Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Μόργκαν Φρίμαν: Αφιέρωμα στη "μαύρη δύναμη" του Χόλιγουντ

Άγνωστες πτυχές από τη ζωή και την καριέρα του διάσημου Αφροαμερικανού ηθοποιού

2 Ιουνίου 2021 14:17
Μόργκαν Φρίμαν: Αφιέρωμα στη

Με αφορμή τα χθεσινά (1/6) γενέθλια του Μόργκαν Φρίμαν, το Athensmagazine.gr αφηγείται άγνωστες πτυχές από τη ζωή και τη σπουδαία καριέρα του διάσημου ηθοποιού, που αισίως έκλεισε τα 84 του χρόνια.

Αν η υπομονή είναι η αρετή των σοφών ανδρών, τότε ο Μόργκαν Φρίμαν ανήκει οπωσδήποτε σ’ αυτούς! Ξεκινώντας κυριολεκτικά από το «μηδέν», χωρίς πολλές φορές να μπορεί να εξασφαλίσει το φαγητό της ημέρας, ο διάσημος πλέον Αφροαμερικανός ηθοποιός, κατάφερε να έχει υπό την ιδιοκτησία του περιουσία σε Μισισιπή, Νέα Υόρκη, Λος Άντζελες, Παρθένες Νήσους και έναν τραπεζικό λογαριασμό πολλών εκατομμυρίων δολαρίων!

Ο Μόργκαν Πόρτερφιλντ Φρίμαν Τζιούνορ, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε την 1η Ιουνίου 1937 στο Μέμφις. Με τον πατέρα του να ασκεί το επάγγελμα του κουρέα και τη μητέρα του να γυρίζει από σπίτι σε σπίτι ως καθαρίστρια, η οικονομική κατάσταση της πολυμελούς οικογένειας Φρίμαν (πέντε αγόρια κι ένα κορίτσι) δεν επέτρεπε καμία απολύτως πολυτέλεια.

Η ανάγκη τούς ώθησε να μετακομίσουν στο Σικάγο μπας και βρεθεί θέση εργασίας σε κάποιο εργοστάσιο με το νεαρό -τότε- Μόργκαν να μένει με τους γονείς του πατέρα του στο Τσάρλεστον του Μισισιπή, χωρίς μάλιστα, τον πρώτο καιρό, να πηγαίνει στο σχολείο. Τα μαθήματα, εξάλλου, όπως και οι επιδόσεις του στον αθλητισμό, δεν υπήρξαν το «φόρτε» του, σε αντίθεση με την κλίση που επέδειξε από πολύ νωρίς στη μουσική και στο θέατρο.

Ήδη σε ηλικία 9 ετών είχε πραγματοποιήσει το ντεμπούτο στο… θεατρικό σανίδι του σχολείου του, κρατώντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ στα 14 του κέρδισε το πρώτο του βραβείο σε διαγωνισμό δραματικού ρόλου. Αυτή η πρωτιά, του έδωσε το ερέθισμα να μετατραπεί σε έναν επιμελή μαθητή, ο οποίος άρχισε σιγά να εξελίσσεται σε ποικίλα επίπεδα.

Η… αεροπορία και τα πρώτα δύσκολα χρόνια

Από παιδί ο Μόργκαν Φρίμαν αισθανόταν μια ακαταμάχητη έλξη για τις πολεμικές ταινίες και τα αεροπλάνα παρότι το πρώτο φιλμ που θυμάται είναι ο «Κινγκ Κονγκ»! Η κατάταξή του, αμέσως μετά την ενηλικίωσή του, στην πολεμική αεροπορία έμοιαζε -και τελικά αποδείχθηκε- ως φυσικό επακόλουθο. Η παρουσία του εκεί, ωστόσο, δεν έμελλε να διαρκέσει παρά μόλις τρία χρόνια (σ.σ. εργάστηκε από το πόστο του μηχανικού) κι ενώ έφτασε μια ανάσα από το να γίνει πιλότος μαχητικού αεροσκάφους (σ.σ. έχει στην κατοχή του δίπλωμα πιλότου)! «Αισθανόμουν ότι καθόμουν στη μύτη μιας βόμβας» θα εξηγήσει ο ίδιος πολλά χρόνια αργότερα.

