Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Λίαμ Νίσον: Ο… μποξέρ που κατέκτησε το Χόλιγουντ

Το συναρπαστικό story του διάσημου Βορειοϊρλανδού ηθοποιού στο "μικροσκόπιο" του Athensmagazine.gr

8 Ιουνίου 2021 09:17
Λίαμ Νίσον: Ο… μποξέρ που κατέκτησε το Χόλιγουντ

Ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους και αγαπημένους ηθοποιούς τους Χόλιγουντ, ο Λίαμ Νίσον, έκλεισε χθες (7/6/2021) τα 69 του χρόνια. Το Athensmagazine.gr του εύχεται «χρόνια πολλά» με ένα special αφιέρωμα. Απολαύστε το!

Ο Λίαμ Νίσον γεννήθηκε στη Βόρεια Ιρλανδία στις 7 Ιουνίου 1952 και μεγάλωσε με το μύθο της ιρλανδικής κόντρας Βορείων και Νοτίων. Έκανε διάφορες δουλειές με σκοπό να εξοικονομήσει κάποια χρήματα. Από βοηθός αρχιτέκτονα, οδηγός φορτηγού, έως… ερασιτέχνης μποξέρ!

Η αλήθεια είναι, πάντως, πως ο Λίαμ ανέκαθεν επιθυμούσε σφόδρα την καριέρα του εκπαιδευτικού για το κολλέγιο Διδασκαλίας του Μπέλφαστ. Η τύχη δεν αποδείχτηκε τόσο γενναιόδωρη μαζί του, αλλά η ζωή του «έγνεψε» με νόημα να αναζητήσει αλλού την Ιθάκη των ονείρων του. Στα 15 του χρόνια αποχαιρέτησε την πυγμαχική καριέρα όταν πήγε να σπάσει τη μύτη του σε αγώνα στη Βόρεια Ιρλανδία! Σαν γνήσιος Ιρλανδός μαχητής συνέχισε να διεκδικεί το πρωτάθλημα.

Μια ανέλπιστη διακοπή ρεύματος -κατά την διάρκεια ενός αγώνα πρωταθλήματος- όμως θα αποτελέσει το έναυσμα για την οριστική αποχώρησή του από τον χώρο της πυγμαχίας. Η καλλιτεχνική του μέχρι τότε διαδρομή και το ταλέντο του στην υποκριτική τέχνη θα τον αποζημιώσουν; Θα το διαπιστώσετε παρακάτω… Σχετικά με την υποκριτική πάντως, ο πάντα απρόβλεπτος στις δηλώσεις του προς τον Τύπο Λίαμ, δε διστάζει να δηλώσει: «Όχι, δεν έχω εμμονή με την υποκριτική. Όταν έχεις πάθος γι’ αυτό που αγαπάς, γίνεται πραγματικά μια δημιουργική διαδικασία».

Το ντεμπούτο του ο Λίαμ Άρθουρ Νίσον (όπως είναι το πλήρες όνομά του) το έκανε με το θεατρικό έργο «Οι Αναστημένοι Άνθρωποι» (Rizen people, 1976). Λίγο αργότερα συμμετέχει στον Excalibur (1981), όπου αναβιώνει ο μύθος του Βασιλιά Αρθούρου. Ένα μεγάλο κεφάλαιο για την καριέρα του θα ανοίξει όταν θα συνεργαστεί με τον κορυφαίο σκηνοθέτη ταινιών επιστημονικής φαντασίας, Τζορτζ Λούκας, στο πολυθρύλητο Star Wars: Επεισόδιο Ι - Η Αόρατη Απειλή (1999).

Οι φήμες παρ' όλα αυτά ανέφεραν ότι η σχέση τους δεν ήταν και η καλύτερη παρά την επιτυχία και την εμπορικότητα που σημείωσε η ταινία. Ήταν όμως έτσι; Ο ίδιος ο Νίσον σε συνέντευξη του έχει δηλώσει: «Στη σχέση μου με τον Λούκας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Απλά είναι σκληρός και απαιτητικός με την δουλειά του. Αυτό είναι όλο, όλα τα άλλα είναι φήμες».

