Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Τανγκό: Η ιστορία πίσω από τον παθιασμένο χορό!

Από τα λιμάνια... στα μεγάλα σαλόνια!

14 Νοεμβρίου 2019 09:57
Τανγκό: Η ιστορία πίσω από τον παθιασμένο χορό!

Τανγκό: Ένας χορός που ξεχειλίζει πάθος, γεννημένος στην Αργεντινή παρέσυρε με τη γοητεία και την έντασή του σιγά σιγά όλη την Ευρώπη. Ποια είναι η ιστορία όμως πίσω από αυτόν τον τόσο σέξι χορό;

"Το ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας": Ποια είναι η αληθινή ιστορία του τραγουδιού;

Εκεί στις κακόφημες συνοικίες του λιμανιού του Μπουένος Άϊρες γύρω στα 1880, γεννήθηκε μέσα στα καταγώγια ανάμεσα σε μυρωδιές και μελωδίες από πιάνο, βιολί και φλάουτο από κάποιους μουσικούς που αυτοσχεδιάζουν ενώ παρακολουθούν το χορό μιας πόρνης και ενός μετανάστη. Χορός γεμάτος έρωτα και πάθος, πόνο και σαγήνη, που αναπαριστά άλλοτε την ένταση μιας ερωτικής σχέσης και άλλοτε την μονομαχία δύο αντρών για την εύνοια μιας γυναίκας, η οποία καταλήγει στο συμβολικό θάνατο του αντιπάλου.

Αυτή είναι η διττή φύση της χαρακτηριστικής μουσικής και του χορού που γεννιέται στα μπορντέλα του λιμανιού του Μπουένος Άϊρες και ο οποίος θα ονομαστεί Ταγκό από το διπλό ρυθμικό χτύπημα ταν-γκο των κρουστών των Αφρικανών σκλάβων ή από το λατινικό tangere που σημαίνει να αγγίζεις – ποιος ξέρει;

Τα μουσικά αυτά κομμάτια αρχικά δεν έχουν λόγια και παραπέμπουν σε πρόσωπα και πράγματα του κακόφημου κόσμου του λιμανιού. Τα λόγια των ταγκό των πρώτων συνθετών μιλούσαν για τις αναποδιές της ζωής μιας πόρνης, για χτυπητούς παλληκαρισμούς, για τα πάθη του παράνομου έρωτα. Γράφτηκαν ταγκό με κατηγόριες, ταγκό μίσους, ταγκό μνησηκακίας και όλη η πόλη έμπαινε σιγά σιγά σ' αυτό τον σφυγμό.

Το τανγκό βγήκε από τα μπορντέλα και οι γυναίκες του λαού δεν θέλουν να παίρνουν μέρος σ' αυτόν τον ακόλαστο χορό που προέρχεται από τα καταγώγια και τα πορνεία γι' αυτό και αρχικά χορεύεται από ζευγάρια ανδρών, καθαρά αρσενικός χορός για άνδρες με τα όλα τους. Χρειάστηκε πολλά χρόνια για να περάσει ο χορός αυτός στις λαικές συνοικίες.

Εν τω μεταξύ, το ταγκό (1900-1920) είχε κυριεύσει το Παρίσι. Όταν «επέστρεψε» στην Αργεντινή από το Παρίσι έγινε είδος πρώτης ανάγκης για την υψηλή κοινωνία της Αργεντινής. Δέσποζε στα καμπαρέ και στα θέατρα όπου σύχναζαν οι πλούσιοι, ενώ αργότερα άρχισε να χορεύεται από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Στην περίοδο του Μεσοπολέμου είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Στις Ηνωμένες πολιτείες οι κυρίες χορεύουν σε στενή επαφή με τους άνδρες παρτενέρ. Το ταγκό αλλάζει και αρχίζει να εκφυλίζεται.

Στην Ελλάδα φτάνει στα 1914 και τότε ακόυγεται ένα από τα πρώτα ταγκό στην οπερέτα «Στα παραπήγματα» του Θ. Σακελλαρίδη. Ο Αττίκ στα 1925 έγραψε το «Τόσοι σου είπαν σ΄αγαπώ/μα εσύ δεν το ΄πες σε κανέναν» Στην επιθεώρηση «Γλυκιά Ρετζίνα»του 1926 η Σωτηρία Ιατρίδου τραγούδησε το ταγκό «Πρώτη Αγάπη». Στα 1930 η Δανάη είπε το «Ζητάτε να σας πω» ενώ η Κάκαι Μένδρη τραγούδησε την «Παπαρούνα» του Αττίκ στα 1935. Αυτά είναι μερικά από τα ωραιότερα ταγκό που γράφτηκαν στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου.

