Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Πώς είναι σήμερα το σπίτι που γυρίστηκαν ο "Νονός" και ο "Σωματοφύλακας";

Το διασημότερο και πιο πολυτελές σπίτι της Αμερικής!

15 Οκτωβρίου 2019 12:59
Πώς είναι σήμερα το σπίτι που γυρίστηκαν ο

Το Beverly Hills Μansion είναι από κάθε άποψη το πραγματικό «Αmerican dream» καθώς συνδυάζει τη φήμη και τις ανέσεις που το καθιστούν έναν επίγειο Παράδεισο για όσους έχουν την ευκαιρία να περάσουν λίγο χρόνο στο εσωτερικό του.

Δείτε επίσης: Το μυστηριώδες κτίσμα στην Αττική οδό που κρύβει μια οικογενειακή τραγωδία!

Tο «παλάτι» του Μπέρβερλι Χιλς στο οποίο έχουν διαμείνει μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού και επιχειρηματικού κόσμου αποτελεί το πιο διάσημο σπίτι της Αμερικής, το οποίο μάλιστα για να νοικιάσει ή να αγοράσεις κανείς πρέπει να είναι πρόθυμος να διαθέσει πολλά εκατομμύρια.

Και ναι, τα αξίζει και με το παραπάνω. Σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Γκόρντον Κάουφμαν με στυλ της δεκαετίας του 1920 και εμβαδόν 5.000 τ.μ. σε ένα κτήμα 15.000 τ.μ., η ιστορική αυτή κατοικία διαθέτει 29 κρεβατοκάμαρες και μπάνια, 3 πισίνες, γήπεδα τένις, αίθουσα κινηματογράφου, δικό της nightclub, τεράστιες κουζίνες και σαλόνια – playrooms.

Η έπαυλη με την κινηματογραφική ιστορία

Στο Beverly Hills Μansion έζησε ο Αμερικανός μεγαλοεκδότης Γουίλιαμ Ράντολφ Χιρστ, μαζί με την γυναίκα που ερωτεύτηκε όσο καμία, Μαριόν Ντέιβις, ενώ εκεί πέρασαν το μήνα το μέλιτός τους οι Τζον και Τζάκι Κένεντι. Η φήμη που απέκτησε το πολυτελέστατο μέγαρο, όμως, δεν «χτίστηκε» μόνο από τους διάσημους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές του.

Αν έχετε παρακολουθήσει τον θρυλικό «Νονό» και τον «Σωματοφύλακα» που χάρισε στη Γουίτνεϊ Χιούστον το ωραιότερο τραγούδι της καριέρας της, ξέρετε σίγουρα για ποιο πράγμα μιλάμε. Στο τεραστίων διαστάσεων οίκημα της Καλιφόρνιας πραγματοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων των δύο αυτών ταινιών, καθιστώντας το ένα από τα πιο γνωστά σπίτια στην ιστορία της Αμερικής.

Το 2007 βγήκε «στο σφυρί» για 165 εκατομμύρια δολάρια, με την τιμή του να πέφτει δραματικά μερικά χρόνια αργότερα, συγκεκριμένα το 2010, όταν ανακοινώθηκε πως η έπαυλη θα κοστίσει μόλις (;) 90 εκατομμύρια στον αγοραστή της. Τότε ανήκε στον μεγαλοδικηγόρο Λέοναρντ Ρος, ο οποίος κήρυξε πτώχευση τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου.

Από το 2013 ενοικιάζεται για 600.000 δολάρια το μήνα, κερδίζοντας τον τίτλο του πιο ακριβού σπιτιού προς ενοικίαση στην ιστορία του Λος Άντζελες…

Αυτό το ήξερες; Γιατί το σπίτι του ζεύγους Κοκοβίκου στην Πλάκα δεν πουλήθηκε ποτέ;

Στα τελευταία λεπτά της ταινίας του Γιώργου Τζαβέλα, η Μάρω Κοντού (Ελένη) συναντάει το Γιώργο Κωνσταντίνου (Αντώνη) στο υπό κατεδάφιση σπίτι που κάποτε ζούσαν οι δυο τους…

Αμφότεροι έχουν πάει να δουν το σπίτι στο οποίο έζησαν 10 χρόνια κοινής ζωής. «Θλιβερό πράγμα το γκρέμισμα», αναφωνεί ο Γιώργος Κωνσταντίνου. «Ναι, πολύ θλιβερό», συμφωνεί μαζί του η Κοντού. Η άγνωστη ιστορία του αληθινού "Σρεκ"! Η ασθένεια που τον παραμόρφωσε!