Πριν από το μεγάλο «μπαμ» με τη συμμετοχή του στο Star Wars o Νίσον «ανέβηκε» τα σκαλοπάτια της καταξίωσης αρκετά κοπιαστικά. Ο ρόλος του βουβού ανθρώπου στον Ύποπτο (1987) απετέλεσε το πρώτο βήμα για το δρόμο προς την επιτυχία. Άλλα δύο βήματα έγιναν όταν έπαιξε τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Dark man (1990) όπως και με τη συμμετοχή του στην ταινία Οι Σύζυγοι (1992).

Μετά από δύο χρόνια στο θέατρο του Μπέλφαστ, ο Νίσον αποφασίζει να κάνει από νωρίς μια ποιοτική στροφή στην ακόμα «εκκολαπτόμενη» καριέρα του, πηγαίνοντας από το Μπέλφαστ στο Δουβλίνο και το θέατρο Abbey όπου και καλείται να παίξει πιο κλασσικούς ρόλους. Μετά από ένα σύντομο «αγροτικό» σε μια σειρά από ταινίες και μίνι σειρές έρχεται η ώρα που θα αποδείξει πλέον ότι μετά την «ειδικότητα» του σε ρόλους χαρακτήρων, κυρίως όπως αυτός του βουβού ανθρώπου στην ταινία ο Ύποπτος (1987) ή αυτοί στο άλμα της Πίστης και στους Συζύγους (1992) ήρθε… για να μείνει!

Η αρχή για τον Λίαμ Άρθουρ Νίσον και τα πρώτα διαπιστευτήρια όσον αφορά στο ταλέντο του δίνονται με την πρώτη μεγάλη συνεργασία του με τον Στίβεν Σπίλμπεργκ που τον τοποθετεί στα «μεγάλα σαλόνια» του Σινεμά, στον ρόλο του Όσκαρ Σίντλερ στην ταινία «Η Λίστα του Σίντλερ» (1993). Ο Σπίλμπεργκ διακρίνει το ταλέντο του στην ταινία «το Άλμα της πίστης» και δίνει την ευκαιρία στον νεαρό Βορειοϊρλανδό ηθοποιό να κάνει το μεγάλο άλμα με τον πρώτο του πραγματικά μεγάλο ρόλο.

Ευκαιρία που ο ίδιος ο Νίσον δεν αφήνει να πάει χαμένη. Προτείνεται για τη χρυσή σφαίρα από την Ακαδημία του Αμερικάνικου κινηματογράφου και ο δρόμος για το Μπρόντγουεϊ ανοίγει διάπλατα και τον υποδέχεται με το έργο «Άννα Κρίστι» όπου συμπρωταγωνιστεί με την μέλλουσα σύζυγο του Νατάσσα Ρίτσαρσον. Το ταλέντο του δικαιώνεται για πρώτη φορά και μάλιστα πανηγυρικά, αφού του απονεμήθηκε το βραβείο «Τόνυ Μπρόντγουεϊ» για την ερμηνεία του στο συγκεκριμένο έργο.

Η επιστροφή στην μεγάλη οθόνη… και στις ρίζες

Μετά λοιπόν από μια πρώτη περίοδο γεμάτη από θέατρο και τις προαναφερθείσες ταινίες που τον καθιέρωσαν ως έναν αρκετά αξιοπρεπή ρολίστα ο Λίαμ Νίσον «γυρίζει σελίδα» δουλεύοντας με τις Τζούντι Φόστερ και Νατάσσα Ρίτσαρσον στην ταινία Nell (1994).

Ο Λίαμ Νίσον και η απώλεια της συζύγου του

Η μοίρα όμως «υφαίνει» τον ιστό της περίτεχνα για τον ΒορειοΙρλανδό ηθοποιό και τον «καλεί» να υποδυθεί τον Σκωτσέζο Χαιλάντερ (Scottish Hailander-1994) Μπόμπ Ρόι, όπως επίσης και τον Ιρλανδό επαναστάτη Μάικλ Κόλινς (1995). Οι μνήμες από τα παιδικά χρόνια του Νίσον στην Ιρλανδία επιστρέφουν, και μαζί τους επιστρέφει και το πάθος που τον χαρακτηρίζει από μικρό παιδί, αλλά και το αίσθημα της αδικίας, αφού ο Νίσον ως παιδί δεν μπορούσε ν' αντέξει την διάσπαση του ίδιου του λαού του.

