Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

5 γλυκά που έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες και σίγουρα δεν είχαμε ιδέα

Σοκ

1 Αυγούστου 2020 13:13
5 γλυκά που έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες και σίγουρα δεν είχαμε ιδέα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πίστευες ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν γλυκά; Φυσικά και είχαν. Μπορεί να μην υπήρχε η σοκολάτα στην Αρχαία Ελλάδα αλλά το μέλι ήταν άφθονο και προφανώς είχαν καταλάβει πόσο ευεργετικό είναι.

Επίσης, οι Αρχαίοι Έλληνες είχαν μία διαφορετική οπτική για το σ@ξ, με περίεργες αντιλήψεις! Μάλιστα ο Δημόκριτος πίστευε ότι οι άνθρωποι παίρνουν την ίδια ευχαρίστηση από το... ξύσιμο, όσο και από το σ@ξ.

Μεταξύ άλλων, πέντε γλυκά που έτρωγαν είναι τα εξής:

  1. ο κοπτοπλακούς (γλύκισμα με φύλλα ζύμης, αμύγδαλα, καρύδια και μέλι που μοιάζει να είναι πρόγονος του σημερινού μπακλαβά)
  2. σησαμούς (παστέλι από σουσάμι)
  3. η μουστόπιτα (μουσταλευριά)
  4. τα τήγανα (λουκουμάδες)
  5. οι πλακούντες (πίτες με ζυμάρι, τυρί, μέλι, σουσάμι και καρυκεύματα)

Αυτό που σήμερα αποφεύγουμε οι Αρχαίοι Έλληνες το έτρωγαν κάθε πρωί και ζούσαν υγιείς για χρόνια

Οι Αρχαίοι Έλληνες αποτελούν διαχρονικό παράδειγμα για τη διατροφή τους, η οποία ακολουθείται μέχρι και σήμερα ως το πρότυπο μιας δίαιτας, που προσφέρει υγεία και μακροζωία.

Δεν μπορείτε να φανταστείτε, όμως, τι έτρωγαν για πρωινό. Πρόκειται για ένα υλικό, το οποίο σήμερα αποφεύγουμε, έχοντας βρει νέα στοιχεία για τη σύστασή του, αλλά εκείνοι το κατανάλωναν κανονικά και ζούσαν υγιείς για πολλά χρόνια, ενώ οι ίδιοι είχαν και μια... διαφορετική αντίληψη για τον έρωτα.

Το πρωινό, το οποίο ονομαζόταν συνήθως «άριστον», αποτελείτο από ψωμί, («μάζα» από κριθάρι γιο το λαό, «άρτο» από σιτάρι γιο τους πλούσιους) βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί.

Συνηθισμένες πρωινές τροφές ήταν επίσης τα ξερά σύκα, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι άλλοι ξηροί καρποί. Το πρωινό ρόφημα ήταν ο «κυκεών», ένα μείγμα κρασιού, τριμμένου τυριού και κριθάλευρου, το γάλο κυρίως κατσικίσιο, καθώς και ένα είδος υδρομελιού που το παρασκεύαζαν από χλιαρό νερό και μέλι.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share