Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Και οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν σεφ: Οι τέλειες συνταγές που έφτιαχναν πριν από χιλιάδες χρόνια

Ποιοι ήταν οι πιο γνωστοί;

19 Νοεμβρίου 2020 15:06
Και οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν σεφ: Οι τέλειες συνταγές που έφτιαχναν πριν από χιλιάδες χρόνια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αν νομίζετε, ότι μόνο τα τελευταία εκατοντάδες χρόνια έχουμε τους γνωστούς σε όλους μας σεφ, τότε μάθετε πως και οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν αντίστοιχους μάγειρες, που έφτιαχναν υπέροχες συνταγές πριν από χιλιάδες χρόνια, μαγειρεύοντας λογικά και.. φέτα, που αποδεικνύεται στην Οδύσσεια πως είναι το αρχαιότερο τυρί.

Οι πρώτοι επαγγελματίες μάγειροι, όπως και οι ζαχαροπλάστες, εμφανίζονται κατά τον 4ο αιώνα π.Χ.. Ο Πλάτωνας αναφέρεται στο ζαχαροπλάστη Θεαρίωνα, όμως ο μάγειρας που απέκτησε τη μεγαλύτερη φήμη και ονομάστηκε «δειπνολόγος» ήταν ο Αρχέστρατος, από τη Γέλα της Κάτω Ιταλίας. Περίφημος μάγειρος ήταν και ο Μίθαικος, τον οποίο μνημονεύει ο Πλάτωνας στον Γοργία, και ήταν εκείνος που έγραψε τη Σικελική Οψοποιία, συνταγές με βάση το σικελικό διαιτολόγιο.

Όσοι Αθηναίοι ήθελαν να διοργανώσουν μια γιορτή ή ένα συμπόσιο έβρισκαν τους μάγειρες στην αγορά. Αλλά και οι ίδιοι οι μάγειροι συχνά περνούσαν έξω από τα πλούσια σπίτια διαλαλώντας την τέχνη τους, έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με το αζημίωτο. Ταβέρνες και εστιατόρια δεν αναφέρονται ιδιαίτερα, ιδίως στην κλασική εποχή.

Μετά τους χρόνους του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όμως, οι πόλεις άρχισαν ν’ αποκτούν στέκια και οι πολίτες δε συγκεντρώνονταν πια αποκλειστικά στην αγορά. Η λέξη «εστιατόριο» δεν είχε στην αρχαιότητα τη σημερινή της σημασία. Επρόκειτο για ένα δωμάτιο κοντά στο βωμό, όπου έτρωγαν όσοι είχαν τελέσει τη θυσία.

Οι Αρχαίοι Έλληνες δεν είχα το κρασί μόνο για τα γλέντια - Το χρησιμοποιούσαν και σαν...

Πέρα από την γνωστή συνήθεια των Αρχαίων Ελλήνων να πίνουν άφθονο κρασί στις διάφορες γιορτές και στα γλέντια που διοργάνωναν φαίνεται ότι χρησιμοποιούσαν το φημισμένο τους ποτό και για καθημερινή χρήση αλλά με τρόπο που δεν φανταζόμαστε. Ωστόσο, οι Αρχαίοι Έλληνες κατανάλωναν κι ένα ακόμα εξίσου διάσημο ποτό.

Όπως φαίνεται σε κάποιες σκηνές σε αγγεία ή βάζα της περιόδου, το κρασί χρησιμοποιείτο για πλύσιμο χεριών και σώματος και μάλιστα οι Αρχαίοι Έλληνες και Ελληνίδες το απολάμβαναν!

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share