Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Σαν σήμερα η συνθήκη που τελείωσε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο!

Η Συνδιάσκεψη του Πότσνταμ!

17 Ιουλίου 2019 14:23
Σαν σήμερα η συνθήκη που τελείωσε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο!

Σαν σήμερα, 17 Ιουλίου του 1945 ξεκινάει η Συνδιάσκεψη του Πότσνταμ, η οποία θα είναι η τελευταία διασυμμαχική διάσκεψη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και θα καθορίσει την τύχη της ηττημένης Γερμανίας και τις διαδικασίες για τις μελλοντικές συνθήκες ειρήνης στην Ευρώπη. Θα ολοκληρωθεί στις 2 Αυγούστου του ίδιου έτους.

Πήρε το όνομά της από το προάστιο Πότσνταμ του ερειπωμένου Βερολίνου όπου και έλαβε χώρα και συμμετείχαν ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν και ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Γουίνστον Τσόρτσιλ, ο οποίος στην πορεία αντικαταστάθηκε από τον Κλίμεντ Άτλι, μετά την ήττα τού Τσόρτσιλ στις εκλογές της 5ης Ιουλίου, τα αποτελέσματα των οποίων ανακοινώθηκαν στις 26 Ιουλίου.

Ήδη από την έναρξη της συνδιάσκεψης υπό την προεδρία του αμερικανού προέδρου Χάρι Τρούμαν προέκυψαν αρκετά και σοβαρά προβλήματα. Ο Στάλιν απέρριψε κάθε ανάμιξη των Δυτικών στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, υπενθυμίζοντας στους συμμάχους την επιρροή τους στην Ιταλία και την Ελλάδα. Επιπροσθέτως, υποστήριξε την αποκοπή του Αζερμπαϊτζάν από το Ιράν και την ένταξή του στην ΕΣΣΔ.

Η στάση αυτή του Στάλιν οδήγησε σε αλλεπάλληλες κρίσεις τη συνδιάσκεψη, η οποία αντιμετώπισε κίνδυνο ολοκληρωτικής αποτυχίας, μέχρι τη στιγμή που ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζέιμς Μπερνς, με πρότασή του έκανε εφικτό κάποιο συμβιβασμό. Σύμφωνα μ’ αυτόν, η ΕΣΣΔ αποσύρει κάποιες απαιτήσεις της, δηλαδή επιρροή στη Λιβύη, ελεύθερη πρόσβαση στη Μεσόγειο και διεθνοποίηση του Ρουρ. Από την άλλη, οι δυτικές δυνάμεις μένουν χωρίς κανένα δικαίωμα επέμβασης στη σοβιετική σφαίρα επιρροής στην Ανατολική Ευρώπη.

Στο Πότσνταμ αποφασίστηκε να τεθούν σε εφαρμογή οι τέσσερις ζώνες κατοχής της Γερμανίας (Αγγλική, Αμερικανική, Σοβιετική και Γαλλική), οι οποίες είχαν αποφασιστεί στη Διάσκεψη τής Γιάλτας. Το Βερολίνο, η Βιέννη και η Αυστρία χωρίστηκαν, επίσης, σε τέσσερις ζώνες και δημιουργήθηκε μία επιτροπή ελέγχου των τεσσάρων συμμάχων, προκειμένου να ρυθμίζει τα θέματα που αφορούσαν συνολικά στη Γερμανία και στην Αυστρία.

Στη συνδιάσκεψη προσδιορίστηκαν οι πολιτικές και οικονομικές αρχές, οι οποίες έπρεπε να διέπουν την κατοχή της Γερμανίας, όπως ο αφοπλισμός, η αποστρατιωτικοποίηση, οι δίκες των εγκληματιών πολέμου, η αποναζιστικοποίηση, η αποκέντρωση, ο εκδημοκρατισμός και οι πολεμικές επανορθώσεις.

Αποφασίστηκε, επίσης, να περιέλθει ένα τμήμα τής Ανατολικής Πρωσίας στην ΕΣΣΔ (στην οποία προσαρτήθηκε η Καινιξβέργη, σημερινό Καλίνινγκραντ) και το υπόλοιπο στην Πολωνία, ενώ τα εδάφη ανατολικά της Γραμμής Όντερ - Νάισε τέθηκαν υπό την προσωρινή διοίκηση της Πολωνίας. Οι Αγγλοαμερικανοί αρνήθηκαν στον Στάλιν το δικαίωμα ελέγχου στα Δαρδανέλια. Έτσι, ενώ το 1937 η Γερμανία είχε έκταση 471.067 τ. χλμ, τώρα περιορίζεται στα 356.678 τ. χλμ.