Το γλυκό φαίνεται να «δένει» την στιγμή που τιμήθηκε με το αξίωμα του Αξιωματικού της ανώτατης Βρετανικής Αυτοκρατορίας από την Βασίλισσα Ελισσάβετ το 1999, ενώ η δεύτερη τιμή για τον Νίσον ήρθε όταν συμπεριλήφθηκε στους καταλόγους τιμής για το ίδιο αξίωμα, αλλά για διαφορετικό λόγο. Τούτη την φορά για την πολύτιμη προσφορά του στο θέατρο (Πρωτοχρονιά 1999).

Η τριβή με «γήινους» ρόλους και ο θάνατος της συζύγου

Τα τελευταία χρόνια της καριέρας του Νίσον διαπνέονται από ρόλους που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «καθημερινοί», ειδικά όσον αφορά στις άκρως επιτυχείς ερμηνείες του στο «έπος» του Μάρτιν Σκορτσέζε Οι Συμμορίες της Νέας Υόρκης (2002) όπου υποδύεται τον ιερέα Βαλλόν ή όταν υποδύεται τον άνθρωπο που συμβάλλει στην εκπαίδευση του Μπάτμαν, στην ταινία Batman begins (2005).

Ένα πολύ κομβικό σημείο το που καταδεικνύει την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του Νίσον έχει να κάνει με το τραγικό συμβάν του θανάτου της αγαπημένης του γυναίκας το οποίο συνέβη την περίοδο των γυρισμάτων της ταινίας Χλόη (2009). Μία καθημερινή μέρα όπου ο Νίσον και η σύζυγός του Νατάσσα είχαν πάει για σκι (σ.σ. λάτρευε το συγκεκριμένο άθλημα ο Νίσον) έμελλε να είναι η τελευταία ανέμελη για το ευτυχές ζεύγος. Οι «τίτλοι τέλους» έπεσαν για την άτυχη Νατάσσα Ρίτσαρσον στις 18 Μαρτίου 2009 όταν το αιμάτωμα στο κεφάλι που είχε υποστεί από την πτώση την ώρα που έκανε σκι έμελλε να αποβεί μοιραίο. Ο Λίαμ Νίσον μολονότι ψυχικό ράκος βρίσκει το σθένος σε μια τόσο δύσκολη στιγμή της ζωής του να δηλώσει: «Κάνουμε καλή ζωή με τα παιδιά μου. Για να είμαι ειλικρινής, είμαστε ευτυχείς ζώντας την κάθε μέρα όπως έρχεται»

Η συνεργασία με την Λίνεϊ και το… σαιξπηρικό παρελθόν

Η συνεργασία του με την Λάουρα Λίνεϊ είναι μια από αυτές που θα μνημονεύει ο Λίαμ Νίσον. Η σκηνική συνύπαρξη μαζί της στο Τhe Crucible σε μια παράσταση του Μπρόντγουεϊ, στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία με τους δύο ηθοποιούς να δηλώνουν ότι αναβίωσαν το αίσθημα ενός παντρεμένου ζευγαριού. Εκτός από τη θεατρική συνεργασία με την Λίνεϊ έχουν ακόμα «ενωθεί» στη μεγάλη οθόνη στις ταινίες και Love actually (2003) και Kinsey (2004).

Μία ενδιαφέρουσα υποκριτική περίοδος στην καριέρα του Λίαμ Νίσον χαρακτηρίζεται εκείνη που ενσαρκώνει με ιδιαίτερη επιτυχία μια ευρεία γκάμα σαιξπηρικών ρόλων όπως αυτός του Άμλετ στο ομώνυμο έργο, ο ρόλος του στον Ριχάρδο τον δεύτερο, καθώς και στο έργο «Όλα είναι καλά όταν στο τέλος τελειώνουν καλά», όντας μέλος του Θεατρικού Σαιξπηρικού Φεστιβάλ του Δουβλίνου.

