστα του έχουν ζητήσει να στείλει και δείγματα.

Ελληνας παραγωγός ο «άρχοντας του καφέ» στην Κολομβία - Με καταγωγή από την Κρήτη, θεωρείται τοπικός ευεργέτης

Η ζωή στη Κολομβία

Αν και βρίσκεται χρόνια στη Κολομβία, ο κ. Χριστόπουλος δυσκολεύεται να συνηθίσει το φαγητό εκεί. Όμως, αυτό που απολαμβάνει ιδιαίτερα είναι τα τροπικά φρούτα.

«Η Κολομβία έχει μια από τις πιο πλουσιοπάροχες παραγωγές φρούτων σε όλον τον πλανήτη. Μπορούμε να τρώμε ένα διαφορετικό φρούτο κάθε μέρα, για ένα χρόνο».

Για τη δουλειά του, ο κ. Χριστόπουλος λέει ότι κρατάει «ανατολή με δύση». Εκτός από την καθημερινή φροντίδα που απαιτούν οι καλλιέργειες του, επισκέπτεται τακτικά το εργαστήριο για να ελέγξει τη ποιότητα του καφέ και από άλλες φάρμες που προορίζεται για εξαγωγή.

«Για μένα είναι κάτι το πρωτόγνωρο. Είναι κάποια προϊόντα που παράγονται μόνο στη γραμμή του ισημερινού. Ήταν κάτι το διαφορετικό και μου αρέσει αυτό που κάνω».

Μπορεί ένας Kρητικός στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης που μάστιζε την Ελλάδα, να βρεθεί στην Κολομβία

Αυτό είναι το φρούτο με περισσότερη καφεΐνη από τον καφέ

Το γκουαράνα αποκτά φήμη ως φρούτο με χαρακτηριστικά υπερ-τροφής. Ωστόσο έχει μια αιώνια κληρονομιά για τους αυτόχθονες πληθυσμούς των Sateré-Mawé, στον Αμαζόνιο.

Η παρθένα άμμος στην παραλία Ponta da Maresia αποτελεί σημείο συγκέντρωσης στην πόλη Maués της Βραζιλίας. Τα νερά είναι ζεστά και δεν έχουν ούτε κύματα ούτε αλάτι, γιατί η παραλία βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Maués-Acú στην καρδιά του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, περίπου 1.000 χιλιόμετρα από τον ωκεανό.

Αυτό είναι το φρούτο με περισσότερη καφεΐνη από τον καφέ

Η παραλία έρχεται στην επιφάνεια μόνο για λίγους μήνες του έτους, από τον Αύγουστο και μετά, στην αρχή της περιόδου ξηρασίας, όταν τα επίπεδα του νερού στο ποτάμι πέφτουν. Αυτή η εποχή του έτους σηματοδοτεί επίσης την έναρξη της σεζόν του γκουαρανά (guaraná), καθώς το φρούτο που προέρχεται από την περιοχή Maués αρχίζει να ωριμάζει, με την κόκκινη φλούδα του να ανοίγει αποκαλύπτοντας τη λευκή σάρκα του και έναν μαύρο σπόρο που μοιάζει με βολβό ματιού.

Το Maués είναι μια από τις κορυφαίες περιοχές παραγωγής γκουαράνα στη Βραζιλία. Τόσο η οικονομία όσο και ο πολιτισμός της περιοχής περιστρέφονται γύρω από τον καρπό, του οποίου οι σπόροι είναι πολύτιμοι για τις διεγερτικές και φαρμακευτικές τους ιδιότητες. Χρησιμοποιούνται σε ανθρακούχα και ενεργειακά ποτά, καθώς και σε φάρμακα και καλλυντικά. Είναι μια βιομηχανία αξίας εκατομμυρίων δολαρίων για την οικονομία της Βραζιλίας κάθε χρόνο.

Το γκουαρανά,  είναι το φρούτο με περισσότερη καφεΐνη από τον καφέ

Το γκουαράνα περιέχει υψηλά επίπεδα καφεΐνης -έως και τέσσερις φορές περισσότερα από εκείνα των κόκκων καφέ- καθώς και άλλες διεγερτικές ουσίες που σχετίζονται με βελτιωμένη νοητική απόδοση.