Στο πλαίσιο της συνδιάσκεψης υπογράφηκε στις 26 Ιουλίου 1945 η διακήρυξη του Πότσνταμ από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία και την Κίνα, βάσει της οποίας απαιτήθηκε άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας, που συνέχιζε τον πόλεμο. Με το τελεσίγραφο συντάχθηκε και η Σοβιετική Ένωση, που βρισκόταν σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ιαπωνία. Η ιαπωνική κυβέρνηση το απέρριψε, αλλά τελικά συνθηκολόγησε στις 10 Αυγούστου, έπειτα από τους δύο ατομικούς βομβαρδισμούς και την είσοδο της ΕΣΣΔ στον πόλεμο.

Τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα, 17 Ιουλίου!

Διαβάστε αναλυτικά στο Athensmagazine.gr τα σημαντικότερα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα, 17 Ιουλίου, στον πλανήτη!

180

η πρώτη ένδειξη χριστιανισμού στη Βόρεια Αφρική. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώνονται εξαιτίας της χριστιανικής τους πίστης.

1203

η Κωνσταντινούπολη πέφτει στα χέρια των Σταυροφόρων που την πολιορκούσαν.

1453

τερματίζεται ο Εκατονταετής Πόλεμος μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας, με την ήττα των Βρετανών στη Μάχη της Καστίλης.

1647

γεννιέται ο "πατέρας της βρετανικής υμνογραφίας, Ισαάκ Γουάτς, με τουλάχιστον 750 ύμνους στο ενεργητικό του.

1762

η Αικατερίνη Β ανεβαίνει στο θρόνο της Ρωσίας, μετά τη δολοφονία του συζύγου της τσάρου Πέτρου Γ.

1789

η Γαλλία καθιερώνει την τρίχρωμη σημαία.

1790

πεθαίνει ο Άγγλος Άνταμ Σμιθ, που έθεσε τις βάσεις της σύγχρονης οικονομικής θεωρίας με το έργο του "Ο Πλούτος των Εθνών".

1815

στο πλαίσιο των Ναπολεόντειων Πολέμων, οι Γάλλοι παραδίδονται στους Βρετανούς, μετά τη Μάχη του Ρόσεφορτ.

1824

με εισήγηση του Αρχιγραμματέα της Ελληνικής Επαναστατικής κυβέρνησης συνταγματάρχη Ροδίου, συγκροτείται τακτικός ελληνικός στρατός.

1867

ανοίγει τις πύλες της η πρώτη Οδοντιατρική Σχολή στις ΗΠΑ, που λειτουργεί στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

1868

το Τόκιο γίνεται πρωτεύουσα της Ιαπωνίας.

1871

γεννιέται ο Αμερικανός κυβιστής ζωγράφος, Λίονελ Φέινιγκερ.

1889

γεννιέται ο συγγραφέας βιβλίων μυστηρίου, Ερλ Στάνλεϊ Γκάρντερ.

1898

ενώ μαίνεται ο αμερικανοισπανικός πόλεμος, οι δυνάμεις των ΗΠΑ παίρνουν την πόλη του Σαντιάγκο ντε Κούμπα από τους Ισπανούς.

1899

γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός, Τζέιμς Κάγκνεϊ.

1901

ο βασιλιάς τους Βελγίου Λεοπόλδος αναγγέλλει ότι δεν προτίθεται να προσαρτήσει το Κονγκό, αλλά ούτε και να εγκαταλείψει την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του.

1911

στις Βρυξέλλες, ο πιλότος Ολιεσιάγκερ καταρρίπτει το ρεκόρ συνεχούς πτήσης, διανύοντας 388 μίλια.

1912

ιδρύεται η IAAF από εκπροσώπους 17 κρατών στη Στοκχόλμη και καταρτίζονται οι κανονισμοί του στίβου, οι προϋποθέσεις συμμετοχής στους αγώνες και ο τρόπος αναγνώρισης των παγκοσμίων ρεκόρ.

1912

οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν του Τούρκους και ανακηρύσσουν την Ικαρική Πολιτεία.

1913

κατά το Β Βαλκανικό Πόλεμο, η Ρουμανία εισβάλει χωρίς αντίσταση στο βουλγαρικό έδαφος και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 40 χλμ. από τη Σόφια.