12+1 πράγματα που αξίζει να γνωρίζετε για τον Λίαμ Νίσον

  • Επιλέχθηκε από το περιοδικό Empire ως ένας από τους πιο σέξι αστέρες στην κινηματογραφική ιστορία (# 74) (1995).
  • Του απονεμήθηκε το βραβείο ΟΒΕ (Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας) για τις πολύτιμες υπηρεσίες του στο θέατρο.
  • Τα παιδιά που απέκτησε με την Νατάσσα Ρίτσαρσον: Μάικλ Ρίτσαρντ Αντόνιο Νίσον (γεννημένος στις 22 Ιουνίου 1995) και Τζάκ Ντάνιελ Νίσον (γεννημένος στις 27 Αυγούστου 1996).
  • Κέρδισε μια υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον εφημερίδων, οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι ο γάμος του είχε προβλήματα (Οκτώβριος 1998).
  • Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με τις ηθοποιούς: Έλεν Μίρεν, Τζούλια Ρόμπερτς, Μπρουκ Σίλντς, Μπάρμπαρα Στρέισαντ και την τραγουδίστρια Σινέντ Ο’ Κόνορ.
  • Συνεργάστηκε με τη μετέπειτα σύζυγό του, επίσης ηθοποιό Nατάσσα Ρίτσαρσον, στην τηλεόραση για την μίνι-σειρά «Ellis Island» (1984).
  • Επιλέχθηκε ως «αντικαταστάτης» του Πιρς Μπρόσναν για τον ρόλο του Τζέιμς Μπόντ, στην ταινία GoldenEye (1995).
  • Για ένα μικρό διάστημα φοιτά στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κουϊν του Μπέλφαστ, όμως αποτυγχάνει να περάσει ένα μάθημα σε μία εξεταστική και σταματά πρόωρα.
  • Ήταν υποψήφιος για τον ρόλο του Βάν Χέλσινγκ στην ταινία Dracula (1992) (σύμφωνα με πληροφορίες επιθυμούσε διακαώς τον ρόλο), εντούτοις, απορρίφθηκε όταν ο Άντονι Χόπκινς έδειξε ενδιαφέρον για τον ρόλο και τελικά τον πήρε.
  • Επιλέχτηκε για τον ρόλο του Γκάουεϊν στο έργο Excalibur (1981), κυρίως λόγω του σκηνοθέτη Τζον Μπούρμαν, ο οποίος ήθελε έναν μεγαλόσωμο άνδρα για το συγκεκριμένο ρόλο.
  • Είναι επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου του CDS (Διάσκεψη των Δραματικών Σχολών της Μεγάλης Βρετανίας), η οποία περιλαμβάνει, επίσης, τους: Άντονι Χόπκινς, Μπράιαν Κόξ, Ρίτσαρντ Χάρρις, Πίτερ Ο’ Τούλ και Τζέρεμι Άιρονς.
  • Σε μια συνέντευξή του, πριν αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία «Η λίστα του Σίντλερ», δηλώνει αφοπλιστικά: «Πριν παίξω στην ταινία δεν περίμενα πως ένα κινηματογραφικό έργο μπορεί να «εμπνεύσει» κοινωνικές αλλαγές. Κάνοντας περιοδείες σε όλο τον κόσμο για την διαφήμιση της ταινίας αντιλήφθηκα την τρομερή δύναμη που έχει η εικόνα στον κινηματογράφο!».
  • Ήταν η πρώτη επιλογή για τον ρόλο του Βασιλιά Φιλίππου της Μακεδονίας από τον Όλιβερ Στόουν για την ταινία «Αλέξανδρος» (2004), πριν αυτός ανατεθεί στον Βαλ Κίλμερ.

Απολαύστε στο βίντεο που ακολουθεί αποσπάσματα από τις 10 καλύτερες ταινίες του Λίαμ Νίσον:

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share