Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Δεν ήταν ο Κάρολος ο άνδρας που φοβόταν - Οι τραγικές στιγμές του γάμου τους

Το παρατσούκλι που έβγαλε για τον άνθρωπο που την τρόμαζε και η εισβολή στο παλάτι!

18 Ιουνίου 2021 16:13
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: Δεν ήταν ο Κάρολος ο άνδρας που φοβόταν - Οι τραγικές στιγμές του γάμου τους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μπορεί να έχουν περάσει πάνω από δύο δεκαετίες από τον τραγικό θάνατο της Πριγκίπισσας Νταϊάνα στο γνωστό τροχαίο στο Παρίσι, αλλά οι αποκαλύψεις συνεχίζονται για την ίδια, με το γάμο της με τον Κάρολο να αποδεικνύεται τραγικός, χωρίς όμως εκείνος να είναι ο άνδρας που φοβόταν.

Στις αρχές του 1996, ένας απροσδόκητος επισκέπτης έκανε την εμφάνισή του στο διαμέρισμα της πριγκίπισσας Νταϊάνα, στο παλάτι του Κένσινγκτον. Είχε φτάσει χωρίς να τον δει κανείς.

Έξι εβδομάδες νωρίτερα, η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε δώσει μια αποκαλυπτική συνέντευξη στην εκπομπή Panorama του BBC και τον Μάρτιν Μπασίρ. Το αποτέλεσμά της την είχε αφήσει τόσο ενθουσιασμένη όσο και δυστυχισμένη. Χαιρόταν που είχε δημόσια υποστήριξη, αλλά ένιωθε δυστυχισμένη επειδή γινόταν όλο και πιο ανήσυχη για το μέλλον της.

Το κόστος που δέχτηκε να δώσει τη συνέντευξη ήταν ότι το γεγονός αυτό οδήγησε τη βασίλισσα Ελισάβετ να επισπεύσει την έκδοση του διαζυγίου της με τον πρίγκιπα Κάρολο, αλλά και ότι έχανε βασικά άτομα του προσωπικού από δίπλα της. Ο γραμματέας Τύπου, Τζεφ Κρόφορντ, παραιτήθηκε τον Νοέμβριο και τώρα ο ιδιωτικός γραμματέας της, Πάτρικ Τζέφσον, είχε υποβάλει κι εκείνος την παραίτησή του.

Στην απομόνωσή της, ήταν αναπόφευκτο, ίσως, να στραφεί στον Μπασίρ. Ο άνδρας του οποίου ο μαλακός, καταπραϋντικός τρόπος την είχε καλοπιάσει και πείσει ότι είναι άξιος εμπιστοσύνης, έγινε όχι μόνο φιγούρα υποστήριξης, αλλά έμπιστος που τη βοήθησε να διαμορφώσει τη ζωή της, καθώς ο γάμος της διένυε στους τελευταίους μήνες του.

Αλλά ο Μπασίρ δεν ήταν σε καμία περίπτωση σαν τους ανθρώπους της βασιλικής αυλής που είχε χάσει. Ήταν ένας μυστικοπαθής ξένος, που είχε παγιδεύσει με ευκολία την πριγκίπισσα Νταϊάνα στα νύχια του.

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν από τη στιγμή που η συνέντευξη προβλήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1995, είχε επισκεφτεί το παλάτι μόνο μία φορά -για να πάρει μια χριστουγεννιάτικη κάρτα από την πριγκίπισσα. Τώρα επέστρεψε ξανά.

Συνήθιζε να σταθμεύει το αυτοκίνητό του στους κήπους De Vere, λίγους δρόμους μακριά από το παλάτι, και εκεί περίμενε τον μπάτλερ της πριγκίπισσας, Πολ Μπάρελ. Μάλιστα, όπως γράφει ο Ρίτσαρντ Κέι στην Dail Mail, κρυβόταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, κάτω από μια κουβέρτα, ή έμπαινε στο πορτμπαγκάζ.

Ο λόγος ήταν ξεκάθαρος: δεν θα έπρεπε να δώσει το όνομά του ή να δείξει το πρόσωπό του στην αστυνομία που φύλαγε το παλάτι. Χωρίς καταγραφή της άφιξής του, αυτό σήμαινε ότι δεν ήταν ποτέ εκεί.