1917

στη Μεγάλη Βρετανία, ο βασιλιάς Γεώργιος Ε διακηρύσσει, ότι όλοι οι αρσενικοί απόγονοι της βρετανικής βασιλικής οικογένειας θα έχουν το επώνυμο Γουίνσδορ.

1918

εκτελείται ο Τσάρος Νικόλαος και η οικογένεια του (έξι μέλη) μετά από εντολή του κόμματος των Μπολσεβίκων.

1920

γεννιέται ο πρώην πρόεδρος της ΔΟΕ, Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.

1921

μετά την πολιτικο-στρατιωτική σύσκεψη, που έγινε την προηγούμενη ημέρα στην Κιουτάχεια υπό τον βασιλιά Κωνσταντίνο, αποφασίζεται η προέλαση στην Άγκυρα.

1922

στη Γερμανία, η αστυνομία συλλαμβάνει δυο εθνικιστές για τη δολοφονία του υπουργού Εξωτερικών, Βάλτερ Ράτεναου, που έγινε τον περασμένο μήνα.

1929

η ΕΣΣΔ διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Κίνα λόγω της αρπαγής του Σιδηροδρόμου της Μαντζουρίας.

1931

στην Κίνα, ομάδες ανταρτών κινητοποιούνται με σκοπό να καταλάβουν την Τιεντσίν.

1932

στην Κίνα, 10.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους στις μάχες, που ακολούθησαν την εκστρατεία του Τσανγκ Κάι- Σεκ κατά των κομμουνιστών.

1934

γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Ντόναλντ Σάδερλαντ.

1936

στην Ισπανία, μια επανάσταση κατά της κυβέρνησης του κομματικού σχηματισμού Popular Front, γίνεται αφορμή για το ξέσπασμα εμφύλιου πολέμου.

1939

στην Ιταλία, 26 άτομα σκοτώνονται κατά τις απελάσεις αλλοδαπών από το Τιρόλο.

1942

γεννιέται ο Βρετανός κωμικός ηθοποιός, Τιμ Μπρουκ Τέιλορ.

1943

κατά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Χίτλερ πείθει τον Μουσολίνι να συνεχίσει τη μάχη εναντίον των Συμμάχων. Το ιαπωνικό και αμερικανικό ναυτικό συγκρούονται κοντά στο νησί Μποόγκενβαλ στον Ειρηνικό και οι Γερμανοί αποχωρούν από το Κουρσκ στην ΕΣΣΔ.

1944

το μεγαλύτερο κομβόι του Β Παγκοσμίου πολέμου ξεκινά από το Χάλιφαξ, υπό την προστασία του καναδικού ναυτικού.

1945

στο πλαίσιο του Β Παγκοσμίου Πολέμου, ξεκινά η Σύνοδος του Πότσδαμ. Ο Χάρι Τρούμαν, ο Ιωσήφ Στάλιν και ο Γουίνστον Τσώρτσιλ καθορίζουν τις κινήσεις της Συμμαχίας κατά της Γερμανίας.

1952

στο Ιράν, ο Αχμέτ Γκαβάμ αντικαθιστά τον Μοσαντέχ στην πρωθυπουργία.

1955

ανοίγει η Ντίσνεϊλαντ στο Αναχάιμ της Καλιφόρνια, που αποτελεί το πρώτο θεματικό πάρκο στον κόσμο.

1960

βυζαντινά κτίρια και μνημεία φέρνει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Κόρινθο.

1962

μεταδίδεται η πρώτη παγκόσμια τηλεοπτική δορυφορική εκπομπή στις ΗΠΑ από την Ευρώπη.

1969

από τυχαία έκρηξη μιας από τις βόμβες, που έχει στο σπίτι του στην Αγ. Παρασκευή, τραυματίζεται και συλλαμβάνεται ο αγωνιστής κατά της χούντας, καθηγητής της Παντείου, Σάκης Καράγιωργας.

1970

η Ουάσινγκτον ανακοινώνει ότι το Ισραήλ πιθανόν να διαθέτει ατομική βόμβα.

1972

γεννιέται ο Ολλανδός ποδοσφαιριστής Γιάαπ Σταμ.

1973

η Βρετανία αναγνωρίζει την κυβέρνηση του Ανόι.

1975

πεθαίνει ο Κωνσταντίν Γκαμσακούρντια, Γεωργιανός συγγραφέας και ευεργέτης.

1976

ξεκινούν οι 21οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Μόντρεαλ του Καναδά.

1979

ο Σεμπάστιαν Κόε καταρρίπτει κατά 0,4 δευτερόλεπτα το 4χρονo παγκόσμιο ρεκόρ του Τζον Γουόλκερ στο μίλι με 3:48.95.

