Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

14 Απριλίου 1912: Η αρχή της τραγωδίας - Ο Τιτανικός προσκρούει σε παγόβουνο (videos)

109 χρόνια από την πιο γνωστή ναυτική τραγωδία στον κόσμο!

14 Απριλίου 2021 08:56
14 Απριλίου 1912: Η αρχή της τραγωδίας - Ο Τιτανικός προσκρούει σε παγόβουνο (videos)
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σαν σήμερα στις 14 Απριλίου 1912 ο Τιτανικός βίωνε ανείπωτη τραγωδία στο πρώτο και τελευταίο ταξίδι της σοκαριστικά σύντομης ιστορίας του.

Ο Τιτανικός ήταν βρετανικό πολυτελές υπερωκεάνειο, θαύμα της ναυπηγικής για την εποχή του. Αποτελούσε τμήμα του στόλου της White Star Line, ο οποίος βυθίστηκε στον Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό στις 15 Απριλίου 1912 μετά από σύγκρουση με ένα παγόβουνο στο παρθενικό ταξίδι από το Σαουθάμπτον προς τη Νέα Υόρκη.

Ήταν ένα από τα πιο πολύνεκρα δυστυχήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας, παρασέρνοντας στον «υγρό τάφο» 1.514 από τους 2.224 επιβαίνοντες.

Με πλοίαρχο τον Έντουαρντ Σμιθ, οι επιβάτες του περιλάμβαναν μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, καθώς και εκατοντάδες μετανάστες από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, τη Σκανδιναβία και άλλες περιοχές σε όλη την Ευρώπη, οι οποίοι αναζητούσαν μια καινούρια ζωή στη Βόρεια Αμερική.

Την Τετάρτη, 10 Απριλίου 1912, ο Τιτανικός θα ξεκινούσε για το πρώτο και τελευταίο ταξίδι του. Το πολυτελές υπερωκεάνιο με πλήρωμα 885 άνδρες και γυναίκες, θα μετέφερε 1.339 επιβάτες, με δυο ενδιάμεσες σταθμεύσεις, στον τελικό προορισμό του, που ήταν το λιμάνι της Νέας Υόρκης. Η άφιξή του ήταν προγραμματισμένη για τις 17 Απριλίου.

Επτακόσιοι έντεκα άνθρωποι κατάφεραν να επιζήσουν από το ναυάγιο, ανάμεσά τους και ο φούρναρης επειδή ήταν... μεθυσμένος. Από τους ανθρώπους που έπεσαν στη θάλασσα μετά την βύθιση του πλοίου, διασώθηκαν μόνο 6. Οι βάρκες που βρίσκονταν τριγύρω, δεν τόλμησαν να γυρίσουν για να μαζέψουν τους επιζήσαντες

Το ναυάγιο του πλοίου ανακαλύφθηκε το 1985 (πάνω από 70 χρόνια από την βύθιση) από τον Ρόμπερτ Μπάλαρντ. Πολλά αντικείμενα που ανασύρθηκαν εκτίθενται σε μουσεία ή έχουν πωληθεί σε δημοπρασίες.

Από τις 16 Απριλίου 2012 ο Τιτανικός αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Εκείνη η ημερομηνία σηματοδοτεί τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη βύθιση του πλοίου.

Πολλές ταινίες και ντοκιμαντέρ έχουν γυριστεί για τον Τιτανικό καθώς η ιστορία του συγκινεί και συγκλονίζει έως και τις μέρες μας.

Δείτε παρακάτω σχετικά βίντεο στο Athensmagazine.gr:

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share