Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μπάμπης Βωβός: Ο άρχοντας των κατασκευών και… οι κορμοράνοι που «γκρέμισαν» την «Αυτοκρατορία» του

Η ζωή, η άνοδος, η πτώση και... τα ιδιαίτερα παιδιά του

25 Νοεμβρίου 2020 07:14
Μπάμπης Βωβός: Ο άρχοντας των κατασκευών και… οι κορμοράνοι που «γκρέμισαν» την «Αυτοκρατορία» του

Αίσθηση προκαλεί στην χώρα η νέα σύλληψη του επιχειρηματία, Μπάμπη Βωβού, ο οποίος για ακόμη μια φορά έρχεται αντιμέτωπος με τα χρέη του στο δημόσιο, καθώς εις βάρος του εκκρεμούν δύο υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Ο εισαγγελέας εκτέλεσης ποινών διέταξε, μάλιστα την προφυλάκισή του, δείχνοντας για ακόμη μια φορά την παρακμή ενός ανθρώπου, ο οποίος κάποτε αποτελούσε τον άρχοντα των κατασκευών. Μπορεί να είχε το… ιδιαίτερο στυλ με την αποτύπωση του ονόματός του σε κάθε κτίριο, χαρακτηρίζοντας την νεόπλουτη Ελλάδα μιας άλλης εποχής, αλλά το βέβαιο είναι πως έγραψε ιστορία, η οποία έμελλε να στραφεί εναντίον του εξαιτίας κάποιων… κορμοράνων.

Η κόρη του Αντα, η ημίγυμνη fashion icon

Ποιος δεν θυμάται την κόρη του Αντα Βωβού, το απόλυτο fashion icon της δεκαετίας του '90, με τους φωτογράφους να δίνουν μάχη για ένα ενσταντανέ σε κάθε της εμφάνιση; Ημίγυμνη, προκλητική, με βίλες, πούρα και ξενύχτια η Αντα Βωβού εκπροσωπεί αυτή την χρυσή Ελλάδα της αυταπάτης.

Η κόρη του μεγαλοκατασκευαστή Μπάμπη Βωβού λάτρευε τα ρούχα, παρακολουθούσε τα σημαντικότερα fashion shows στον κόσμο, μελετούσε τα σημαντικότερα περιοδικά μόδας και όποτε έμπαινε σε μπουτίκ οι πωλήτριες έτριβαν τα χέρια τους από τη χαρά τους.

Περνούσε τα καλοκαίρια στη Μύκονο και διέθετε 200 χιλιάδες για ψώνια στα σοκάκια του νησιού. Ημίγυμνη και βαμμένη σαν φαγιούμ πόζαρε σε όλα τα δήθεν λάιφ στάιλ περιοδικά της χώρας.

Ο γιός του Αρης, με τα πούρα, τους αγώνες ράλι, το Μαρούσι και τα Costa Coffe

Ο 48χρονος γιός του Αρης Βωβός είναι επίσης η κλασική εικόνα του νεόπλουτου Ελληνα. Αγώνες ράλι, πούρα, γκολφ, παιχνίδι στο Καζίνο, γάμος στο Ekali Club, εξωτικά ταξίδια. Ηταν ιδιοκτήτης των Costa Coffe που πρόσφατα έβαλαν λουκέτο. Ο Άρης Βωβός ανέκαθεν θεωρείτο ο bon viveur της οικογένειας. Δεν δίσταζε να νοικιάζει ιδιωτικό αεροσκάφος για να ταξιδέψει για μια ημέρα στο Λας Βέγκας.

Δραστηριοποιήθηκε επιχειρηματικά με τα κλαμπ Liberty, Foggs και το παραλιακό Bocca, αλλά και με το εστιατόριο του Ομίλου Βουλιαγμένης Nov Blue. Ομως και η σύζυγός του Βίκυ (με την οποία χώρισε) για ένα διάστημα είχε λειτουργήσει συνεταιρικά το εστιατόριο Calvi στο Κολωνάκι και το Eviana στην Ερέτρια.

Ο ίδιος, μάλιστα, είχε αναλάβει το Μαρούσι στο τμήμα μπάσκετ, με την ομάδα να σημειώνει σπουδαίες επιτυχίες, με συμμετοχές στους τελικούς της Basket League και κατάκτηση του Κυπέλλου Σαπόρτα, ως το πρώτο και τελευταίο προάστιο της Αττικής, που τα καταφέρνει μέχρι σήμερα. Μετά την αποχώρηση, η ομάδα έπεσε έως τη Γ’ Εθνική, επιχειρώντας σταδιακά να επανέλθει στις παλιές της δόξες.

Babis Vovos από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας

Ο πατέρας Μπάμπης Βωβός ήταν το όγδοο παιδί μιας φτωχής οικογένειας από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας. Ο πατέρας του ήθελε να τον κάνει αγροφύλακα αλλά εκείνος σπούδασε στο Πολυτεχνείο στις αρχές της δεκαετίας του '50.

