Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2021

Ποια ήταν η 22χρονη που έμεινε τρεις μέρες στο Άγιον Όρος ντυμένη άνδρας! (φώτο)

Πόσες φορές έχει παραβιαστεί το άβατο;

25 Ιουλίου 2019 18:48
Ποια ήταν η 22χρονη που έμεινε τρεις μέρες στο Άγιον Όρος ντυμένη άνδρας! (φώτο)

Από το 539 μ.Χ., το Άγιον Όρος αποτελεί άβατο, δηλαδή ένας τόπος όπου απαγορεύεται η είσοδος γυναικών, μάλιστα, σε δημοσίευμα του BBC, αναφέρεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκταση στον κόσμο όπου ισχύει μια τέτοια απαγόρευση.

Συνεπώς πρόσβαση ως επισκέπτες έχουν μόνο 100 Ορθόδοξοι και 10 μη ορθόδοξοι κάθε μέρα, ενώ δεν επιτρέπεται να παραμείνει κανείς για περισσότερες από τρεις ημέρες εκεί. Άγιον Όρος: Προσκύνησε και ζήτησε από την Παναγία ότι θέλεις!

Το ελληνικό κράτος κύρωσε με το Ν.Δ. 10/16 Σεπτεμβρίου 1926 τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους, ο οποίος άρχισε να ισχύει το 1927 μετά τη θέση σε ισχύ του νέου Συντάγματος, οπότε και για πρώτη φορά επισημοποιήθηκε η συνταγματική προστασία του καθεστώτος αυτοδιοίκησης του Αγίου Όρους.

Σύμφωνα με το άρθρο 186 του Κ.Χ.Α.Ο (Καταστατικού Χάρτη Αγίου Όρους), «η εις την χερσόνησον του Αγίου Όρους είσοδος των θηλέων κατά τα ανέκαθεν κρατούντα απαγορεύεται«. Η απαγόρευση αυτή κυρώνεται και ποινικά με τη διάταξη του άρθρου 43β του Ν.Δ. της 10ης Σεπτεμβρίου 1926 «περί κυρώσεως του Καταστατικού Χάρτου του Αγίου Όρους», το οποίο προστέθηκε με το Ν.Δ. 2623/1953 (ΦΕΚ Α΄ 268/28.9.1953) και προβλέπει ότι «η παράβασις του άρθρου 186 του Καταστατικού Χάρτου επισύρει την ποινήν φυλακίσεως δύο μηνών μέχρις ενός έτους».

Παρά ταύτα, από το 382 το άβατο του Αγίου όρους έχει παραβιαστεί δώδεκα φορές, τουλάχιστον επισήμως.

Οι γυναίκες μπορούν να φτάσουν μόνο μέχρι τα λιμάνια που οδηγούν στην ιερή περιοχή ενώ, αν βρίσκονται επιβιβασμένες σε πλοίο, αυτό απαγορεύεται να πλησιάσει σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τις ακτές.

Η 22χρονη Πόντια από τη Θεσσαλονίκη, Μαρία Ποιμενίδου, παραβίασε το άβατο και στάθηκε μάλιστα η αιτία, δύο μήνες μετά το εγχείρημά της να ψηφιστεί το Νομοθετικό Διάταγμα 2623/1953, το οποίο προέβλεπε ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους για ανάλογες περιπτώσεις.

Η Μαρία Ποιμενίδου, ντυμένη αντρικά, «τρύπωσε» στα άδυτα του Αγίου Όρους και παρέμεινε εκεί για τρεις ημέρες, μέχρι που έγινε αντιληπτή. Η άφιξή της καταγράφεται στις 17 Απριλίου του ’53 και η αναχώρησή της στις 19 του ίδιου μήνα, ενώ υποστήριξε ότι στόχος της ήταν να γνωρίσει από κοντά τη μοναστική ζωή.

Χαρακτηριστικό του θορύβου που προκάλεσε η Ποιμενίδου ήταν δημοσίευμα εφημερίδας της εποχής.

