Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

"Σκάνδαλο με τις Δραχμές..." - Ο Παναγιώτης Βασιλέλλης σήμερα ίσως να ήταν 23 χρόνων αν δεν τον “σκότωνε” η γραφειοκρατία

Μια ιστορία που κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει!

3 Νοεμβρίου 2020 09:12
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Παναγιώτης Βασιλέλλης σήμερα ίσως να ήταν 22 χρόνων αν δεν τον “σκότωνε” η γραφειοκρατία. Ο Παναγιωτάκης, το 1999, σε ηλικία 18 μηνών, διαγνώσθηκε με Νευροβλάστωμα δεξιού επινεφριδίου, δηλαδή λευχαιμία. Η μόνη σωτηρία μπορούσε να δοθεί στο νοσοκομείο Μεμόριαλ στις ΗΠΑ. Για να συμβεί αυτό απαιτούνταν περισσότερες από 100 εκατομμύρια δραχμές.

Χιλιάδες Έλληνες πολίτες ευαισθητοποιήθηκαν και συγκέντρωσαν το ποσό των περίπου 100 εκατομμύρια δραχμών, που απαιτούνταν για την θεραπεία του μικρού Παναγιώτη.

Ωστόσο, η Εθνική Τράπεζα, πάτησε τον νόμο 5101 τού 1931, σύμφωνα με τον οποίο δεν επιτρέπεται η άμεση αποδέσμευση χρημάτων που προέρχονται από ερανικό λογαριασμό και δεν έχει δηλωθεί ο σκοπός του, δεσμεύοντας το ποσό. Αποδεσμεύθηκαν μόλις 12 εκατομμύρια δραχμές, με αποτέλεσμα ο Παναγιώτης να κλείσει για πάντα τα μάτια του στις 5 Μαρτίου 2001.

Η τράπεζα, μετά από κρατική παρέμβαση, αποδέσμευσε το ποσό, διαθέτοντάς το «σε κοινωνικά ιδρύματα για το παιδί», δύο ημέρες μετά τον θάνατο τού Παναγιώτη Βασιλέλλη, προφανώς λόγω της δημόσιας κατακραυγής και τής καταδίκης τής ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση εκδήλωσε την «θλίψη» της για τον θάνατο τού παιδιού και την «συμπαράστασή της στην οικογένεια», αρνούμενη ωστόσο τις ευθύνες της. Ο τότε υπουργός Υγείας και Πρόνοιας, Αλέκος Παπαδόπουλος, στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το τραγικό αυτό περιστατικό, περιορίστηκε στην λακωνική απάντηση: «Έκλεισε το θέμα. Άλλη ερώτηση».

Η άσχημη τροπή αυτή τής υπόθεσης, τελικά ωφέλησε ένα άλλο τετράχρονο παιδί από τον Βόλο, με παρόμοιο πρόβλημα, τον Κωνσταντίνο Χάνο.

Λόγω της διάστασης που είχε λάβει η περίπτωση τού Παναγιώτη Βασιλέλλη, οι μηχανισμοί στην περίπτωσή του, κινήθηκαν πιο γρήγορα και το παιδί μετέβη στο «Μεμόριαλ» τών Η.Π.Α. όπου και σώθηκε, παρ’ ότι είχε κι αυτός, όπως κι ο μικρός Παναγιώτης, «ελάχιστες ελπίδες».

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share