Μόργκαν Φρίμαν: Η μαύρη δύναμη του Χόλιγουντ

Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, τα παρατάει όλα και μετακομίζει στο Λος Άντζελες για να γίνει ηθοποιός. Με τον Γκάρι Κούπερ να τον εμπνέει και όντας… απένταρος, παρακολουθεί δωρεάν μαθήματα υποκριτικής, χορού και φωνητικής, αλλά δεν καταφέρνει να κάνει κάτι ουσιαστικό (σ.σ. δούλεψε ως δακτυλογράφος και τίποτα περισσότερο) και αναγκάζεται να φύγει για τη Νέα Υόρκη, κάνοντας οντισιόν όπου βρει!

Με το στομάχι να γουργουρίζει φτάνει στο σημείο να ζητήσει τη βοήθεια φίλων προκειμένου να επιβιώσει. Τελικά, θα καταφέρει να περάσει τις πύλες του Μπρόντγουεϊ, πραγματοποιώντας το ντεμπούτο του το 1967. Τα 72 δολάρια την εβδομάδα ασφαλώς και δεν του έλυσαν το οικονομικό του πρόβλημα, αποτέλεσαν ωστόσο μια αρχή μιας οικονομικής πορείας που έμελλε στη συνέχεια να εξελιχθεί σε χρυσοφόρα για τον ταλαντούχο ηθοποιό!

Από το θεατρικό σανίδι πέρασε στην τηλεόραση (σ.σ. έγινε ευρέως γνωστός στο αμερικανικό κοινό χάρη στη συμμετοχή του στη σαπουνόπερα «Another World», αλλά κυρίως υποδυόμενος τον «Easy Reade») στην παιδική εκπομπή «The Electric Company») κι από κει στον κινηματογράφο με το φιλμ «Who Says I Can’t Ride a Rainbow» (1971).

Με όνομα «βαρύ»

Χωρίς να αφήσει τις θεατρικές του εμφανίσεις, όπου μάλιστα διέπρεψε φτάνοντας να προταθεί για βραβείο καλύτερου ηθοποιού (1978), ο Φρίμαν ανταμείφθηκε για την υπομονή του και εξελίχθηκε σε τεράστιο όνομα του παγκόσμιου σινεμά.

Έγινε 84 ετών ο Μόργκαν Φρίμαν

Έχοντας προταθεί συνολικά πέντε φορές για Όσκαρ με τις ερμηνείες του στα φιλμ «Το Δόκανο», «Ο Σοφέρ της Κυρίας Ντέιζι», «Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ», «Million Dollar Baby» (όπου απέσπασε τελικά το πολυπόθητο αγαλματίδιο Β’ Ανδρικού ρόλου το 2005) και στο βιογραφικό φιλμ «Ανίκητος», όπου υποδύεται ιδανικά τον Νέλσον Μαντέλα, κατά πολλούς θεωρείται σήμερα ο κορυφαίος εν ζωή ηθοποιός!

Ο ίδιος υποστηρίζει με πολλή μετριοφροσύνη ότι «απλά στάθηκα τυχερός», όμως ποιος δεν πιστεύει άραγε ότι η τύχη βοηθάει τους ικανούς; Το 1997, το βρετανικό περιοδικό «Empire» τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 100 μεγαλύτερους σταρ του κινηματογράφου όλων των εποχών.

Τυχαίο; Δε νομίζουμε! Άλλωστε ο Μόργκαν Φρίμαν μπόρεσε να καταρρίψει καταστημένα, που άλλοτε φάνταζαν τόσο απίθανο να σπάσουν όπως η απόδραση του συμπρωταγωνιστή του, Τιμ Ρόμπινς, στο αριστουργηματικό «Τελευταία Έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ»! Για να εξηγούμαστε, ο 84χρονος σήμερα ηθοποιός ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός που υποδύθηκε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ (στο «Deep Impact» το 1998), αλλά και τον… Θεό (στο «Bruce Almighty» 2003 για πρώτη φορά και στο «Evan Almighty» τέσσερα χρόνια μετά).

