Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Απίθανο: «Η Κυρά μας η Μαμή» γυρίστηκε σε «χωριό» της Αθήνας

Δείτε που

21 Μαΐου 2021 10:09
Απίθανο: «Η Κυρά μας η Μαμή» γυρίστηκε σε «χωριό» της Αθήνας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ταινία «Η κυρά μας η μαμή» του Αλέκου Σακελλάριου γυρίστηκε το 1958 από την κινηματογραφική εταιρεία Φίνος Φιλμ.

Η κυρά μας η μαμή

Η υπόθεση της ταινίας με τους ομηρικούς καυγάδες ανάμεσα στην μαμή και τον γιατρό εξελισσόταν σε ένα χωριό το οποίο λεγόταν «Λεστινίτσα». Πρωταγωνιστές ήταν οι: Γεωργία Βασιλειάδου, Ορέστης Μακρής, Δημήτρης Παπαμιχαήλ και Ξένια Καλογεροπούλου. Παράλληλα, διαβάστε για την Βικτόρια Χίσλοπ.

Πόσοι όμως γνωρίζουν πως η «Λεστινίτσα» ήταν οι Αφίδνες ή αλλιώς τα Κιούρκα εκείνης της εποχής;

Η ταινία, όπως λέγεται, έχει σκηνές και από τον Άγιο Μερκούριο. Η πλατεία που έχει τέρμα το λεωφορείο, στην ταινία, είναι η πλατεία των Αφιδνών. Στα γύρω κακοτράχαλα, τότε, δρομάκια είναι γυρισμένες όλες οι εξωτερικές σκηνές, ενώ το ταβερνάκι-καφενείο που κάνει στάση το λεωφορείο στο ξεκίνημα της ταινίας, βρίσκεται στον Αγ. Μερκούριο.

7 ταινίες που γυρίστηκαν στην Ελλάδα

Η Ελλάδα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, γίνεται πόλος έλξης εκατομμυρίων τουριστών, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν από κρίσεις και μνημόνια και σπεύδουν να χαρούν τη χώρα μας απ’ άκρη σ’ άκρη. Σίγουρα ξέρεις ότι ανάμεσα σε αυτά τα εκατομμύρια τουριστών βρίσκονται και διάσημοι ηθοποιοί· να είναι καλά η Κατερίνα Καινούργιου. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι, όμως, είναι ότι πολλοί από αυτούς, κάποτε, επισκέφτηκαν τη χώρα μας για τα γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών. Ας απολαύσουμε 7 παραγωγές, που μας κάνουν λίγο πιο περήφανους.

My life in ruins (Έρωτας αλά ελληνικά), 2009

Έρωτας αλά ελληνικά

Το πάθος της Vardalos για την Ελλάδα το ξέρουμε όλοι. Μετά τον Γάμο αλά Ελληνικά, όπου το ελληνικό στοιχείο επικρατούσε, η ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός αποφάσισε να χρησιμοποιήσει και την ομορφιά του τόπου μας, προβάλλοντας με πολύ γλυκό τρόπο την Ελλάδα στο εξωτερικό. Πήρε αγκαζέ τον Γεωργούλη και έκαναν γυρίσματα στην Ολυμπία, την Επίδαυρο και τους Δελφούς, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως είναι η μοναδική ταινία αμερικανικής παραγωγής, που πήρε άδεια από το Υπουργείο Πολιτισμού για να κάνει γυρίσματα στον βράχο της Ακρόπολης.

Mediterraneo, 1991

Mediteraneo

Πρωταγωνιστούν: Diego Abantatuono, Βάνα Μπάρμπα

Ιταλική παραγωγή, γυρισμένη εξ ολοκλήρου στο Καστελόριζο. Η Μεγίστη, όπως λέγεται το νησί, ήταν το νοτιότερο άκρο των Δυνάμεων του Άξονα, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η θητεία έξι ιταλών στρατιωτών, τα πανέμορφα τοπία της Μεγίστης και η αχαλίνωτη γοητεία της Βάνας Μπάρμπα χάρισαν στο Mediterraneo το Oscar Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1991. Όχι, για να μην λένε μερικοί μερικοί πως δεν γίνονται πράγματα στην Ελλάδα!