1980

στις ΗΠΑ, ο Ρόναλντ Ρίγκαν, υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία, επιλέγει τον Τζορτζ Μπους ως αντιπρόεδρό του.

1981

στο Κάνσας των ΗΠΑ, 141 άνθρωποι σκοτώνονται όταν δύο ουρανοξύστες καταρρέουν. Τα αίτια του δυστυχήματος "δείχνουν" κατασκευαστικό λάθος.

1984

ο Λορέν Φαμπιούς γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας.

1989

η Αυστρία καταθέτει αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

1990

το Κομμουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας αποφασίζει τη μετονομασία του σε Σοσιαλιστικό.

1990

ο πρόεδρος του Ιράκ, Σαντάμ Χουσεΐν, ισχυρίζεται σε λόγο του ότι το Κουβέιτ έκλεψε πετρέλαιο από το Ιράκ. Αρχή της κρίσης που οδήγησε στον «Πόλεμο του Κόλπου».

1991

πεθαίνει σε ηλικία 76 ετών ο ζωγράφος Ρόμπερτ Μαδεργουέλ, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της αφηρημένης τέχνης στις ΗΠΑ.

1992

το Βέλγιο επικυρώνει τη συνθήκη του Μάαστριχτ για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

1993

ανακοινώνεται ο θάνατος του Γάλλου τραγουδιστή, ποιητή και συνθέτη Λεό Φερέ, σε ηλικία 77 ετών.

1994

η Βραζιλία κερδίζει το 15ο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και τέταρτο δικό της, νικώντας την Ιταλία με 3-2 στα πέναλτι (0-0) στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ. Η νίκη των Βραζιλιάνων αφιερώνεται από τους παίκτες στον Αϊρτον Σένα που χάθηκε πρόσφατα. Πρώτοι σκόρερ της διοργάνωσης ανακηρύσσονται ο Βούλγαρος Στόιτσκοφ και ο Ρώσος Σαλένκο με 6 γκολ.

1995

στην Τουρκία, 50 είναι οι νεκροί και 100 οι αγνοούμενοι από τις καταστροφικές πλημμύρες, που έπληξαν την πόλη Σενιρκέντ της δυτικής Μικρής Ασίας.

1996

230 επιβάτες της αεροπορικής εταιρίας TWA σκοτώνονται, όταν το αεροσκάφος τους πέφτει κοντά στο Λονγκ Άιλαντ της Νέας Υόρκης.

1997

συνεχίζονται οι διαφωνίες βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ για την ελληνοτουρκική συμφωνία της Μαδρίτης.

1998

με άρθρο τους στο επιστημονικό περιοδικό Science, βιολόγοι ανακοινώνουν, πως αποκωδικοποίησαν τον γονότυπο του βακτηριδίου Treponema pallidum, που ευθύνεται για τη σύφιλη.

1998

σεισμός στα Παπούα δημιουργεί τσουνάμι που παρασύρει δέκα χωριά και σκοτώνει 3.183 άτομα.

2000

ο Νίκος Μπουντούρης, ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που έχει κατακτήσει και τις 3 ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις, υπογράφει 2ετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό και γίνεται ο τρίτος πρώην παίκτης του ΠΑΟ, μετά τους Ράτζα και Οικονόμου, που μεταγράφεται στην ομάδα του Πειραιά

2001

πεθαίνει η επί 20 χρόνια εκδότρια της εφημερίδας "Washington Post", Κάθριν Γκράχαμ.

2002

μεταφέρεται κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας με αεροσκάφος C-130 από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Βασίλης Ξηρός ως ύποπτος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν. Την ίδια ώρα, οι Αρχές κρίνουν χρήσιμη την προσαγωγή του Χριστόδουλου Ξηρού στην Αθήνα και των Δημήτρη και Νίκου Ξηρού στη Θεσσαλονίκη. Τελικά ελεύθεροι αφήνονται οι αδελφοί Νίκος και Δημήτρης. Επισήμως για τις προσαγωγές αυτές οι Αρχές δηλώνουν ότι τα άτομα αυτά κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με όσα υποστηρίζει σε μέρος της κατάθεσής του ο Σάββας Ξηρός, σχετικά με την συμμετοχή τους στην τρομοκρατική οργάνωση 17Ν.

2009

βομβιστική επίθεση σε δύο ξενοδοχεία της Τζακάρτα σκοτώνει εννέα άτομα.

 

Retromania

Ροή ειδήσεων

Share