Πολλοί από τους κύκλους της πριγκίπισσας πίστευαν ότι την είχε εξαπατήσει για να του δώσει τη συνέντευξη. Μέσα στο BBC άρχισαν να τίθενται ερωτήσεις σχετικά με τις μεθόδους του και υπήρχαν φήμες για το πώς το είχε καταφέρει.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα είχε πει απλά στον Ρίτσαρντ Κέι: «Ήταν το σωστό άτομο, με τις σωστές ερωτήσεις». Σε έναν άλλο φίλο της, είχε πει ότι λυπόταν τον δημοσιογράφο του BBC και «ήθελε να δώσει ώθηση» στην καριέρα του. Τραγική ειρωνεία; Το κατάφερε με καταστροφικές συνέπειες για αυτήν.

Και αυτό που παραμένει αξιοπερίεργο είναι πώς ένας άνδρας τον οποίο γνώρισε για πρώτη φορά στις 19 Σεπτεμβρίου 1995 καλωσορίστηκε θερμά στο σπίτι της μόλις επτά εβδομάδες αργότερα, με ένα συνεργείο και ένα πλήθος ερωτήσεων που κλόνιζαν τη μοναρχία.

Όμως αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι πώς, μετά την αποκλειστικότητά του, ο Μπασίρ μπήκε στη ζωή της πριγκίπισσας Νταϊάνα τόσο επιτυχώς. Στη συνέχεια, όμως, άρχισε να αναρωτιέται αν η εμπιστοσύνη της σε αυτόν ήταν βαθιά εσφαλμένη.

Όπως λέει ο δημοσιογράφος της Daily Mail, η πριγκίπισσα Νταϊάνα τού εκμυστηρεύτηκε κατά τη διάρκεια γεύματος στο παλάτι έναν χρόνο αργότερα, στις 21 Ιανουαρίου 1997, ότι φοβόταν πως ο Μάρτιν Μπασίρ δεν θα κρατούσε τα πολλά μυστικά που είχε μοιραστεί μαζί του.

Αυτό που την απασχολούσε, είπε, ήταν η ιδιωτική αλληλογραφία που του είχε επιτρέψει να πάρει και να διαβάσει. Αυτή περιελάμβανε όχι μόνο σημειώματα μεταξύ της ίδιας και του πρίγκιπα Καρόλου, αλλά και μια κρυφή επιστολή που είχε ανταλλάξει με τον πρίγκιπα Φίλιππο μετά τον χωρισμό.

Ήταν πολύ εμπιστευτικά και προσωπικά. Και τώρα οι αμφιβολίες συσσωρεύονταν στο μυαλό της για τον άνδρα, που ήταν δύο χρόνια νεότερος της και για τον οποίο πριν από λίγο καιρό πριν είχε δηλώσει ότι «μου έδωσε τα φτερά μου».

Δεδομένου ότι ήταν τόσο προσεκτική στις φιλίες της, ο τρόπος με τον οποίο ο Μάρτιν Μπασίρ έγινε τόσο απαραίτητη φιγούρα, τόσο γρήγορα, είναι μια προειδοποιητική ιστορία -και ίσως κάτι από το οποίο ο πρίγκιπας Χάρι θα μπορούσε να μάθει, σημειώνει ο Βρετανός δημοσιογράφος.

Τον Μάρτιν Μπασίρ τον σύστησε στην πριγκίπισσα Νταϊάνα ο αδελφός της, Τσαρλς Σπένσερ. «Είναι αρκετά κοντός», είπε αργότερα η πριγκίπισσα του λαού. «Τον περνούσα πολύ στο ύψος». Πράγματι, το ύψος του αργότερα την έκανε να επινοήσει ένα ιδιαίτερο ψευδώνυμο γι' αυτόν. Αλλά αυτό έγινε στο μέλλον.

Όταν η συνάντηση διαλύθηκε εκείνο το απόγευμα, ο Τσαρλς Σπένσερ υπέθεσε ότι ήταν η τελευταία φορά που η αδερφή του είχε δει και είχε ακούσει τον Μπασίρ. Κατά τη διάρκεια 90 λεπτών, σύμφωνα με μαρτυρίες που παρουσιάστηκαν στην έρευνα, ο Μπασίρ έκανε μια σειρά από εξωφρενικούς ισχυρισμούς για τη βασιλική οικογένεια, για τα μέλη της αυλής και για τους φίλους της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Ο αδερφός της τής ζήτησε συγγνώμη που της σπατάλησε τον χρόνο γνωρίζοντάς της τον Μπασίρ, όμως εκείνη είχε γοητευτεί -όχι ερωτικά- και είχε κανονίσει να ξανασυναντηθεί μαζί του.