Η περιοχή Maués μπορεί να ονομαστεί «γη του γκουαράνα», αλλά η ιστορία των φρούτων προηγείται της πόλης. Οι ιθαγενείς Sateré-Mawé καλλιεργούν γκουαράνα εδώ και χιλιετίες. Οι πρόγονοί τους έμαθαν τις ιδιότητες του καρπού και επινόησαν τις καλύτερες τεχνικές καλλιέργειας και επεξεργασίας.

Γκουαρανά στη Βραζιλία

Μόλις πριν από 352 χρόνια, ωστόσο εμφανίστηκε το πρώτο γραπτό για το γκουαράνα, όταν οι Sateré-Mawé ήρθαν για πρώτη φορά σε επαφή με τους Ευρωπαίους. Το 1669, ο Ιησουίτης ιερέας João Felipe Betendorf, σε μια από τις πολλές πορτογαλικές αποστολές στον Αμαζόνιο, έγραψε για ένα μικρό φρούτο, το οποίο οι Sateré-Mawé στεγνώνουν και συνθλίβουν, σχηματίζοντας μπάλες που για εκείνους αξίζουν όσο για τους Ευρωπαίους ο χρυσός.

Οι Πορτογάλοι τον 18ο αιώνα περιέγραψαν επίσης το γκουαράνα ως «πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο» των Sateré-Mawé το οποίο χρησιμοποιείτο και ως νόμισμα για πληρωμές. Οι Sateré-Mawé είχαν το μονοπώλιο στην παραγωγή γκουαράνα μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα.

Τι θα γίνει στον οργανισμό σου εάν σταματήσεις να πίνεις καφέ για ένα μήνα!

O καφές είναι για τους περισσότερους συντροφιά και αυτός που τους κρατά σε εγρήγορση καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Η Νάταλι που δεν μπορούσε να σκεφτεί την καθημερινότητά της χωρίς καφείνη, δοκίμασε για έναν μήνα να μην πιει καφέ και περιγράφει τα αποτελέσματα και τον αντίκτυπο που είχε η απόφασή της στον οργανισμό της.

“Για τις 4 πρώτες ημέρες, δεν ένιωθα ότι είχα ενέργεια. Αντικατέστησα τον καφέ με τσάι και σε καμία περίπτωση η μία γεύση δεν μπορούσε να μοιάζει με την άλλη. Άρχισα να έχω νεύρα και να με πονάει το κεφάλι μου. Μια εβδομάδα μετά, τα συμπτώματα δεν είχαν υποχωρήσει. Άρχισα να έχω μεγαλύτερη όρεξη και να θέλω να τσιμπάω ό,τι βρίσκω μπροστά μου. Την τρίτη εβδομάδα είχα αρχίσει να συνηθίζω το τσάι και η καθημερινότητά μου είχε αρχίσει να αλλάζει.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μετά την Οικονομάκου και άλλη εγκυμονούσα γεννάει! Στο μαιευτήριο τώρα και η..

1) Άρχισα να νιώθω πιο ήρεμη: Ο καφές απελευθερώνει αδρεναλίνη και διεγείρει το νευρικό σύστημα. Ανεβάζει την πίεση του αίματος. Άρχισα να αισθάνομαι πιο ήρεμη, δεν είχα τόσα νεύρα όπως πριν.

2) Άρχισα να κοιμάμαι καλύτερα: Ο καφές μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για έναν ήρεμο ύπνο. Έρευνα έχει δείξει ότι τα άτομα που δεν πίνουν καφέ κοιμούνται πιο βαθιά και έχουν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας.

3) Άρχισε να φεύγει το φούσκωμα από την κοιλιά: Σε πολλούς, ο καφές δεν μεταβολίζεται τόσο εύκολα προκαλώντας φούσκωμα. Είδα ότι η κοιλιά μου άρχισε να γίνεται πιο επίπεδη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι είναι αυτό το "ΤΙΝΑΦΤΟΡΕ" που έχει κατακλύσει το διαδίκτυο;

4) Άρχισα να χάνω βάρος: Συνήθιζα να πίνω τον καφέ μου με ζάχαρη και έπειτα πάντα πεινούσα. Βγάζοντάς τον από την καθημερινότητά μου, είδα ότι ένα μικρό γεύμα το πρωί ήταν αρκετό για να με κρατάει χορτασμένη μέχρι το μεσημέρι.

Πηγή: bovary.gr

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share