For your eyes only (James Bond: Για τα μάτια σου μόνο), 1981

For your eyes only

Ο πράκτωρ 007 πάντοτε έδειχνε μεγάλη αδυναμία στο ωραίο! Μάλλον γι’ αυτό επέλεξαν την Ελλάδα για να πραγματοποιήσουν γυρίσματα στη 12η ταινία του James Bond. Πήγε πρώτα στην Κέρκυρα, όπου έκανε τα γνωστά κόλπα γοητείας του με φόντο το Αχίλλειο, το Ποντικονήσι και τον Άγιο Σπυρίδωνα και κατέληξε στα εντυπωσιακά βράχια των Μετεώρων για να αντιμετωπίσει τον «κακό» στην τελική αναμέτρηση. Κι επειδή ο James Bond δεν πτοείται εύκολα, ούτε οι αντιδράσεις των μοναχών τον κλόνισαν ούτε τα σεντόνια που κρεμάστηκαν στις κορυφές των μοναστηριών τον προβλημάτισαν! Έκανε τα γυρίσματά του, προώθησε τις ομορφιές της Ελλάδας και πήγε πίσω στη χώρα του να πιει ένα Dry Martini. Gentleman!

Captain Corelli’s mandolin (Το μαντολίνο του λοχαγού Κορέλι)

Το μαντολίνο του λοχαγού κορέλη

Ως ιστορία δεν είναι και τόσο πρωτότυπη. Ok, ένας Ιταλός αξιωματικός ερωτεύεται μία Ελληνίδα κόρη γιατρού. Η ταινία μπορεί να επικρίθηκε πολύ για το πόσο παρέκκλινε από το βιβλίο του Louis de Bernières , αλλά αποτέλεσε μία τεράστια διαφήμιση για την Κεφαλονιά, ενισχύοντας την τουριστική φήμη της Ελλάδας. Οι δύο stars του Χόλιγουντ το πρωί ζούσαν έναν έρωτα και έναν πόλεμο και το βράδυ έτρωγαν στις ταβέρνες του πανέμορφου και γραφικού νησιού των Επτανήσων. Άρα όλοι ήταν ικανοποιημένοι!

Mamma Mia, 2008

Mama Mia

Η Meryl Streep χόρεψε, τραγούδησε, έπαιξε και απέδειξε πως μπορεί να κάνει τα πάντα! Όλα αυτά, βέβαια, δεν θα είχαν σημασία, αν δεν συνέβαιναν στο γραφικό Πήλιο και τις καταπράσινες και μαγευτικές Σποράδες. Η Σκιάθος και η Σκόπελος μπήκαν στο στόχαστρο των τουριστών, ενώ ακόμα και σήμερα κάποιοι ψάχνουν, έστω για μία σέλφι, το σημείο που τραγούδησε (live, παρακαλώ!) η Streep το The winner takes it all! Και, αντίθετα με όσα λένε οι στίχοι, τα σάρωσε όλα στο πέρασμα της με τόσο ταλέντο! Εύγε, κορίτσι μου!

Boy on a dolphin (Το παιδί και το δελφίνι), 1957

Boy and dolfin

Η ταινία δεν λέει και πολλά. Αλλά λίγο που ήταν η πρώτη αμερικανική παραγωγή που γυρίστηκε στην Ελλάδα, λίγο που αναδύθηκε η Loren στην παραλία της Ύδρας με το βρεγμένο φόρεμα και λίγο (ή, μάλλον, πολύ!) που είδαμε τοπία από την Αθήνα, τα Μετέωρα, την Ύδρα, τον Πόρο και την Επίδαυρο, την έβαλαν στη λίστα! Γιατί, τι είναι αυτό που το λένε αγάπη, αν δεν είναι η διάσημη ντίβα να το τραγουδάει στα ελληνικά;

The Big Blue/Le Grand Bleu (Απέραντο γαλάζιο), 1988

Le grand bleu

Και μετά από αυτήν τη γαλλική παραγωγή, η Αμοργός, η Ίος και τα υπόλοιπα κυκλαδίτικα νησιά, που δεν έχαιραν τότε ιδιαίτερης εκτίμησης από τους ξένους, δεν χόρταιναν να τους καλωσορίζουν! Το απέραντο γαλάζιο της ελληνικής θάλασσας κερδίζει τις εντυπώσεις και «δένει» υπέροχα με τη γλυκιά ιστορία που σκηνοθέτησε ο Luc Besson.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share