Το γεγονός ότι δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός είχε μεγάλη σημασία, είπε. «Δεν ήταν μεγάλο όνομα και το βρήκα πολύ καθησυχαστικό».

Οι τραγικές στιγμές στο γάμο και... το τέλος του έρωτα

Στις 29 Ιουλίου 1981, η νεαρή Νταιάνα Σπένσερ γινόταν επίσημα σύζυγος του πρίγκιπα Καρόλου και μέλλουσα βασίλισσα της μεγάλης Βρετανίας, μπροστά σε 3.500 άτομα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο. Το μυστήριο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος του Canterbury.

Τον αποκαλούν «γάμο του αιώνα» και είναι, αν σκεφτεί κανείς τον απίστευτο αριθμό του κόσμου που συγκέντρωσε- άγγιξε τα 600.000 – και που ήρθε από κάθε γωνιά του πλανήτη για να τον παρακολουθήσει από κοντά. Πλήθος ανθρώπων, είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο δρόμο από το Clarence House, μέχρι τον καθεδρικό ναό του St Paul’s για να παρακολουθήσουν την πομπή που μετέφερε τη νύφη.

Η Lady D. φορούσε ένα μεταξωτό νυφικό, με ταφτά και δαντέλα του οίκου Elizabeth & David Emanuel, το οποίο ήταν στολισμένο με 10.000 πέρλες και είχε μια πολύ μακριά ουρά που έφτανε τα 25 μέτρα. Τα μαλλιά της Lady Diana κοσμούσε μια διαμαντένια τιάρα, όπως άλλωστε άρμοζε σε μια πριγκίπισσα. Η ανθοδέσμη της είχε γαρδένιες, κίτρινα τριαντάφυλλα και κισσούς.

Η γαμήλια τελετή διήρκησε μία ώρα και μετά το τέλος της, ο ο Κάρολος και η Νταϊάνα αποχώρησαν για το παλάτι του Μπάκιγχαμ για να γιορτάσουν το ευτυχές γεγονός. Οι νεόνυμφοι πέρασαν τη νύχτα του γάμου τους στο Broadlands, το ίδιο αρχοντικό όπου οι γονείς του Καρόλου πέρασαν την πρώτη νύχτα του γάμου τους. Λίγες ημέρες αργότερα, το ζευγάρι έκανε κρουαζιέρα με το βασιλικό γιοτ, Brittania, στη Μεσόγειο για 11 ημέρες.

Τα λάθη που έγιναν στο γάμο μπορεί να θεωρηθούν εκ των υστέρων …οιωνός. Αλλά η Πριγκίπισσα Νταϊάνα δεν είπε σωστά το όνομα του Πρίγκιπα Κάρολου την ώρα που αντάλλαζαν τους όρκους στην Αγία Τράπεζα. Βέβαια το λάθος της δεν ήταν τόσο τραγικό, καθώς η Νταϊάνα απλά είχε μπερδευτεί στη σειρά με την οποία θα έπρεπε να πει τα ονόματα, λέγοντας «Φίλιππος Κάρολος Αρθούρος Γεώργιος» και όχι το σωστό, δηλαδή «Κάρολος Φίλιππος Αρθούρος Γεώργιος».

Οι αναποδιές όμως δεν τελείωσαν εκεί, καθώς λίγο μετά και ο Πρίγκιπας Φίλιππος μπέρδεψε τον όρκο του, ξεχνώντας κάποιες σημαντικές λέξεις. Επίσης την ώρα του μυστηρίου ένας παράνυμφος άρχισε να κλαίει, ενώ φημολογείται πως η Νταϊάνα είχε την ημέρα του γάμου της απίστευτο πονοκέφαλο λόγω της βαριάς τιάρας που φορούσε.

