Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Γιατί την παραμονή των Χριστουγέννων λέμε τα κάλαντα;

Από που καθιερώθηκε το έθιμο;

24 Δεκεμβρίου 2019 10:29
Γιατί την παραμονή των Χριστουγέννων λέμε τα κάλαντα;

«Να τα πούμε;» Και ποιος δεν έχει πει αυτή τη φράση παραμονές Χριστουγέννων; Γιατί, όμως, λέμε τα κάλαντα κάθε χρόνο τις γιορτές; Πως ξεκίνησε το έθιμο αυτό και τι συμβολίζει; Ενώ σας παρουσιάσαμε και τα παραδοσιακά κάλαντα ανά περιοχή της Ελλάδος!

Τα κάλαντα, τα οποία στην ουσία είναι δημοτικά τραγούδια με εκγωμιαστικούς στίχους, συχνά αναφέρονται ως εθιμικά τραγούδια, καθώς είναι ένα από εκείνα τα έθιμα που διατηρούν τη ζωντάνια τους ως τις μέρες μας.

Ο αρχικός τους ρόλος ήταν η αναγγελία του χαρμόσυνου μηνύματος της εορτής των Χριστουγέννων, αλλά και το καλωσόρισμα του νέου έτους.

Εικάζεται ότι η προέλευση του εθίμου είναι διονυσιακή, αφού στις αρχαίες διονυσιακές γιορτές τα παιδιά συνήθιζαν να τραγουδούν για την καλή χρονιά, κρατώντας ένα κλαδί ελιάς τυλιγμένο με μαλλί προβάτου, στοιχείο που συμβόλιζε την ευφορία και τη γονιμότητα.

Η λέξη κάλαντα, ετυμολογικά προέρχεται από τις Ρωμαϊκές καλένδες, δηλαδή τις πρώτες μέρες, του Ιανουαρίου, του πρώτου μήνα του χρόνου. Μάλιστα πριν τον 2ο αιώνα π.Χ. ο πρώτος μήνας του Ρωμαϊκού ημερολογίου ήταν ο Μάρτιος κι έτσι η πρωτοχρονιά γιορταζόταν τότε.

Όσον αφορά την ενσωμάτωσή τους στη θρησκευτική παράδοση αξίζει να σημειώσουμε ότι αν και αρχικά η Εκκλησία απέρριψε τα κάλαντα ως ειδωλολατρικό έθιμο,αργότερα το αποδέχτηκε και το αφομοίωσε σε τέτοιο βαθμό ώστε να καταλήξουν να αποκτήσουν και θρησκευτικό περιεχόμενο.

Παράλληλα, καθιερώθηκε να λέμε τα κάλαντα όχι μόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά πριν από όλες τις μεγάλες γιορτές όπως τα Χριστούγεννα, τα Φώτα, του Λαζάρου, των Βαΐων κλπ.

Παναγία των Παρισίων: Μετά από 217 χρόνια, δεν θα γίνει για πρώτη φορά χριστουγεννιάτικη λειτουργία!

Για πρώτη φορά τα τελευταία 200 και πλέον χρόνια, δεν θα πραγματοποιηθεί χριστουγεννιάτικη λειτουργία στον καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων, όπου συνεχίζονται οι εργασίες ανοικοδόμησης μετά την καταστροφική φωτιά.

Ο λόγος της καταστροφικής φωτιάς σοκάρει ακόμα τον κόσμο, που δεν έχει ξεπεράσει το τεράστιο αυτό πλήγμα. «Δεν θα τελεστεί μεταμεσονύχτια τελετή στη Νοτρ Νταμ. Η τελευταία φορά που αυτό συνέβη ήταν κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Από το 1803, τελούνταν πάντα χριστουγεννιάτικες τελετές στην Παναγία των Παρισίων» είπε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος τύπου της επισκοπής του Παρισιού.

Η πυρκαγιά της 15ης Απριλίου προκάλεσε την κατάρρευση της στέγης και του καμπαναριού με το βέλος του, παρά το γεγονός ότι τα κεντρικά καμπαναριά και οι εξωτερικοί τοίχοι σώθηκαν, μαζί με θρησκευτικά κειμήλια και ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης.

«Είναι οδυνηρό, διότι θα μας άρεσε να εορτάσουμε τα Χριστούγεννα στην Παναγία των Παρισίων, όμως, την ίδια ώρα, νιώθουμε και ελπίδα: συνεχίζουμε τις διαδικασίες ανοικοδόμησης, για παράδειγμα αυτός ο τεράστιος γερανός θα βοηθήσει να μεταφέρουμε αυτό το ικρίωμα» είπε ο μονσινιόρ Πατρίκ Σοβέ, υψηλόβαθμος κληρικός του καθεδρικού ναού.

«Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της ελπίδας. Ας είμαστε υπομονετικοί, άλλα 4 χρόνια» συμπήρωσε ο Σοβέ, καλώντας όσους πιστούς συνήθισαν να προσέρχονται στην Παναγία των Παρισίων για τα Χριστούγεννα να πάνε στον κοντινό ναό Σεν Ζερμέν λ’ Οξερουά, μία από τις παλαιότερες εκκλησίες του Παρισιού.

Στην Παναγία των Παρισίων έγινε η τελετή στέψης του Ναπολέοντα, ως αυτοκράτορα, το 1804.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share