Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

29 Φεβρουαρίου: Πώς είναι να έχεις γενέθλια κάθε 4 χρόνια;

Δεν είναι και τόσο άσχημο πάντως...

29 Φεβρουαρίου 2020 10:15
29 Φεβρουαρίου: Πώς είναι να έχεις γενέθλια κάθε 4 χρόνια;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Να περιμένεις τα γενέθλιά σου και όλα όσα έρχονται και να τα έχεις τελικά... 29 Φεβρουαρίου! Θεωρητικά, δηλαδή, κάθε τέσσερα χρόνια και, αν για άνθρωπο πιο μεγάλης ηλικίας φαίνεται λίγο παράξενο, τότε πώς μπορεί να νιώθει ένα παιδί και τι εξήγηση μπορεί να του δοθεί; Μάθετε, επίσης, σύμφωνα με το εορτολόγιο, ποιοι γιορτάζουν σήμερα.

Από μια άλλη πλευρά αν το δει κανένας, όπως σημειώνει ρεπορτάζ του Quartz, είναι σπάνιο προνόμιο να έχει γεννηθεί κανένας τη μία επιπλέον ημέρα του Φεβρουαρίου. Είναι μέλος μια σχετικά σπάνιας κοινότητας που είναι όμως και αρκετή μεγάλη για κάνεις ένα μεγάλο πάρτι.

Το όχι και τόσο αποκλειστικό κλαμπ των δίσεκτων υπολογίζεται ότι αριθμεί γύρω στα πέντε εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. Η Ρένελ Ντον, συνιδρύτρια της Εταιρείας για τα Μωρά Γεννημένα σε Δίσεκτη Ημέρα, λέει ότι οι πιθανότητες να γεννηθείς τέτοια ημέρα είναι μία στις 1.461 – θεωρεί δηλαδή ότι δεν είναι μια ειδική ημέρα, εξάλλου τρία χρόνια συν ένα δίσεκτο έχουν 1.461 ημέρες.

Για να το δούμε με τα ελληνικά δεδομένα, αν ισχύει η στατιστική και αν σε κάθε χώρα η αναλογία είναι σταθερή, στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν περίπου 7.000 άνθρωποι που έχουν γενέθλια αυτή την ημέρα.

Ενα από τα περισσότερο αναγνωρίσιμα πρόσωπα -και στην Ελλάδα και έξω από αυτή- που έχουν σαν σήμερα είναι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που γεννήθηκε στην Ιμβρο το 1940. Την ίδια ημέρα το 1980, σύμφωνα με τη Wikipedia, γεννήθηκε ο ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο, Μιχάλης Μουρούτσος. Αυτή την ημερομηνία, 29 Φαβρουαρίου, γεννήθηκε το 1900 ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης – ωστόσο οι περισσότερες βιογραφίες του τον αναφέρουν ως γενηθέντα στις 13 Μαρτίου, καθότι ήταν με το παλαιό ημερολόγιο. Ο ίδιος πάντως συνήθιζε να αστειεύεται ότι έχει γενέθλια κάθε τέσσερα χρόνια.

Περισσότερο πρακτικοί στις ΗΠΑ, όχι μόνο διοργανώνουν ένα μικρό φεστιβάλ στο Αντονι του Τέξας, την παγκόσμια πρωτεύουσα δίσεκτου έτους που συγκεντρώνει αυτήν την ημέρα ανθρώπους από όλο τον κόσμο, αλλά συζητούν σε δικτυακό φόρουμ τη σπάνια τύχη τους και τα πρακτικά προβλήματα της ζωής.

Ενα από αυτά είναι αν θα πρέπει να γιορτάζει κανένας ελαφρά ετεροχρονισμένα. Τα μέλη, όπως γράφει το Quartz, είναι μοιρασμένα στο αν θα πρέπει να το κάνουν με το επιπλέον δίλημμα αν η σωστή ημέρα είναι στις 28 Φεβρουαρίου ή την 1 Μαρτίου.

Τα γραφειοκρατικά προβλήματα είναι τα πιο δύσκολα, ειδικά αν αφορούν προθεσμίες και ημερομηνίες ενηλικίωσης. Οποια δίσεκτη χρονιά και αν έχει γεννηθεί κανένας, είναι αδύνατον τα 18α γενέθλια να συμπέσουν με δίσεκτο έτος. Μία ημέρα πάνω ή κάτω δεν έχει ενδεχομένως σοβαρές πρακτικές επιπτώσεις, αρκεί να μην χαλάνε την διάθεση.

Γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και τι να εξηγήσετε στο παιδί σας αν έχει την τύχη να γιορτάζει γενέθλια σήμερα:

Η επιπλέον ημέρα στο τέλος του Φεβρουαρίου είναι ένας συμβιβασμός για να λειτουργεί σωστά το χρόνο το ημερολόγιο. Επειδή έχει 365 ημέρες, αλλά η Γη συμπληρώνει μία περιφορά γύρω από τον Ηλιο σε 365 ημέρες και κάτι παραπάνω από έξι ώρες, το κενό θα συσσωρεύονταν. Η λύση που προτάθηκε ήδη από τα ρωμαϊκά χρόνια, συνεχίζει το Quartz, είναι να προστεθεί μία επιπλέον ημέρα κάθε τέσσερα χρόνια. Αλλά επειδή και αυτή ήταν ατελής, το 1582 άλλαξε ξανά το ημερολόγιο και υιοθετήθηκε το γρηγοριανό που διόρθωσε το λάθος.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share