Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Ολυμπιακή: Όταν τρώγανε οι επιβάτες με χρυσά κουτάλια και οι αεροσυνοδοί ήταν μοντέλα του Pierre Cardin

«Χρυσές» εποχές με υπογραφή Ωνάση

23 Μαΐου 2021 09:33
Ολυμπιακή: Όταν τρώγανε οι επιβάτες με χρυσά κουτάλια και οι αεροσυνοδοί ήταν μοντέλα του Pierre Cardin
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Ολυμπιακή Αεροπορία έχει γράψει τη δική της ιστορία στο παγκόσμιο στερέωμα, αναφορικά με τον τομέα των πτήσεων, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές, από την εποχή του Αριστοτέλη Ωνάση μέχρι τις πιο πρόσφατες μέρες.

Τον Ιούλιο του 1956 οι αεροπορικές συγκοινωνίες της Ελλάδας περνάνε μετά από συμφωνία με το Ελληνικό Κράτος στα χέρια του Αριστοτέλη Ωνάση, που ήταν μεν ένας ανοιχτοχέρης, αλλά γνωρίζοντας τι θα επερχόταν στην χώρα. Η «Ολυμπιακή Αεροπορία» ξεκινά τη λειτουργία της στις 6 Απριλίου 1957.

Ολυμπιακή πτήση

Το φαγητό και τα χρυσά κουτάλια

Εκείνη την εποχή το φαγητό δινόταν στους επιβάτες σε επίχρυσα σερβίτσια, οι αεροσυνοδοί και οι πιλότοι φορούσαν στολές υψηλής ραπτικής και η πορεία της εταιρείας ήταν συνεχώς ανοδική.

Ο θάνατος του Αλέξανδρου Ωνάση σε αεροπορικό δυστύχημα το 1972 θα ορίσει την αρχή του τέλους για την εταιρεία. Λίγους μήνες αργότερα ο Αριστοτέλης Ωνάσης πουλά την Ο.Α. στο ελληνικό δημόσιο και το 1975 πεθαίνει.

Ολυμπιακή διαφήμιση

Οι αεροσυνοδοί... μοντέλα και ο Pierre Cardin

Κομψές, φινετσάτες, εντυπωσιακές, άλλοτε παραδοσιακές και άλλες φορές μοντέρνες, ενίοτε κακόγουστες. Oι στολές του ιπτάμενου προσωπικού των αεροπορικών εταιριών έχουν περάσει από χίλια κύματα.

Η Ολυμπιακή Αεροπορία ήταν μία από αυτές τις εταιρίες που έδιναν μεγάλη έμφαση στην αμφίεση των αεροσυνοδών. Κατέφευγε στις υπογραφές διάσημων σχεδιαστών μόδας, που αποτέλεσαν για την εποχή τους συνώνυμο στάτους και υψηλής αισθητικής.

Ολυμπιακή φυλλάδιο

Έργο κατά κύριο λόγο του Αριστοτέλη Ωνάση, ο οποίος δεν άφηνε τίποτα στην τύχη και ήθελε τα καλύτερα για την «κοπελιά του», όπως συνήθιζε να χαρακτηρίζει την Ολυμπιακή Αεροπορία.

Έτσι, μετά τον διάσημο Jean Dessès (ελληνιστί Γιάννης Ντεσσές, καθώς ήταν Έλληνας από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου), τον επονομαζόμενο «Βασιλιά της Μουσελίνας» και αργότερα την Coco Chanel, ο Ωνάσης επέλεξε το 1969 τον Pierre Cardin για να ντύσει τις αεροσυνοδούς του.

Εκείνος δημιούργησε ίσως την πιο πρωτότυπη στολή παγκοσμίως έως τότε στο χάρτη της αεροπορικής σκηνής. Εμπνευσμένος από τη space age μόδα που ήταν το trend της εποχής, ο διάσημος Γάλλος σχεδιαστής πλαισίωσε τη στολή με μια κάπα που άφησε εποχή και ένα καπέλο τύπου μπονέ, διαστημικής... αισθητικής. Το παζλ της προσωπικής πινελιάς του, συμπλήρωσαν η μίνι φούστα και ο φωτισμός του χρώματος, με τη μετατροπή από μπλε σε γαλάζιο.

Ολυμπιακή αεροσυνοδοί

Ήταν η πιο φουτουριστική αμφίεση έως και σήμερα από κάποια ελληνική αεροπορική εταιρία. Για πολλούς παραμένει η πιο σικάτη και γουστόζικη που φορέθηκε ποτέ στους αιθέρες.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share