Πρέπει όμως να ξεχάσουμε την μεσοπολεμική «επεξεργασία» του ταγκό στην Ευρώπη με το αισθηματικό περιεχόμενο και την μελοδραματική του φόρτιση στις ταινίες εκείνου του καιρού και να ξαναβρούμε το γνήσιο αίσθημα που περιέχει το μοναδικό αυτό είδος μουσικής έκφρασης της Αργεντινής.

Να αναζητήσουμε πάλι την μοναδικότητα του ερωτισμού και αντρισμού που εκπέμπει το ταγκό στην χώρα που το γέννησε.

Στην Αργεντινή όλα μπορείς να τα αλλάξεις – εκτός από το ταγκό, είναι στάση ζωής, οι άνθρωποι αυτοί γεννιούνται, ζουν και πεθαίνουν για το ταγκό.

Η θρυλική ζεμπεκιά που χόρεψε η Ζωή Λάσκαρη και άφησε ιστορία!

Το φεγγάρι πάνω Θεέ μου! Το ζεμπέκικο που χόρεψε η Ζωη Λάσκαρη και έμεινε στην ιστορία του Ελ. Κινηματογράφου! Δείτε το παρακάτω βίντεο!

Να θυμίσουμε: Ζωή Λάσκαρη: Το απίστευτο περιστατικό που δεν γνώριζε κανείς! Έκοψε τα μαλλιά της γι' αυτό τον άνδρα!

Ζωή Λάσκαρη: Η ιστορική φωτογράφιση στο Playboy!

Ήταν πίσω στο 1985 που το απόλυτο θηλυκό του ελληνικού κινηματογράφου φωτογραφήθηκε γυμνή για το Playboy. Όταν φωτογραφήθηκε η Ζωή Λάσκαρη ήταν 41 ετών. Η γuμνή φωτογράφιση στη Δήλο είχε προκαλέσει εγκεφαλικά στον αντρικό πληθυσμό. Η Ζωή Λάσκαρη μάλιστα είχε ποζάρει καβάλα στο λιοντάρι για τον φακό!

Δείτε επίσης: Ζωή Λάσκαρη: Αυτός είναι ο άγνωστος "γιος" της θρυλικής ηθοποιού!

Ήταν πίσω στο 1985 που το απόλυτο θηλυκό του ελληνικού κινηματογράφου φωτογραφήθηκε γυμνή για το Playboy. Όταν φωτογραφήθηκε η Ζωή Λάσκαρη ήταν 41 ετών.

Η γuμνή φωτογράφιση στη Δήλο είχε προκαλέσει εγκεφαλικά στον αντρικό πληθυσμό. Η Ζωή Λάσκαρη μάλιστα είχε ποζάρει καβάλα στο λιοντάρι για τον φωτογραφικό φακό.

Φημολογείται ότι πήρε ένα αστρονομικό ποσό για την εποχή. Η λαμπερή ηθοποιός το είχε διαψεύσει κατηγορηματικά για την περιβόητη φωτογράφιση.

Το ρεκόρ στο Playboy

Το τεύχος Οκτωβρίου του 1985 με τη γυμνή Λάσκαρη στο εξώφυλλο του Playboy έσπασε κάθε ρεκόρ. Οι πωλήσεις ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, με τη Ζωή Λάσκαρη να δηλώνει πως το ρεκόρ δεν καταρρίφθηκε ποτέ.

Η φωτογράφηση της Ζωής Λάσκαρη όμως προκάλεσε αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο, με την Άννα Συνοδινού να φέρνει τότε το θέμα στη Βουλή. Είχαν προκληθεί αντιδράσεις επειδή φωτογραφήθηκε σε αρχαιολογικό χώρο χωρίς την άδεια των αρχών.

Δείτε επίσης στο Athensmagazine.gr:

Γιατί αυτοκτονούν οι καλύτεροι Σεφ;

Αληθινή ιστορία: Η ζωή μου 44 χρόνια στη φυλακή (βίντεο)!

Διαβάστε περισσότερα θέματα Retromania στο Athensmagazine.gr

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share