Οι υποκριτικές του ικανότητες και η χαρακτηριστική του φωνή έγιναν σήμα κατατεθέν της επιτυχίας και της εμπορικότητας, κατατάσσοντάς τον ανάμεσα στις κορυφαίες προσωπικότητες της κινηματογραφικής βιομηχανίας και μετατρέποντάς τον φυσικά σε «είδωλο» των απανταχού Αφροαμερικανών.

Ακόμα κι όταν δεν κατείχε τον κεντρικό ρόλο της ταινίας στην οποία συμμετείχε, ο Μόργκαν Φρίμαν κατάφερνε να κλέβει την παράσταση. Όπως για παράδειγμα στο φιλμ «Ο Ρομπέν των Δασών» στο πλάι του Κέβιν Κόστνερ ή στο «Ξέσπασμα» δίπλα σε ηθοποιούς κολοσσούς όπως ο Ντάστιν Χόφμαν και ο Ντόναλντ Σάδερλαντ, το βάθος της ερμηνείας του έκανε τους ήρωες που υποδυόταν να ξεχωρίζουν.

Ακόμα και στο «Σέβεν» όπου ο ευνοούμενος από το σταρ-σίστεμ του Χόλιγουντ Μπραντ Πιτ απέδειξε ότι εκτός από… γόης είναι και καλός ηθοποιός, ο Φρίμαν έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και μαζί το βραβείο του «Ηθοποιού της Χρονιάς» από τον Κύκλο Κριτικών του Λονδίνου και το Βραβείο Saturn «Καλύτερου Ηθοποιού».

Άγνωστες πτυχές από τη ζωή και την καριέρα του Μόργκαν Φρίμαν

  • Στον (ελάχιστο) ελεύθερο χρόνο του, χαλαρώνει κάνοντας ιππασία. Στα χόμπι του συγκαταλέγονται, επίσης, συλλογές από χρυσά νομίσματα και σπάνια γραμματόσημα.
  • Είναι αριστερόχειρας.
  • Μιλάει άπταιστα τη γαλλική γλώσσα.
  • Έχει παντρευτεί και χωρίσει 2 φορές και έχει 4 παιδιά.
  • Είναι ο μοναδικός Αφροαμερικανός που έχει παίξει σε τρεις βραβευμένες με Όσκαρ ταινίες (Driving Miss Daisy (1989), Unforgiven (1992) και Million Dollar Baby (2004).
  • Το 1993 έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στο «Bopha».
  • Έχει την δική του εταιρεία παραγωγής ταινιών, την «Revelation Entertainment».
  • Το 2001 άνοιξε εστιατόριο στην πόλη Κλαρκσντέιλ των ΗΠΑ. Έχει επίσης άλλα δύο μπαρ-εστιατόρια.
  • Ήταν μέλος της κρητικής επιτροπής στο φεστιβάλ του Βερολίνου το 1994.
  • Φυλάει το Όσκαρ που κέρδισε το 2005 σε ένα ντουλαπάκι στο γραφείο του, το οποίο έχει κατασκευάσει ένας καλός του φίλος.
  • Το 2006 το όνομα του κατοχυρώθηκε ως εμπορικό σήμα από το Αμερικανικό Γραφείο Πατεντών και Trademark.
  • Το 2008 κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Τελικά τη «γλίτωσε» με έναν σπασμένο χέρι και ένα μικρότερο τραύμα στον ώμο.
  • Όταν κάποτε ο Νέλσον Μαντέλα ρωτήθηκε για το ποιος θα μπορούσε να τον υποδυθεί στον κινηματογράφο, ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης δεν χρειάστηκε να σκεφτεί πολύ πριν απαντήσει «ο Μόργκαν Φρίμαν». Η επιθυμία του πραγματοποιήθηκε το 2009 όταν ο Φρίμαν υποδύθηκε τον Μαντέλα στην ταινία «Ακίνητος».
  • Με τον Κλιντ Ίστγουντ έχει συνεργαστεί τρεις φορές: στους «Ασυγχώρητους», στο «Μillion dollar baby» και στο «Ανίκητος».

Απολαύστε τις 10 καλύτερες ερμηνείες του Μόργκαν Φρίμαν στο video που ακολουθεί:

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share