Ιδού τι αναφέρει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Εμπρός.

«Παρά τας επισήμους διαψεύσεις του υπουργού Βορείου Ελλάδος κ. Στράτου, αποκαλύπτομεν σήμερον ότι πράγματι παρεβιάσθη το άβατον του Αγίου Όρους. Τούτο όμως δεν συνέβη ως ανεγράφη υπό γυναικών-συνέδρων του Βυζαντινολογικού Συνεδρίου, αλλά υπό της νεαράς Μαρίας Ποιμενίδου 22 ετών, ήτις εισήλθεν μετά των συνέδρων, ντυμένη ανδρικά, παρέμεινεν επί τριήμερον, από την Παρασκευή 17-4-1953 έως και την Κυριακή 19 Απριλίου, επισκεφθείσα τας περισσοτέρας μονάς. Ως εδήλωσεν, από πολλού χρόνου είχεν σχεδιάσει την “καταπάτησιν του Αγίου Όρους” φλεγομένη υπό της επιθυμίας να ίδη αυτοπροσώπως κατά ποίον τρόπον διάγουν τον βίον οι μοναχοί».

Στο Άγιο Όρος ο Γιώργος Αγγελόπουλος;

Αποκάλυψη τώρα για το δίλημμα του Γιώργου Αγγελόπουλου για το Άγιο Όρος και η μεγάλη απόφαση ζωής!

Είναι γνωστή η σχέση του με το θείο στοιχείο και άλλωστε, έτσι έγινε γνωστός και αγαπήθηκε μέσα από το Survivor, κάνοντας το σταυρό του.

Ο λόγος για τον Γιώργο Αγγελόπουλο, ο οποίος δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται το "Περιβόλι της Παναγίας" αλλά αυτή τη φορά θα το κάνει για πολύ συγκεκριμένο λόγο.

Μετά τις συχνές του επισκέψεις στο μικρό εκκλησάκι των Αγίων Ισίδωρων στο Λυκαβηττό, σειρά έχει η Αθωνική Πολιτεία.

Τελευταία φορά που είδαμε φωτογραφίες του Ντάνου από εκεί ήταν το 2017, όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού ΛΟΙΠΟΝ, από τότε που έχει επισκεφθεί το Άγιο Όρος, τουλάχιστον δυο κόμη φορές μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Το ίδιο σκοπεύει να κάνει και τώρα καθώς βρίσκεται μπροστά σε ένα σημαντικό δίλημμα.

Θέλει να πάρει μια μεγάλη απόφαση και θέλει να συμβουλευτεί τους γέροντές που έχει γνωρίσει και εμπιστεύεται όλα αυτά τα χρόνια και φυσικά πηγαίνει για να πάρει την ευλογία τους.

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος έχει πολλές τηλεοπτικές προτάσεις για την επόμενη σεζόν ωστόσο φαίνεται πως ξεχωρίζει αυτή του ΑΝΤ1, που τον θέλει για πρωταγωνιστή σε νέα σειρά.

Ως γνωστόν, ο Ντάνος έκανε κάποια σεμινάρια, αλλά δεν έχει γνώσεις υποκριτικής.

Αυτό λοιπόν που καλείται να αποφασίσει τώρα είναι εάν μπορεί να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά σε αυτό, αφήνοντας πίσω του τις προηγούμενες επαγγελματικές ενασχολήσεις του.

"Έχει κάνει επαφές και πολλοί του φίλοι του τον παρότρυναν να δεχθεί το ρόλο και παράλληλα να ξεκινήσει κανονικά σπουδές σε σχολή υποκριτικής" αναφέρει στο ΛΟΙΠΟΝ πρόσωπο που γνωρίζει από πρώτο χέρι τις καταστάσεις και προσθέτει: "θα είναι μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή του. Το γνωρίζει και ο ίδιος. Και καταλαβαίνει πως χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια και επιμονή για να καθιερωθεί κάποιος στο χώρο της υποκριτικής και να έχει συνέχεια."

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share