Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου 2022

Σε νησάκι της Αττικής, 30 χρόνια μετά τον Τιτανικό, υπήρξε ναυάγιο με τους τριπλάσιους νεκρούς αλλά δεν είναι γνωστό γιατί δεν έγινε ταινία!

Πάνω από 4.000 νεκροί στο νησάκι Πάτροκλος, απέναντι από το Σούνιο!

25 Φεβρουαρίου 2021 13:13
Σε νησάκι της Αττικής, 30 χρόνια μετά τον Τιτανικό, υπήρξε ναυάγιο με τους τριπλάσιους νεκρούς αλλά δεν είναι γνωστό γιατί δεν έγινε ταινία!
Από Παναγιώτης Παπανικολάου

Η ιστορία γράφτηκε στον Σαρωνικό στις 12 Φεβρουαρίου 1944. Ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια στη ναυτική ιστορία.

Το Νορβηγικό πλοίο «Όρια» που είχε επιταχθεί από τους Γερμανούς κατακτητές των Δωδεκανήσων χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά 4.115 Ιταλών αιχμαλώτων από τη Ρόδο στον Πειραιά, όμως δεν έφτασε ποτέ στον προορισμό του.

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, μια επίθεση Βρετανικών πολεμικών πλοίων και τα κατασκευαστικά προβλήματα του «Όρια» οδήγησαν σε ένα από τα πιο πολύνεκρα ναυάγια στη ναυτική ιστορία.

Σε μια εποχή που η έκδοση «απαγορευτικού απόπλου» δεν εκδιδόταν από κάποια υπεύθυνη υπηρεσία, και τα μέσα που υπήρχαν για την πρόγνωση του καιρού ήταν ελάχιστα, τα ναυάγια λόγω καιρικών συνθηκών ήταν συχνά.

Ένα ναυάγιο με σχεδόν τους τριπλάσιους νεκρούς από τον Τιτανικό, 32 περίπου χρόνια μετά, αλλά δεν έγινε γνωστό διότι δεν έπαιξε στις... κινηματογραφικές αίθουσες!

Σε νησάκι της Αττικής, 30 χρόνια μετά τον Τιτανικό

Ανάλυση μετεωρολογικών συνθηκών

Στις 11 Φεβρουαρίου 1944 όταν το πλοίο ξεκίνησε από τη Ρόδο με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά οι καιρικές συνθήκες στο Νότιο Αιγαίο συνεχώς επιδεινώνονταν, με θυελλώδεις νοτιάδες και υψηλό κυματισμό, συνοδεία βροχόπτωσης.

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr ανέλυσε τα διαθέσιμα δεδομένα για τις συνοπτικές συνθήκες που επικρατούσαν την ημέρα του ναυαγίου στο νησάκι Πάτροκλος, νότια του Σουνίου, στις 12 Φεβρουαρίου 1944.

Θυελλώδεις νότιοι άνεμοι έπνεαν σε όλο το Αιγαίο. Το πλοίο «Όρια» βυθίστηκε αύτανδρο στον βράχο «Μεδίνα» της νήσου Πάτροκλος στο Σαρωνικό τις πρώτες νυχτερινές ώρες της 12ης Φεβρουαρίου οδηγώντας στον θάνατο περίπου 4.000 ανθρώπους.

Ένα συγκλονιστικό βίντεο από ένα τόπο της Ελλάδας στον οποίο έχει γραφτεί ιστορία. Το νησάκι Πάτροκλος σε όλο του το μεγαλείο με μοναδικά πλάνα από drone.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share