Στο βιβλίοο που υπογράφει η Σάντι Μπέντελ Σμιθ, συγγραφέας και βασιλική βιογράφος, ρίχνει μια σπάνια ματιά στον ταραχώδη γάμο του πρίγκιπα Καρόλου με την πριγκίπισσα Νταϊάνα. «Πρίγκιπας Κάρολος: Τα πάθη και τα παράδοξα μιας απίθανης ζωής» είναι ο τίτλος του βιβλίου και η συγγραφέας αποκαλύπτει ότι ο Πρίγκιπας της Ουαλίας δεν ήθελε ποτέ να παντρευτεί την αγαπημένη πριγκίπισσα και μητέρα των παιδιών του.

Σύμφωνα με τα γραφόμενά της, ο πρίγκιπας Κάρολος όχι μόνο δεν ήταν χαρούμενος την ημέρα πριν από τον βασιλικό γάμο με την Νταϊάνα αλλά πέρασε το βράδυ κλαίγοντας. Η οικειότητα μεταξύ του ζευγαριού χάθηκε μόλις τρία χρόνια μετά τον γάμο τους, το σεξ σταμάτησε και άρχισαν να κοιμούνται σε διαφορετικές κρεβατοκάμαρες. Από το 1986 και μετά, Κάρολος και Νταϊάνα χώρισαν τους δρόμους τους. Το 1996 η «πριγκίπισσα του κόσμου» ερωτεύτηκε τον εκπαιδευτή ιππασίας της, τον Τζέιμς Χιούιτ και σύναψε σχέση μαζί του.

Ο Κάρολος είχε ήδη αρχίσει τότε να την απατά με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, τη γυναίκα που σημάδεψε από την πρώτη στιγμή τη ζωή του και έγινε στη συνέχεια σύζυγός του.

Το βιβλίο, όμως, αποκαλύπτει και αρκετές «σκοτεινές» στιγμές του γάμου τους. Η πριγκίπισσα Νταϊάνα ήταν τόσο δυστυχισμένη που έπεσε εσκεμμένα από την σκάλα ενώ ήταν τριών μηνών έγκυος. Την ίδια ώρα, έκανε απόπειρα αυτοκτονίας κόβοντας τις φλέβες της με ένα κομμάτι τζαμιού. «Πώς μπορεί να τα έκανα όλα τόσο λάθος;», έγραψε ο πρίγκιπας Κάρολος σε κάποιον έμπιστο φίλο του, όπως αποκαλύπτει το βιβλίο. Ένας φίλος της οικογένειας αποκάλυψε στην βιογράφο ότι ο Κάρολος ουδέποτε ήταν ερωτευμένος με την γυναίκα που «έκλεψε» την καρδιά της Βρετανίας αλλά και του υπόλοιπου κόσμου. «Ο Κάρολος δεν ήταν ερωτευμένος. Δεν ήταν έτοιμος ψυχολογικά», ομολόγησε ένας φίλος του.

Την ίδια ώρα, αποκαλύπτεται ότι η Νταϊάνα ήταν αρκετά σκληρή με τον Κάρολο, κοροϊδεύοντάς τον και λέγοντάς του ότι ποτέ δεν θα γίνει βασιλιάς. «Τον χτυπούσε στο κεφάλι όταν προσευχόταν τα βράδια. Ο Κάρολος αντιμετώπιζε την απίστευτη και συχνά εξοργιστική συμπεριφορά της Νταϊάνα προσπαθώντας να της αποσπάσει την προσοχή και μετά από χρόνια, εγκαταλείποντάς την», αναφέρει το βιβλίο, που παράλληλα επιβεβαιώνει κάτι που οι κύκλοι της βρετανικής ελίτ «ψιθυρίζουν» εδώ και πολλά χρόνια.

«Δεν ήθελε ποτέ να την παντρευτεί. Ήθελα να την αντικαταστήσει με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς αλλά οι πιέσεις από τους βασιλικούς κύκλους κράτησαν χώρια τον Κάρολο και την Καμίλα για πολλά χρόνια», λέει το βιβλίο, και συμπληρώνει: «Το 1980, πάνω από μια δεκαετία μετά την σεξουαλική επανάσταση, ο Κάρολος ήταν στριμωγμένος από το βασιλικό έθιμο να παντρευτεί παρθένα ή τουλάχιστον μια γυναίκα που φαινομενικά θα μπορούσε να πείσει ότι είναι παρθένα. Αναγκάστηκε, στην ουσία, να παντρευτεί πολύ νεότερη γυναίκα. Η διαφορά 12 ετών μεταξύ τους ήταν αγεφύρωτη».

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share