Στο πλαίσιο της άσκησής του ως πολιτικός μηχανικός εργάζεται για πρώτη φορά στο γραφείο «Νικολαΐδης και Καλφόπουλος» επί της οδού Στουρνάρη, ενώ στα 24 χρόνια του συνεταιρίζεται με δύο Μυκονιάτες στον χώρο της πώλησης ακινήτων.

Εμμονή στα κτίρια με γυαλί

Διαδοχικά ταξίδια στις ΗΠΑ του δημιουργούν πραγματική εμμονή με το γυαλί στα κτίρια. Το 1968 κτίζει τα κτίρια στα οποία στεγάζεται το υπουργείο Δημοσίων Εργων στη συμβολή της λεωφόρου Αλεξάνδρας με τη Χαρ. Τρικούπη, ενώ το 1975 επί Κωνσταντίνου Τσάτσου συμμετέχει στην ανακαίνιση του Προεδρικού Μεγάρου.

Τη δεκαετία του '80 ανέτειλε στην Αθήνα το άστρο του Μπάμπη Βωβού. Ήταν η εποχή που η λεωφόρος Κηφισίας έμοιαζε σχεδόν με οποιοδήποτε άλλο μεγάλο δρόμο, αν εξαιρέσουμε την ελκυστική όχθη του Ψυχικού και της Φιλοθέης.

Ηθελε την Κηφισίας Μανχάταν

Χρειάστηκαν λίγα χρόνια για να γίνει η Κηφισίας αυτό που είναι σήμερα, ο πιο high profile εμπορικός δρόμος της πρωτεύουσας. Και η εταιρεία του μεγαλύτερου developer στο χώρο του real estate έβαλε τη σφραγίδα της ανεξίτηλα στη νέα φυσιογνωμία της λεωφόρου: με τον πρώτο «ουρανοξύστη» των βορείων προαστίων, το «Atrina Center» (1980), τα εμπορικά συγκροτήματα του «Agora» (1987) και του «Polis» (1995), το γκλάμορους «Monumental Plaza» (1999).

Πορεία προς την κορυφή

Ο ίδιος ο Μπάμπης Βωβός θεωρεί ως έργο που τον αντιπροσωπεύει το Atrina, το οποίο έχτισε το 1978 με αρχιτέκτονα τον Ιωάννη Βικέλα. Σε μια εποχή που το κέντρο της Αθήνας και ειδικά το Σύνταγμα συγκέντρωνε το σύνολο των διοικητικών υπηρεσιών, ο Βωβός άρχισε να δίνει βαρύτητα στη λεωφόρο Κηφισίας χτίζοντας μεγάλα συγκροτήματα.

Η μεταφορά του συντελεστή δόμησης θα του επιτρέψει να δημιουργήσει μια αυτοκρατορία. Μάλιστα, ένας ανταγωνιστής του είχε πει χαριτολογώντας πως η Αθήνα είναι τυχερή πόλη αφού δεν πέρασε ο νόμος σχετικά με την αγορά συντελεστών δόμησης, διαφορετικά «ο Μπάμπης θα μας είχε κάνει Μανχάταν από τους πολλούς ουρανοξύστες...».

Οι… κορμοράνοι που έφεραν το τέλος παρά την εξυγίανση

Κι όμως, ποιος θα περίμενε ότι ο Βωβός θα χάνει το προσωπικό του καταφύγιο. Μια απόφαση του ΣτΕ, ένας… κορμοράνος στον Βοτανικό, και πολλοί ακτιβιστές, μερικοί εκ των οποίων σήμερα είναι στην εξουσία, έβαλαν τη σφραγίδα για την αρχή του τέλους του Βωβού. Η απόφαση που μπλόκαρε την κατασκευή του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό, σε συνδυασμό με τη διπλή ανάπλαση στη Λ. Αλεξάνδρας, ήταν το χτύπημα που ούτε ο ίδιος δεν περίμενε.

Τα χρέη άρχισαν να τρέχουν, η κρίση στην κτηματαγορά προκάλεσε απώλεια εισοδημάτων, κτίρια άδειασαν, κάποιοι δεν πλήρωναν. Ετσι η εταιρεία του Βωβού άρχισε να παραπαίει, να πουλάει περιουσιακά στοιχεία για να ξεχρεώσει.

Κάπως έτσι, ο Βωβός στις 22 Φεβρουαρίου 2013 συνελήφθη για πρώτη φορά για χρέη προς το δημόσιο. Δύο χρόνια αργότερα, μάλιστα, είδε τη βίλα του στο Παλαιό Ψυχικό να βγαίνει στο σφυρί με τιμή εκκίνησης τα 2.64 εκατ. ευρώ.