Το ζευγάρι έχει χωρίσει λίγο καιρό πριν λόγω… ασυμφωνίας χαρακτήρων και η απόσταση μεταξύ τους είναι περισσότερο από εμφανής. Ωστόσο η κοινή τους διαδρομή φαίνεται πως δεν έχει ολοκληρωθεί. Και οι δύο αρνούνται να παραδεχτούν ευθαρσώς πως η απουσία του άλλου είναι κάτι περισσότερο από αισθητή. Στο τέλος της σκηνής ομολογούν τα αισθήματα που τρέφουν ο ένας για τον άλλον, παραμερίζοντας τον άκρατο εγωισμό τους. Όσο για το σπίτι (τους) στην πραγματικότητα δεν κατεδαφίστηκε ποτέ, σε αντίθεση με το σενάριο της ταινίας…

Αντιθέτως διατηρείται έως και σήμερα. Και νομικά -όπως θα διαβάσετε στη συνέχεια- αλλά και ουσιαστικά. Η θέση του; Εκεί που βρισκόταν ανέκαθεν: επί της οδού Τριπόδων 32 στην Πλάκα.

Το πωλητήριο

Το Σεπτέμβριο του 2014 η είδηση ότι η… οικία Κοκοβίκου στην Πλάκα πωλείται, απασχόλησε κατοίκους, αθηνολάτρες και άλλους φορείς. Τότε ανακοινώθηκε η απόφαση εκποίησης του κτιρίου στο πλαίσιο αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας, μέσω του Ταμείου Αξιοποιήσης Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ). Όλοι οι προαναφερόμενοι εναντιώθηκαν με σθένος στο ενδεχόμενο πώλησής του οικήματος σε ιδιώτες.

Το σπίτι του 1800, το οποίο στέγαζε την τουρκική στρατιωτική διοίκηση, πέρα από ιστορική γνώρισε και κινηματογραφική καταξίωση. Εκεί έζησαν τον έρωτά τους η Ελένη και ο Αντώνης. Η… Ελενίτσα και ο Αντωνάκης. Τα δύο πρόσωπα που ενσάρκωσαν οι πρωταγωνιστές Μάρω Κοντού και Γιώργος Κωνσταντίνου στην ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Γιώργου Τζαβέλλα.

Ο νόμος

Η Τριπόδων 32 όμως δεν έμεινε απροστάτευτη. Το συγκεκριμένο οίκημα και ο χώρος που το περιβάλλει παρουσιάζουν ιδιαίτερο ιστορικό ενδιαφέρον, δεδομένου η έκταση στο σύνολό της έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο -το 1995- από το τμήμα νεότερων μνημείων της διεύθυνσης πολιτιστικής ανάπτυξης του υπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη απόφαση και με βάση τα όσα ορίζει η ελληνική νομοθεσία, το κτίριο απαγορεύεται να δεχτεί οποιαδήποτε επέμβαση (επισκευές, συντήρηση ή άλλη προσθήκη), χωρίς ο ιδιοκτήτης να ζητήσει άδεια από την εφορεία νεότερων μνημείων.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του ακινήτου:

Τέθηκε στη διαδικασία του διαγωνισμού προς αξιοποίηση το 2014
Η τιμή εκκίνησης του ακινήτου είχε οριστεί στα 900.000 ευρώ.
Ιδιοκτήτης του ακινήτου είναι το υπουργείο Πολιτισμού.
Τη διαχείριση της πώλησης ανέλαβε το ΤΑΙΠΕΔ
Τετραγωνικά μέτρα οικοπέδου: 411,37
Τετραγωνικά μέτρα κτισμάτων: 266,00
Αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αθηναϊκού σπιτιού του 19ου αιώνα με τον περιβάλλοντα χώρο του.
tripodwn4
Κάτοψη του κτιρίου
tripodwn3
Κάτοψη του κτιρίου
Η διαδρομή και τα αρχαία

Το σπίτι της οδού Τριπόδωνα απαλλοτριώθηκε το 1979 για αρχαιολογικούς σκοπούς.

Το 1997 παραχωρήθηκε η χρήση του στην Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), όπως προκύπτει από την απάντηση της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού.

Αναπαλαιώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά του αρχαιολόγου Γ. Καββαδία, ο οποίος σε δημοσίευση με τίτλο: «Ειδήσεις από την οδό Τριπόδων», ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της ανασκαφής του 2000, αποκαλύφθηκε τμήμα της αρχαίας οδού Τριπόδων. Η οδός Τριπόδων κατά την αρχαιότητα είχε μήκος 800 μέτρων και ξεκινούσε -σύμφωνα με τον Παυσανία- από το Πρυτανείο, στην Αγορά, για να καταλήξει στο θέατρο του Διονύσου, χωρητικότητας 17.000 θεατών.

Στη συνέχεια της απάντησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων, αναφέρεται πάντως ότι στη διάρκεια της ανασκαφής που πραγματοποιήθηκε στο ισόγειο και το εσωτερικό του κτιρίου και ολοκληρώθηκε το 2003, βρέθηκαν:

– Στο εσωτερικό του κτιρίου, τμήμα μνημειώδους αναλημματικού τοίχου ύστερων κλασικών ή ελληνιστικών χρόνων, τμήμα του λεγόμενου «Πεισιστράτιου» αγωγού, τμήματα αποχετευτικών αγωγών κλασικών και υστερορωμαϊκών χρόνων, τμήματα οδοστρωμάτων κλασικών, αρχαίων και γεωμετρικών χρόνων. Επίσης βρέθηκε τμήμα κτιρίου παλαιοχριστιανικών χρόνων και φρέαρ βυζαντινών χρόνων.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share