Αργότερα, όμως, όταν τον Μάιο του 2015, η υπερχρεωμένη Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ) εξασφάλισε, με δύο δικαστικές αποφάσεις μοναδικές για τα ελληνικά δικαστικά χρονικά, την έγκριση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης.

Ούτε κι αυτή η απόφαση, όμως, τον έσωσε. Εξαιτίας διάφορων συνθηκών, η άλλοτε μεγαλύτερη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων να κέρδισε πολύτιμο χρόνο και γλίτωσε τη χρεοκοπία, εξακολουθεί όμως να δίνει μάχη για την επιβίωση.

Η συμφωνία εξυγίανσης περιελάμβανε τρία καίρια σημεία, από τα οποία κανένα, έως σήμερα, δεν έχει υλοποιηθεί, με αποτέλεσμα αυτά να μετατραπούν σε «αγκάθια». Ποια είναι αυτά;

1. Η ολοκλήρωση των εργασιών αποπεράτωσης του εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, εγχείρημα που, ως τμήμα της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού-Λεωφόρου Αλεξάνδρας, παραμένει καταδικασμένο. Για την αξιοποίηση του ημιτελούς ακινήτου, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η Alpha Bank έχει συστήσει εταιρεία ειδικού σκοπού από κοινού με την αμερικανικών συμφερόντων Hines, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί οι μελέτες για την εμπορική εκμετάλλευση του mall. Δεδομένου όμως ότι το εμπορικό κέντρο συνδέεται άρρηκτα με το εγχείρημα της Διπλής Ανάπλασης της Λεωφόρου Αλεξάνδρας-Βοτανικού, θα πρέπει να προηγηθεί η έκδοση άδειας κατεδάφισης για το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων. Ωστόσο, για να ξεκινήσει η κατεδάφιση, θα πρέπει, πρώτα, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός να εγκαινιάσει το νέο γήπεδό της, όπως και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη. Αυτό το δύσκολο ψηφιδωτό, που διαθέτει πολυάριθμους πρωταγωνιστές, με αντικρουόμενα συμφέροντα, είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η αξιοποίηση του έργου στο Βοτανικό είναι δύσκολο να στεφθεί με επιτυχία.

2. Η πώληση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στον Γαλατά Τροιζηνίας, που προβλεπόταν από τη συμφωνία εξυγίανσης, να ολοκληρωθεί το 2016. Ωστόσο, η συναλλαγή πόρρω απέχει από την ολοκλήρωσή της, καθώς, παρά το υπαρκτό επενδυτικό ενδιαφέρον, ποτέ οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές και η Βωβός δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία. Πρόκειται για παραθαλάσσιο οικόπεδο, έκτασης 88 στρεμμάτων, στον Γαλατά, με τα έσοδα από την ενδεχόμενη πώληση να κατευθύνονται για την αποπληρωμή των πιστωτών της Βωβός. Το ακίνητο επιβαρύνεται με τραπεζικό δανεισμό 10 εκατ. ευρώ, ενώ οι υποψήφιοι επενδυτές, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, έχουν, κατά καιρούς, ενδιαφερθεί να το αγοράσουν μαζί με τα βάρη και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε διαπραγμάτευση με τις τράπεζες για την αποπληρωμή τους. Το asset μπορεί να αναβαθμιστεί σε πεντάστερο ξενοδοχείο, ενώ διαθέτει συγκρότημα μπανγκαλόου 3.800 τ.μ., ημιτελείς ημιανεξάρτητες μονάδες κατοικιών με συνολική επιφάνεια κτιρίου 18.000 τ.μ., και δύο οικόπεδα με συνολική έκταση 24.000 τ.μ.

3. Η αξιοποίηση δικαιωμάτων μεταφοράς συντελεστή δόμησης από ακίνητα, των οποίων οι συντελεστές δόμησης δεν χρησιμοποιήθηκαν. Ούτε ο συγκεκριμένος πυλώνας του σχεδίου εξυγίανσης έχει προχωρήσει, με την εισηγμένη να δίνει έμφαση στην επανέναρξη των κατασκευαστικών εργασιών του ημιτελούς, εδώ και 14 χρόνια, κτιρίου γραφείων, στη Λεωφόρο Κηφισίας 111 και Σίνα στο Μαρούσι. Το εν λόγω ακίνητο θα έπρεπε να είχε πωληθεί το 2015, σε τίμημα της τάξης των 5,6 εκατ. ευρώ, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπο με γραφειοκρατικό ανήφορο.

Με αυτό τον τρόπο, τα προβλήματα έγιναν και πάλι «βουνό», με τον Βωβό να έχει ξανά σπουδαία χρέη και να μη γλιτώνει, τελικά, τη σύλληψη για ακόμη μια φορά.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share